Dimitrie Gusti - De ce s-a stabilit Caragiale la Berlin

Dimitrie Gusti - De ce s-a stabilit Caragiale la Berlin

de Ion Luca Caragiale1. De ce s-a stabilit Caragiale la BerlinIn diferite randuri Caragiale mi-a aratat motivele ce l-au indemnat sa-si aleaga, ca domiciliu al ultimilor sai ani, orasul Berlin.
S-a stabilit acolo, si nu in Dresda ori Munchen - orase mai aritstice si mai linistite - pentru ca Berlin era capitala si inca, pe vremea aceea, una din cele mai importante din lume. "Sa stii, doctore, imi spunea el, totdeauna si oriunde vei locui, chiar in Albania, sa preferi capitala, caci ea este centrul vietii".

A preferat Caragiale Berlinul inaintea altei capitale europene si pentru ca berea blonda berlineza - Schultheiss-hell - era mai excelenta ca in alte parti, mai ales tinuta, ca la el, zi si noapte, la o anumita temperatura.
In sfarsit, a plecat din tara, intr-un exil voluntar, nu numai pentru ca, cum se credea, era nemultumit ca nu i s-a dat atentia cuvenita, dar mai ales fiindca voia sa scrie o noua piesa de teatru - pentru care luase si angajamente precise cu conducatorul de atunci al Teatrului National, Al. Davila - o piesa ce avea sa redea societatea romaneasca din Scrisoarea pierduta dupa o scurgere de 25 de ani.
Pentru desavarsirea acestei opere avea Caragiale nevoie de concentrarea si linistea, ce-i oferea cu prisosinta unul din cele mai nou cartiere ale Berlinului, Wilmersdorf.

Dimitrie Gusti - De ce s-a stabilit Caragiale la Berlin
Dimitrie Gusti - 1907
Dimitrie Gusti - Nu fugi, Costica, raspunde!
Dimitrie Gusti - O nuvela a la Delavrancea
Dimitrie Gusti - Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg
Dimitrie Gusti - Tu ai scris poezia Iisus?
Dimitrie Gusti - O mama ai
Dimitrie Gusti - Danke schon


Aceasta pagina a fost accesata de 2861 ori.