Dimitrie Gusti - Nu fugi, Costica, raspunde!

Dimitrie Gusti - Nu fugi, Costica, raspunde!

de Ion Luca Caragiale3. Nu fugi, Costica, raspunde!Inzestrat cu o mare putere de a intui problemele in esenta lor si cu o egal de mare forta dialectica de a le dezvolta si solutiona, Caragiale avea o predilectie deosebita de a discuta cu specialistii chestiuni ce pe ei i-au preocupat o viata intreaga, in timp ce pe el, Caragiale, il interesau mai mult ca prilej de discutie.
Asa, cu Delavrancea trata probleme de drept; cu Gherea, de economie socialista; cu Zarifopol, de filologie si filozofie; cu mine, de sociologie si politica.
O astfel de scena se intampla de cate ori Caragiale se intalnea cu Gherea. Asa, Gherea, venit odata la Berlin pentru a strnage material de la diferitele librarii ca sa raspunda articolelor lui Stere din Viata romaneasca - a fost condus de mine in diferite randuri, in special la librariile socialiste, cum era, bunaoara, cea mai importanta dintre ele, aceea a ziarului oficial socialist Vorwarts - s-a lasat ademenit intr-o astfel de discutie cu Caragiale.
Discutia luase proportii foarte aprinse. Caragiale sustinea teza "pamantului", ca problema capitala in evolutia sociala a omenirii, in timp ce Gherea staruia asupra insemnatatii "muncii" si a necesitatilor inlaturarii capitalului in viitoarea organizare sociala a lumii.
Spectatori, si in acelasi timp judecatori ai acestui palpitant duel spiritual, eram Zarifopol si cu mine.
"Duelul" a durat mai mult de o ora, si tot timpul am admirat spontaneitatea incrucisarii si inclestarii argumentelor celor doi protagonisti.
La un moment dat Gherea, obosit, nu s-a putut stapani sa declare: "Daca ma potrivesc si discut cu un ignorant in materia pe care eu o cercetez de atatia zeci de ani" si a facut gestul ca inceteaza continuarea discutiei.
Atunci Caragiale, pare ca-l vad, s-a ridicat in picioare si cu o privire provocatoare s-a indreptat spre Gherea si l-a apostrofat cu voce autoritara: "Nu fugi, Costica, raspunde!"Dimitrie Gusti - De ce s-a stabilit Caragiale la Berlin
Dimitrie Gusti - 1907
Dimitrie Gusti - Nu fugi, Costica, raspunde!
Dimitrie Gusti - O nuvela a la Delavrancea
Dimitrie Gusti - Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg
Dimitrie Gusti - Tu ai scris poezia Iisus?
Dimitrie Gusti - O mama ai
Dimitrie Gusti - Danke schon


Aceasta pagina a fost accesata de 2496 ori.