Dimitrie Gusti - Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg

Dimitrie Gusti - Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg

de Ion Luca Caragiale5. Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg


Caragiale se plangea ca in tara lui n-a putut sa strabata nici macar in parlament ca deputat, necum sa ocupe un loc de conducere poltiica. Acestea mi le-a spus cu prilejul venirii unui fost ministru roman la Berlin.
Dupa ce l-a condus impreuna cu mine la gara, la intoarcere ne-am suit intr-o trasura cu un cal.
Gara era cunoscuta ca un foarte pretuit si cautat loc de intalnire a tineretului de ambe sexe, sub un ceas, renumit in tot orasul pentru aceasta, ca ceas al indragostitilor.
Trotuarele erau pline de tot felul de femei frumoase, din toata lumea si de toate rasele.
Vizitiul nostru tanar parea foarte interesat de spectacolul plin de vraja de pe strada si tot timpul se uita cand la dreapta, cand la stanga, dupa cum era plasat si obiectul admiratiei sale. Calul mergea in voia lui si de aceea venea cateodata in conflict cu vehiculele, ce circulau intr-una din cele mai agitate regiuni ale orasului.
Caragiale, observand jocul vizitiului, ma atinge cu mana, imi arata cu degetul pe omul de pe capra si-mi spune: "Vezi, draga doctore, tot asa este si fostul ministru, care a plecat acum cateva momente, intocmai ca si acest vizitiu ce lasa impresia unui permanent amorezat. Cum vizitiul, in loc sa se uite la drum si la cal si sa fie stapan pe conducerea trasurii si pe haturile ce le are in mana, se lasa el insusi condus de frumusetile de pe strada, tot asa fostul nostru ministru, cand era in fruntea departamentului sau, in loc sa tina in mana cu siguranta si energie franele conducerii statului, se uita continuu in oglinda - amorezat si incantat de el insusi - ba, dimineata, dupa ce-si aranjeaza bine cravata, tot in fata oglinzii o "deranjeaza" artistic, pentru a parea mai interesant.
Ce-ai spune daca simpaticul nostru fost ministru ar deveni vizitiu, ca tanarul nostru de pe capra, si ar provoca incidente si accidente ... Nu-i asa ca l-am inlocui? La noi il lasam sa pozeze mai departe, ca fost, si probabil, ca viitor ministru".


Dimitrie Gusti - De ce s-a stabilit Caragiale la Berlin
Dimitrie Gusti - 1907
Dimitrie Gusti - Nu fugi, Costica, raspunde!
Dimitrie Gusti - O nuvela a la Delavrancea
Dimitrie Gusti - Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg
Dimitrie Gusti - Tu ai scris poezia Iisus?
Dimitrie Gusti - O mama ai
Dimitrie Gusti - Danke schon


Aceasta pagina a fost accesata de 2297 ori.