Dimitrie Gusti - Tu ai scris poezia Iisus?

Dimitrie Gusti - Tu ai scris poezia Iisus?

de Ion Luca Caragiale
6. Tu ai scris poezia Iisus?
Poetul Cerna candida la doctoratul de estetica la Universitatea din Lipsca, iar printre examinatori se afla fostul coleg si bunul meu prieten - atat de persecutat de regimul hitlerist - stralucitul profesor Eduard Spranger.
Cerna, stiind raporturile mele cu Sprager, m-a rugat sa-l recomand atentiei sale cu prilejul examenului ce avea sa-l dea la el.
Spranger a primit cu multa simpatie recomandatia mea, insa dupa cateva zile mi-a scris ca nu exista nici un candidat inscris la doctorat pe numele de Cerna.
Contrariat am telefonat atunci lui Cerna, ca sa vina imediat la Berlin (mai ales ca trenul Lipsca-Berlin facea numai doua ore) pentru a-mi da lamuriri.
Lamuririle au fost foarte simple. Cerna se inscrisese cu numele lui adevarat de Stanciof, cum il arata certificatul sau de nastere, dupa care se faceau inscrierile in Universitate. Fireste, m-am grabit a comunica profesorului Spranger aceasta descoperire.
Cu ocazia venirii lui Cerna in Berlin, el a tinut sa-l vada ppe Caragiale. L-am introdus deci la Caragiale, care cum l-a vazut l-a imbratisat, exlamand cu emotie admirativa: 'Tu esti autorul poeziei Iisus?"
Au urmat apoi, elogii, complimente, intrebari asupra planurilor de viitor, aratandu-si speranta intr-o creatie din ce in ce mai valoroasa. Cerna parea coplesit.
Dupa ce a plecat, urmeaza o mare pauza. Apoi Caragiale, dus pe ganduri, m-a cautat cu ochii si mi-ai spus: "Ai vazut, doctore, pe acest poetastru, cat este de inchipuit? El a crezut, sarmanul, ca tot ce ii spun i se potriveste!"


Dimitrie Gusti - De ce s-a stabilit Caragiale la Berlin
Dimitrie Gusti - 1907
Dimitrie Gusti - Nu fugi, Costica, raspunde!
Dimitrie Gusti - O nuvela a la Delavrancea
Dimitrie Gusti - Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg
Dimitrie Gusti - Tu ai scris poezia Iisus?
Dimitrie Gusti - O mama ai
Dimitrie Gusti - Danke schon


Aceasta pagina a fost accesata de 2343 ori.