Dimitrie Gusti - O mama ai

Dimitrie Gusti - O mama ai

de Ion Luca Caragiale11. O mama ai


In timpul activitatii mele stiintifice, colaborand la cateva vechi si mari reviste de specialitate, dupa ce terminasem studiile la Berlin si la Paris, mi s-a facut propunerea sa ma abilitez la Universitatea din Berlin.
In acelasi timp mi se facuse din tara propunerea de a candida la o catedra vacanta la Universitatea din Iasi.
Caragiale, cand a vazut ca eu inca nu eram hotarat ce sa fac, ba inclinam chiar sa primesc invitatia de a ramanea in straintate, cu al carei stil de viata ma obisnuisem prea mult, a avut o iesire ce m-a turburat si care dovedea patriotismul cald ce-l insufletea.
-Cum, doctore, mai stai pe ganduri? imi spuse Caragiale intr-o zi. Nu intelegi ca nu ai de a alege, ci numai a-ti implini datoria catre tara ta? Caci, oricum ar fi ea, este tara ta. Dupa cum, oricum ar fi Mama ta vicioasa, betiva, sau criminala, nu poti uita totusi niciodata ca este Mama ta! Nu te uita la mine ca sunt aici, caci eu am plecat dupa ce mi-am facut datoria si numai dupa ce mi-am format convingerea ca tara nu ma mai vrea - dar d-ta, doctore, la inceputul vietii, d-tale nu ti-e dat sa dezertezi si, mai ales, sa devii un fiu denaturat, ce nu vrea sa recunoasca pe tara sa, pe mama sa.

Dimitrie Gusti - De ce s-a stabilit Caragiale la Berlin
Dimitrie Gusti - 1907
Dimitrie Gusti - Nu fugi, Costica, raspunde!
Dimitrie Gusti - O nuvela a la Delavrancea
Dimitrie Gusti - Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg
Dimitrie Gusti - Tu ai scris poezia Iisus?
Dimitrie Gusti - O mama ai
Dimitrie Gusti - Danke schon


Aceasta pagina a fost accesata de 2070 ori.