Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (6)

Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (6)

de Ion Luca CaragialeLa teatru, Caragiale avea o frica bolnavicioasa de incendiu, care s-a accentuat cu varsta. La ultima lui vizita la noi, la Ploiesti, ne povestea: " Odata aveam ceva de discutat cu Aristita Romanescu si i-am dat intalnire la teatru, dar nu seara, la reprezentatie, ci ziua. Stateam cu ea de vorba in culise, printre fel de fel de recuzite si, a inceput sa rada de frica mea de foc in teatru. Imi zice: " Bine, ma, prostule, de ce ti-e frica numai cand e spectacol si cand e lume? Ce, acum cand stam de vorba n-ar putea sa izbucneasca un foc?" Zic: "Ai dreptate, Aristito! Multumesc! Sa traiesti, la revedere! Si am sters-o cat am putut de repede".
Mi-a povestit Matei Caragiale ca, intr-una din calatoriile familiei lui, la Milano, a fost impreuna cu tatal sau la opera Scala. Se dadea Rheingold de Wagner. In scena a treia se vad reflexele de la jaratecul la care lucreaza piticii fierari. Cand le vazu, Caragiale striga deodata: "Asta nu-mi place!" si luand-ul de mana pe Matei l-a tras afara dn sala, facand zgomot, fara sa-i pese de indignarea publicului.
La Berlin si la Lipsca, Luky si Tusky, copiii lui Caragiale, vroiau intr-un timp sa mearga la opereta sa vada Frumoasa Helena si Orfeu in infern ale lui Offenbach, puse in scena de Reinhardt, Dar, ca sa-i tie acasa, Caragiale avea un argument care i se parea hotarator: Rosa Papier! Zicea: "Ehei! rau imi pare ca n-ati apucat-o voi pe Rosa Papier! Eu am apucat-o ca tanar. Aia da, aia actrita si cantareata de opereta! Dar acuma? Opereta fara Rosa Papier! Mai bine stati acasa!". Asa se face ca cei doi copii ai lui Caragiale au ajuns sa n-o mai poata suferi pe nevazuta Rosa Papier.
Tatal lor era atat de grijuliu pentru a lui, incat cu greu se indupleca sa-i permita lui Luky sa iasa singur pe strada, chiar pana la 15 ani. Venea deseori in Romania lasandu-si familia la Berlin; dar in tot timpul cat lipsea, ai lui trebuiau sa-i trimita in fiecare zi o telegrama din Berlin, mereu aceeasi: "Alles gesund" (toti sanatosi)Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (1)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (2)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (5)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (6)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (7)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (9)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (10)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (12)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (13)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (15)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (17)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (18)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (19)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (24)


Aceasta pagina a fost accesata de 2411 ori.