Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (13)

Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (13)

de Ion Luca CaragialeUltima oara l-am vazut pe Caragiale la Ploiesti, cu cateva saptamni inaintea mortii lui. Locuia la noi si tin minte ca cele cateva zile nu m-am dus la scoala, ca sa-l pot vedea mai mult. Aveam 17 ani si eram pasionat de fizica. Caragiale m-a pus sa-i expun noile teorii ale fizicii de pe atunci, pe cat le putea cunoaste, din cartile de popularizare, un amator atat de tanar cum eram eu. Le comenta plin de interes. Pe urma imi spuse: "Am facut si eu o observatie care seamana cu a oamenilor de stiinta. Meseria mea e sa caut expresia justa dau de o prima formulare, o prima aproximatie care nu ma multumeste, pe urma de alta, pana gasesc expresia justa. Ei, am bagat de seama ca acea expresie justa e totdeauna mai scurta decat cele dinaintea ei. Prin urmare,stilul bun e totuna cu exprimarea cea mai scurta! Sau o fi o generalizare pripita?"
Tocmai peste drum de odaia in care dormea Caragiale cand venea la noi, era "salonul" unui barbier, a carui firma facea deliciile multora dintre vizitatorii nostri: "Barbier-Furnisorul garii. Special in scos masele". Bineinteles, inca de dimineata, Caragiale s-a bucurat ca specialist, in spirit caragialesc, de firma aceasta. Pe urma a deschis fereastra, a strigat: "Hei, estere!" si i-a facut semn sa vie sa-l barbiereasca. Mesterul a trimis o calfa. Pe cand ii punea lui Caragiale prosopul in jurul gatului, a avut loc urmatorul dialog:
Caragiale: - Asculta, ma, de ce ai mancat usturoi?
Baiatul (intimidat): - Va spun, am mancat ieri-seara, pe baza ca pana azi n-o sa mai miroase.
Caragiale (incantat, in al noualea cer si aruncand prin odaie priviri de coniventa): - Cum? ... Ce? ... Pe baza? ... (deodata serios si sever) Ma, asculta aici, sa-ti spui eu alta baza: sa stii ca, daca mananci usturoi, a doua zi miroase mai rau.

Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (1)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (2)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (5)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (6)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (7)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (9)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (10)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (12)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (13)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (15)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (17)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (18)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (19)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (24)


Aceasta pagina a fost accesata de 2189 ori.