Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (18)

Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (18)

de Ion Luca CaragialeRevoltele taranesti din 1907 l-au zgduit adanc pe Caragiale; dovada, telegramele catre Zarifopol publicate in volumul de Corespondenta, brosura 1907. Din primavara pana-n toamna, fabulele etc. Zarifopol mi-a povestit ca, la prima lui intalnire cu Caragiale dupa rascoale, acesta i-a spus: "In viata mea n-am suferit ca in timpul grozaviei astia. Sa stii ca in tara se petrec lucruri infioratoare si revoltatoare si tu sa fii la dracu-n praznic si sa afli vestile doua, trei zile mai tarziu - asta nu e gluma. E singura data cand am regretat ca m-am mutat la Berlin. Sant sigur ca nenorocirea asta mi-a scurtat viata cu ani de zile".
In brosura lui Caragiale despre rascoalele din 1907 e o fraza care a facut mare impresie lui Gherea. O citez foarte aproximativ, din memorie: "Partide politice ca in Orient, reprezentand interese vechi sau noua de clasa, nu exista in Romania". (textul original: "Partidele politice, in intelesul european al cuvantului, adica intemeiate pe traditiune, pe interese vechi sau noua de clasa si, prin urmare, pe programe de principii si idei, nu exista in Romania)
"Iacata, zicea Gherea, ca s-a facut si Caragiale marxist. Vrei nu vrei, Marx e acum in aer. Abia astept sa-l vad, sa-l tachinez".
Imi aduc aminte, intr-adevar cum, la Berlin, Gherea "il tragea la raspundere" pe Caragiale pentru fraza incriminata: " Asa? Vrea sa zica partidele politice din Occident reprezinte interese de clasa? Asta unde ai mai invatat-o? La Junimea?" Tin minte cum Caragiale facea haz de "tachinariile" tatalui meu; nu-mi aduc aminte insa ce zicea.

Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (1)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (2)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (5)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (6)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (7)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (9)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (10)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (12)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (13)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (15)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (17)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (18)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (19)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (24)


Aceasta pagina a fost accesata de 2219 ori.