Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (24)

Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (24)

de Ion Luca CaragialeSe intampla adesea ca prietenii sa-l prinda pe Caragiale "contrazicandu-se". De fiecare data el raspundea cu glume care dadeau a intelege ca opiniile nu sant pentru el decat un pretext ca sa-si dezlantuie verva.
"Dar parca acum vreo luna ziceai tocmai pe dos, ca etc.", l-a intrerupt odata Gherea.
"Las' ca nu-i nimic, a raspuns Caragiale, nu-i frumos sa te incapatanezi si s-o tii una. Ca sa capeti experienta, e bine sa practici opinii opuse".
Un obiect de astfel de opinii era, pentru Caragiale, Wagner. L-am auzit spunand ca nu mai mergea sa se compuna tot dupa modelele rasuflate de-acum trei sute de ani; ca daca e cale ferata nu se potriveste ca muzica sa mearga tot cu diligenta; ca a trebuit sa vina "unu' mare", Wagner, care sa schimbe muzica "pe potriva timpului". Dar de cate ori auzea anumite parti din Wagner care i se pareau vulgare, se infuria si il facea albie de porci. Il scoteau din fire mai ales marsul din din Tanhauser si marsul nuptial din Lohengrin. "Sa zici ca-i muzica de balci? Da' de unde! Aia are hazul ei. La un Weinrestaurant le-ar fi rusine sa cante asa ceva. La un Promenade Konzert, asemenea. Doar poate in restaurante proaste sa se potriveasca. Si asta zicea dumnealui ca e muzica viitorului! Halal sa-i fie! Daca-i vorba mai bine imi place Chopin!". Caci Chopin era calul de bataie al batjocurilor lui Caragiale.

Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (1)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (2)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (5)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (6)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (7)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (9)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (10)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (12)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (13)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (15)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (17)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (18)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (19)
Ioan D. Gherea - Ion Luca Caragiale (24)


Aceasta pagina a fost accesata de 2184 ori.