Alt toast

Alt toast

de Ion Luca Caragiale

Parinte! Sunt multumit in sufletul meu ca vad un preot romanesc, vorbind ca un preot european; sunt multumit din suflet. Eu stiu ce rol are biserica in lumea aceasta, si vad in d-voastra ca biserica noastra, gratie legii lui Take Ionescu, gratie poporului acestuia a ajuns sa aiba reprezentanti asa de onorabili ca Sfintia Voastra.

Sunt copil al Ploiestilor si mi-am facut instructiunea cu slova popeasca, in curtea bisericii Sf. Gheorghe, am tocat la biserica si am tras clopotele cu dragoste. Prima slova care am invatat-o a fost cu dascalul de la biserica Sf. Gheorghe. incat, parinte, prin cuvintele Sfintiei Voastre ati patruns pana in suflet pe un batran de cincizeci de ani, ati atins cele mai adanci coarde ale sufletului meu, atat de mult incat imi face onoarea ca sa va auz. Va multumesc pentru dragostea si speranta pe care ati sadit-o in sufletul meu, ca natiunea aceasta are inca organe de viata si de progres, nu cum cred unii ca trebuie sa fie sub epitropie pentru vecii vecilor.

si acum sa-mi iertati, dupa solemnele vorbe care le spusei, sa termin facand o mica digresiune.

Pe Take Ionescu il cunoaste lumea ca orator; il cunosc si eu ca orator si om cu cultura juridica. Eu il cunosc insa pe calea aceasta mai putin.

il cunoaste lumea ca om de politica externa. Eu am putut sa-l cunosc in Berlin. El a venit in Berlin ca sa dea mana cu imparatul. Va marturisesc ca mi-a fost foarte frica sa dau mana cu el (ilaritate). M-am dus la hotel, dar la hotel era o multime de jandarmi. intreb: de ce ? Mi s-a spus: e aci d-l ministru Take Ionescu. Atunci mi-am zis: nu ma bag cu asemenea marimi (aplauze, ilaritate). il prind eu in tara Romaneasca (aplauze prelungite, ilaritate). A inceput lupta. Unii l-au acuzat ca a facut loteria. El zice ca nu a facut-o. il cred, pentru ca au facut-o altii. L-au acuzat de conversiune. El se lauda cu dansa. Nu ma pricep la finante (mare ilaritate).

Dar e un lucru la finante la care ma pricep: a facut o emisiune de gologani si emisiunea veche a retras-o din circulatie. Adica intelegeti d-voastra (aplauze, mare ilaritate).

Dar gologani peste gologani este o avere si atunci si-a zis: ce dracu, trebuie sa-i dau catva timp ca sa se retraga din circulatie vechea emisiune; si i-a dat trei luni, si i-a mai dat trei luni si in definitiv s-a retras. D-le sef, iti urez ca in cat mai scurt timp sa scoti gologanii din circulatie (mare ilaritate). Sa ispravim odata cu dublul sistem, in care pot sa se amestece si gologanii bulgaresti si chiar de la Papa de la Roma. inca o data: sa-ti traiasca noua emisiune, pentru prosperitatea economica si intelectuala a tarii (aplauze furtunoase, mare ilaritate).
Alt toast


Aceasta pagina a fost accesata de 2736 ori.