Conventii cu Rusia

Conventii cu Rusia

de Ion Luca Caragiale

Romanul de ieri, intr'o polemica cu Presa, zice ca rau, foarte rau, mai rau decat foarte rau face organul conservator cand spune, ca Rusia ar fi propus guvernului radical noua conventiuni, si acesta ar fi pe cale d'a le face; asemenea lucruri, dupa Romanul trebue sa le spuna cei lipsiti de inteligenta si patriotism, cei ce nu respecta nimic nici pe sinele chiar. Apoi Romanul urmeaza:

... Pressa stie foarte bine ca guvernul nu voieste si nu poate sa incheie noua conventiuni pentru trecere de armate si alte asemenea, caci natiunea ar da ca pietre intr'insul si Europa s'ar ridica in contra noastra... Sa nu mai adune dar Presa asemenea stiri ilogice si necurate....

Prin urmare, dupa Romanul stirea ca guvernului radical i s'ar fi propus de Rusia o noua conventie, care stire a fost imprastiata de ziarele cele mai acreditate din Europa, este o stire ilogica si necurata; iar cei ce o releveaza, spre a atrage atentia natiunii asupra guvernului radical, care a aratat, de cand a luat puterea, ca stie a comite greseli de acele ce in Istorie poarta un nume mult mai aspru; cei ce releveaza stirea aceasta si banuesc pe acest guvern, ca este in stare sa incheie o noua conventie cu Rusia in taina, fara a spune niminui nimic pana la deschiderea Camerei supuse si ascultatoare; cei ce releveaza aceasta stire pentru a indeplini, cum zice d. D. Bratianu, o datorie de constiinta catra tara lor, aceia sunt lipsiti de inteligenta si de patriotism. Multumim Romanului de aceste complimente radicale, ii multumim pentru acel ton de eleganta curtenie in polemica, a carei pierdere o plangea mai deunazi, ii multumim cat mai de graba, pentruca noi intre cei d'intai am relevat acea stire, si am exprimat temerea, ca guvernul lucreaza cum s'ar zice pe sub pamant ca sa ne daruiasca iar cu vreo surpriza.

Sa ne dea insa voie organul Scrisorilor catra Desmosteniti a-i spune ca stirea aceea nu se pare atat de ilogica pe cat seamana ca-i pare lui. Ilogica, pentru ce ? pentruca, cum pretinde Romanul, guvernul nu voeste si nu poate sa incheie noua conventiuni pentru trecere de armate si alte asemenea ? Dar oare nu tot acest guvern a voit si a putut sa inchee conventia dela 4 Aprilie ? si sa nu uitam, ca aceea era intaiul pas, care este cel mai greu de facut; era vorba sa se deschiza stavila si sa se dea drumul sivoiului sa treaca pentru noi; astazi ostirea ruseasca se afla pe pamantul nostru, stavila este ridicata de mult, sivoiul si-a facut matca peste noi si curge in buna voie. si daca Rusia nu ne cere azi o conventie, sa nu se prefaca Romanul si sa intrebe naiv ca: ce nevoie mai are Rusia sa ne ceara conventie pentru trecerea ostirii sale pe la noi, de vreme ce tractatul dela Berlin ii da asemenea imputernicire inca pentru noua luni d'aci incolo ? nu, sa nu se prefaca Romanul: Rusia de sigur nu numai pentru aceasta ne cere o noua conventie; este ea destul de inteligenta ca sa nu ne ceara ceea ce are; daca ne cere, apoi cu sigur ne cere sa-i dam ce nu are si-i trebue. Pentru aceasta dar, reproducand stirea despre noua conventie, am rostit temerea ca guvernul, cand i s'ar cere de Rusia ca sa-i dam ceea ce-i mai trebue, ar fi in stare sa dea. inca odata: nu oare tot acest guvern a voit si a putut sa incheie conventia dela 4 Aprilie ? insa mintosul organ, mintos prin aceea ca-si crede cititorii naivi, ne spune pentru ce guvernul radical nu ar voi si nu ar putea sa faca un asa ceva. Ca guvernul nu ar voi sa mai inchee o noua conventie ceruta de Rusia pentru noua trebuinte ale ei, este un lucru ce nu ne-ar prea importa, daca am sti ca guvernul acesta nu poate face orice vrea. Daca n'ar putea face rau, ce ne-ar pasa ca vrea sa-l faca ! Dar sa vedem, poate ori nu ? Sa vedem Romanul ce zice, pentru ce nu poate guvernul sa faca si azi ce a facut pana acum ? Nu poate (guvernul) sa incheie noua conventiuni, pentru trecere de armate si alte asemenea, caci natiunea ar da cu pietre intr'insul...

Sfarsim relevand aceste vorbe ale Romanului. Organul Scrisorilor catre Demosteniti ar trebui sa respecte cel putin acuma natia, ce s'a aratat a nu fi tocmai asa de molesita pe cat o credea d. C. A. Rosetti, si sa o crute de asemenea ironii. O natie care, numai pentru respectul ordinii si prin instinct de conservare, a ingaduit guvernului cele savarsite de dansul de aproape trei ani incoace, dovedeste ca are mai multa minte decat a da cu pietre: cand este vorba de a judeca si osandi, ea stie a o face la timpul cuvenit pe caile legale.
Conventii cu Rusia


Aceasta pagina a fost accesata de 2760 ori.