Cuvantare la Calarasi

Cuvantare la Calarasi

de Ion Luca Caragiale


(Se face o calduroasa manifestatie de simpatie oratorului.) Domnilor, oricat as fi de ascultator sefului si disciplinei de partid, eu nu pot sa merg cu nedreptatea pana acolo, incat sa nu recunosc marile servicii publice pe care le fac adversarii nostri (ilaritate). Oamenii politici trebuiesc socotiti, mai ales cand sunt oameni mari, dupa serviciile pe care le fac, iar nu dupa greselile pe care le-ar putea face. Cand dintr-o greseala a lor pentru ei rezulta un mare serviciu public, de ce sa nu le numaram serviciile ? (mare ilaritate, aplauze)

Eu cred ca asa e drept, si daca este cineva care a facut o greseala - iertati-mi cuvantul - mai boacana si un serviciu mai imens public - boacana pentru el, imens pentru public - (ilaritate), apoi serviciul facut de junimisti la 9 ianuarie e mare, caci daca nu se facea, atunci desigur nu se inchidea un capitol din istoria noastra care prea-prea se prelungise si trebuia odata inchis, caci nu mai avea nici un haz.

Prea se taraganise ca pelteaua rau facuta, asa incat iti venea sa zici: da bine, mai frate, mai schimbati odata ca ne-am plictisit, parca nu mai e istorie nationala, parca e istorie zoologica ! (ilaritate, aplauze)

Acel mare serviciu facut de junimisti, stiti care este ? Sa vorbim scurt: au vrut sa-l dea afara pe Take Ionescu (ilaritate) si l-au dat afara pe Take Ionescu. Da' pesemne ca Take Ionescu avea lipici la picior: cand a iesit afara, a iesit toata lumea odata cu el. (mare ilaritate, puternice aplauze)

Ipochimenul nu se astepta la aceasta, si chiar de a doua zi, pana cand nu s-a bagat de seama ce era sa fie, a spus: disidente de acestea, cati democrati introdusi in Partidul Conservator n-au mai facut ! A facut-o Costaforu si s-a dus peste cap; a facut-o Boerescu si s-a dus peste cap, a facut-o Paucescu si s-a dus, a murit. E, dar s-a intors ! A venit unul care o sa plateasca pentru toti trei ! (ilaritate, aplauze) si cu creditul pe care l-a avut pe piata, fiindca era un om cinstit, le-a platit cu varf si indesat. (ilaritate)

Pentru prima oara cand a iesit Take Ionescu si cu partidul, intai si intai liberalii zambeau, le parea bine: se impartea partidul prin disidente: daca sunt disidente, noi liberalii ne aflam in fata unui vrajmas rupt in doua.

Cand insa au vazut liberalii ca lucrul nu e asa de usurel, au schimbat-o; dar in loc sa combata haina ramasa la club, au combatut trupul care iesise fara hainele vechi. (ilaritate) Eu zic, ca asta e o mare greseala din partea liberalilor, foarte mare: liberalii sunt un partid bine constituit, un partid care, in forma aceasta, mai poate trai 20-25 ani, si cand ne combat pe noi, adica partidul lui Take Ionescu, Partidul Conservator-Democrat care e asa de aproape a fi fost tot atat de tare ca si liberalii, din momentul acesta fac rau; lupta pentru galvanizarea unui corp aproape mort intr-un club, si combat corpul sanatos si viu care maine, poimaine vor trebui sa intre la tocmeala pentru a rezolva cestiunile mari pe care un singur partid nu le poate rezolva. (aplauze indelung prelungite) Ceea ce vorbesc eu aici, cu modesta mea personalitate, o vorbesc poate pe un sfert pentru d-voastra si o vorbesc pe trei sferturi ca sa auda liberalii. (ilaritate, aplauze)

Da, da, se stie ca vremea nu sta pe loc, ca vremea are un singur scop, o singura tinta: prefacerea lumii, prefacerea lumii spre bine; ca aceasta tara, nestand pe loc, are sa ceara din ce in ce mai multe prefaceri pentru binele poporului acestuia, si va veni un moment cand prefacerea va fi de o gravitate asa de mare incat va fi peste putinta sa aiba indrazneala, macar, un partid sa se gandeasca sa rezolve fara sa se fi inteles pe deplin cu partidul celalalt. (aplauze prelungite) Din acest punct de vedere cred ca, fiindca la liberali tot mai exista tact si spirit politic, cu toata, cum spui, iritatiunea pe care a produs-o avantul nostru, o sa vina oameni cu gandul cel bun si o sa inceteze cu limbajul socialist din Vointa nationala contra noastra. Desigur ca cei care dirijeaza partidul nu aproba copilariile acelea si ar fi bine ca nici Vointa nationala sa nu le faca, pentru ca se stie ca este inspirata de oameni care maine, poimaine o sa fie in partidul lor liberal ceea ce Take Ionescu este in partidul nostru si aceia trebuie sa stie ca trebuie sa-l ia pe Take Ionescu ca pe o forta conservatoare, sa-l respecte, sa nu prea glumeasca, pentru ca Take Ionescu le poate face in viitor un asa de mare rau, cum nu l-a putut face lor nici ruptura dintre Dimitrie Bratianu si Ion Bratianu, nici ruptura lui Rosetti cu Bratianu. (aplauze puternice) Daca liberalii nu inteleg aceasta, sa stie ca in randurile lor sunt o seama de oameni care sunt gata, cand vor vedea ca nu sunt cuminti, sa vie la Take Ionescu. (aplauze puternice) si acestia nu vor veni din interes, ci numai pentru intentiunea de a servi cu toata inima interesele patriei.

Eu zic: De ce a facut aceasta tulburare Take Ionescu partidului, iesind din club ? Nu e adevarat, Take Ionescu a iesit cu intreg Partidul Conservator din club, afara de cateva mici exceptiuni, ramase acolo; a gasit insa in fata clubului poporul intreg gata a-i da mana. Niciodata nu s-a pomenit asa ceva, niciodata nu s-a pomenit un partid care era pana ieri constituit intr-un mod si avea atunci 150 voturi, sa iasa din clubul acela sa se constituie de sine statator si in doua saptamani sa aiba 250 voturi. (aplauze prelungite)

Puterea va sa zica nu am pierdut-o iesind de acolo, ci dimpotriva ne-am indoit puterile. (aplauze) Atat mai rau pentru cine a ramas acolo. (ilaritate) si din cati au ramas, cunosc multi care-si zic: da, Doamne, o ocaziune ca sa pot iesi si eu. (mare ilaritate) si o sa iasa. (aplauze) O sa iasa pentru ca in partidele politice, d-lor, nu e nimic mai teribil, nu te ineaca, nu-ti ia respiratia mai mult decat cluburile goale. (ilaritate) Cu cat intr-un club e mai mult aer, cu atat te ineci si nu mai poti sa respiri. (aplauze, ilaritate)

Sa vedem acuma, dupa acest fenomen de indoire a fortelor noastre, ce s-a intamplat la ipochimenii care au ramas acolo: au fost apucati de o iritatiune cum nu s-a mai pomenit de 20 de ani incoace. si cine ? Oamenii care vor sa asaneze moravurile. (ilaritate) Nu exista cuvant trivial, idee josnica, care sa nu se gaseasca in gazetele lor: vanduti strainilor, banii Aliantei Israelite. stiti cu ce parale am venit de la Bucuresti si pana aci ? Cu banii lui Mochi Fischer ! (aplauze, ilaritate) si maine, daca vreau sa-mi duc copiii la Sinaia, stiti cu ce bani ii duc ? Cu banii Aliantei Israelite ! Pai bine, cine spunea de acesti oameni ca vor sa asaneze moravurile ? Lasa ca - in paranteza fie zis - sa vii, intr-o tara care-si are moravurile facute, sa tratezi pe toti de: bandit, corupt, stricat; sa iei tara intreaga ca copiii dintr-o casa de corectiune la care nu trebuie sa fie guvern, ci guvernante, (ilaritate) ca sa-i invete sa nu-si mai bage degetele in nas, sa nu mai fure dulceata, sa nu dea foc casei ! Dar bine, pentru Dumnezeu, se poate o asa asanare de moravuri ? Ce e asanarea moravurilor ? Uite ce e asanarea moravurilor: adversarul lor politic este un bandit; omul care s-a ales la Craiova este o canalie, un idiot. Aceasta este asanarea moravurilor, hai ?!

D-lor, sa te fereasca Dumnezeu si Maica Precista sa intri in pricina de judecata cu o baba cotoroanta ! (mare ilaritate, aplauze prelungite)

O voce: Traiasca Caragiale, d-lor. (urale, aplauze)

Sa te fereasca Dumnezeu, mai ales cand ai dreptate, ca innebuneste baba (mare ilaritate) si sa-ti auzi pe urma:

    - Da-mi, babo, ce este al meu !
    - Hotule ! (mare ilaritate)
    - Nu ma vorbi de rau !
    - Talharule, miselule, gainarule ! (mare ilaritate)

in sfarsit, tot repertoriul pe care cotoroanta iritata, nebuna, exasperata il poate inventa. (aplauze prelungite)

Ah ! Pe cat imi pare de bine ca sunt cocoane aci, pe atat imi pare si de rau ! (mare ilaritate, frenetice aplauze) ca nu pot sa spun mai pe fata ce as avea sa mai spun; o sa caut insa asa sa fac ca sa nu ma compromit, (mare veselie, hohote de ras) sa scap si eu de nevoia asanarii: un baiat tanar vrea sa se insoare, avusese daraveri cu baba; toate i le scoate baba, ba la rude, prietenii rudelor, se duce chiar fetei sa-i spuie, pana cand, spun si fata si familia: nu se poate sa luam pe omul asta ! (mare ilaritate) La urma urmelor, cercetandu-se mai de aproape, se vede ca cotoroanta a mintit. (aplauze frenetice) Exact acelasi lucru si astazi cu asanarea: cu cat spun mai multe minciuni, cu atat mai putina incredere trebuie sa li se dea, si cu cat calomniaza mai mult, cu atat au sa reuseasca mai putin. Este vorba iezuitului care spune: calomniaza, calomniaza si iar calomniaza, ca tot are sa ramaie ceva din calomnie. Ei bine, d-lor, eu cred ca in tara Romaneasca mai putin decat oriunde aiurea se poate potrivi vorba aceasta, pentru ca s-a calomniat prea mult la noi. (aplauze) Daca sunt rele sociale foarte multe in tara Romaneasca, dupa cum trebuie sa fie in orice societate care are cultura europeana de multa vreme, desigur ca raul calomniei la noi covarseste pe toate celelalte. (aplauze prelungite) Nicaieri nu se calomniaza cu mai multa usurinta ca in tara Romaneasca si pentru aceea nicaieri calomnia nu e mai putin crezuta ca in tara Romaneasca.

Voci: Asa este !

Prin urmare, d-lor, Partidul Conservator-Democrat iesit de la club s-a intalnit cu Partidul Democrat care nu voise pana atunci sa intre in club; sa nu se teama de calomnii, sa lase pe cotoroanta sa cleveteasca cat va pofti si sa-si vada de treaba inainte. Pana acum lucrurile si-au urmat cursul lor, dar curand are sa amuteasca cu desavarsire cotoroanta. (aplauze) A fost cald azi aci, a dat Dumnezeu de ne-am racorit; acu o saptamana era si mai cald la Craiova, a vrut Dumnezeu ca a doua zi sa ne racorim de-a binelea. (ilaritate, aplauze puternice) Ceea ce va doresc eu d-voastra, cetateni ialomiteni, este ca in curand sa vie ocaziunea ca sa va racoriti si d-voastra cum s-au racorit cei de la Craiova. (aplauze indelung prelungite, se fac ovatiuni oratorului)


Cuvantare la Calarasi


Aceasta pagina a fost accesata de 2630 ori.