Cuvantare la Pitesti

Cuvantare la Pitesti

de Ion Luca Caragiale(Se fac oratorului mari si calduroase manifestatiuni de simpatie, aplauze prelungite.) Domnilor si doamnelor, din cate persoane sunt aici, fara exagerare, jumatate cel putin sunt membri ai Partidului Conservator de cand sunt alegatori si chiar mai devreme, de cand incepusera ca cetateni sa gandeasca, sa aiba pornirea de a judeca si socoti afacerile publice. Asa e ? Aici sunt conservatori, afara de doamne, care pana acum nu au dreptul sa fie nici conservatoare, nici liberale. Sa speram insa ca cu vremea, poate, si d-lor sa ia parte la afacerile publice si daca discutiunea va fi mult mai luminata in Parlament, dar si judecata va fi cu mai multa inima adusa in dezbaterea publica. (vii aplauze)

Care va sa zica, d-voastra, domnilor conservatori veniti aici, daca m-as adresa si v-as spune: talharilor ! (rasete) snapanilor ! hotilor ! chilipirgiilor ! oameni care nu aveti alta socoteala decat numai sa furati din banul public si sa va chivernisiti pentru interesele voastre particulare ! (mare ilaritate) Ce-ati zice ? Ati zice: omul din cauza caldurii acesteia a innebunit ! Caci in adevar ca nu e gluma. (aplauze)

Ei bine, domnilor, de doua luni si jumatate au inceput sa ne numeasca asa pe noi toti, pe Partidul Conservator, pe partidul lui Lascar Catargiu. De vreo doua luni au inceput incet-incet sa ne numeasca sarlatani, cotcari, pana cand dupa imprejurarea nenorocita de la Craiova acum suntem in adevar briganzi, banditi, incat tara este puscaria si oamenii cinstiti au ramas la clubul lui Vanicu ! (mare ilaritate) La clubul lui Vanicu e moralitate, la clubul lui Vanicu e patriotism, nationalism si toate istmurile, pana si Istmul de Suez poate ca tot acolo e, (ilaritate, aplauze) iar noi suntem niste ticalosi, incat, in adevar, M.S. Regele trebuie sa fie disperat, (ilaritate) trebuie sa-

Si zica: nu mai merge cu tara asa; pot eu sa fac doua ministere din colivia lui Vanicu, (mare ilaritate) dar n-o sa mai am tara ! (ilaritate, aplauze)

D-lor, toate babele ale mai cicalitoare, care nu se invoiesc cu proprietarii, se muta de Sfantul Gheorghe si de Sfantul Dumitru, (ilaritate) clubul d-lui Carp se muta si el, prin februarie, prin septembrie. (ilaritate) Asa tam-nisam vedeai bagaj pe drumuri:

    - Ce e ?!
    - Se muta ! (mare ilaritate)


Pleca cu o parte din bagaj intr-o parte, ceilalti ramaneau sau ceilalti plecau si altii ramaneau, dar de mutat se muta, asa ca ajunsese baietii de la bacania de peste drum cand vedeau bagaj pe drumuri sa zica: "Se muta domnu' Carp". (hohote de ras, frenetice aplauze)

    - Unde se muta ?
    - in alta parte.

Pe la mijlocul lui iulie, vara, iarasi bagaj:

    - Ce e, domnule, bagaju' asta ?
    - Se muta domnu' Carp.
    - ??
    - Se muta la loc ! (imensa ilaritate, aplauze)

Aceasta e tactica clubului conservator, adica a persoanelor care constituie clubul conservator de la Vanicu, vesnic sa se mute. Le-a venit la urma urmelor inspiratiunea sa ne faca si pe noi sa ne mutam ! (mare ilaritate)

Ei, ne-am mutat si noi odata. Acum, vorba aia, au destul loc sa dea mustele afara din club. (ilaritate, mari aplauze)

si nu e primejdie sa se loveasca membru pe membru cu coada maturii in ochi. (hohote de ras, aplauze)

Acolo insa a ramas o creatura inzestrata cu o putere dumnezeiasca, un prooroc, care prooroceste regulat cu trei luni inainte ceea ce ar dori sa se intample si nu se intampla niciodata. (frenetice aplauze, rasete zgomotoase)

Pe vremea lui Bratianu, din trei in trei luni, ba din sase in sase luni, il auzeai:

   - Cade Bratianu, vin eu la putere.
   - Pentru ce, Excelenta ?
   - Nu se mai poate sa mai tie !...
   - Dar presupunand ca nu mai poate tine el, de ce vii d-ta ?
   - Pentru ca Regele nu ma poate aduce decat pe mine !

S-au implinit sase luni, beam sampania !... Acum iar: Ma cheama pe mine ! L-a chemat pe Iorgu Cantacuzino ! Iar nu s-a implinit.... Acum iar: ii dau lui Take Ionescu trei luni ca sa faca mofturi si se va linisti ! S-a linistit, a avut de ce sa se linisteasca ! (aplauze, ilaritate)

Acum alta proorocie: ca la Craiova s-a ispravit ! stiti de ce suntem nenorociti si pierduti ! Fiindca am reusit la Craiova !... (mare ilaritate, aplauze) Au reusit la Craiova ?!... Apoi nu mai merge, sunt pierduti !... (aplauze)

Acum profetia este ca ne pierdem la Bucuresti.

Domnilor, d-voastra toti trebuie sa stiti o anecdota: un roman pe care il cicalise un tigan batran i-a tras doua palme tiganului. tiganul zice: ia mai da o data !... I-a mai tras inca o data. S-a dus tiganul batran la fiu-sau: Uite, ma teteo, m-a batut rumanica ! - Care e ala ? Tu l-ai batut pa tetea ? Ia mai da-i o data !... ii trage acela inca una. - Ia mai da-i o data ! ii mai trage inca o data. Baiatul zice: Haide, tata, ca asta e nebun ! (mare ilaritate, aplauze)

I-am tras la Iasi, ia mai trage o data ! Da-i la Vaslui, ia mai trage o data ! (mare ilaritate) Da-i la Craiova... acum o sa vie cu baietii sa zica: ia mai trage o data la Bucuresti !... (ilaritatea este la culme, aplauze prelungite) si cand i-o trage si acolo o sa-i auzim: Tata, hai la Vanicu inapoi, ca astia sunt nebuni ! (tumultuoase hohote de ras mult prelungite, aplauze frenetice)

Domnilor, sa nu mai glumim. (mare ilaritate, aplauze) Pana la Targoviste nu mai spun nici o gluma. (ilaritate)

Domnilor, toate cazanele in care ardem carbuni, lemne, o putere calorica ca sa se produca miscare, au ca regula ca ele mananca combustibilul pe care i-l dam: o parte se preface in putere, alta parte se arunca ca cenusa. Masinistul trebuie sa bage totdeauna de seama ca masina sa fie curata, sa se arda bine produsele producatoare de caldura, si pentru aceasta trebuie sa curete cenusa care nu mai trebuie, caci cenusa lasata acolo strica cazanul, impiedica producerea puterii, oricat combustibil am pune, de oricat de buna calitate. Asa si cu partidele politice: generatiuni peste generatiuni sunt combustibilul care face sa mearga masina tarii, a statului, si generatiunile acestea arzand, prin munca capului, a bratelor, prin vointa, Dumnezeu a vrut sa produca cenusa; acelea sunt elementele care au ars mai de mult, care trebuiesc din cand in cand curatate, lasate deoparte. Nu se poate progres fara sa se indeplineasca acest fenomen. Sa luam o pilda din istoria tarii. Daca Bratianu Ion, care ajunsese cat p-aci sa puie mana pe puterea suprema a statului, daca n-ar fi inteles ca combustibilul de la 1848 arsese, ca cenusa trebuie aruncata din masina ca ea sa mai poata functiona, daca ar fi lasat sa continue iacobinismul liberal care vorbea numai in formule pasaresti, nu ar fi fost figura mare a istoriei noastre. A stiut insa la timp sa scoata combustibilul ticalos, sa scoata cenusa afara si sa puna combustibil nou...

Adu lumea muncitoare, fa-o sa se imbogateasca, si cu aceea sa mearga puterea statului inainte. si de aceea Bratianu pana azi este poate cea mai mare figura a noastra dupa emanciparea tarii. Se intelege ca nu vorbim de M.S. Regele; aceea este o figura sacra, sfanta. M.S. Regele este pentru noi si pentru vecii vecilor, cata vreme trebuie sa traiasca aceasta tara, aceasta natiune romana, simbolul existentei ei. (aplauze furtunoase)

Dupa cum cand incepem istoria din departari pomenim de Traian, acum de istoria noastra nu se mai poate vorbi fara sa se vorbeasca de Carol, intemeietorul ei. (aplauze) in istoria noastra romaneasca sub Carol intemeietorul, cea mai ilustra figura a fost a lui Bratianu, pentru ca a stiut cand sa arunce cenusa si sa puie combustibil nou.

Noi am avut o masina mai norocoasa; n-am avut nevoie sa aruncam cenusa. S-a intamplat o asa invartitura incat cenusa a cazut singura si acum avem combustibil nou, avem zeci de democrati, oameni care asteptau ca sa se curete cenusa, sa intre cu toata inima sa joace rolul de combustibil ca sa mearga masina statului mai departe ! (aplauze) Sunt oameni de gandire, de munca pe toate caile; sunt taranii care vor sa se imbogateasca, sunt profesorii care muncesc in stiinta, artistii in arta, oamenii de legi, oamenii tehnici si comerciantii cei mari care vin sa zica: dati-ne voie sa ardem si noi ca sa mearga statul inainte, caci statul acesta nu poate sa mearga inainte numai cu boierii care s-au cenusit ! (aplauze)

si, domnilor, eu nu sunt omul care sa fac complimente zadarnice si seci. Dragostea pe care o am pentru seful meu ma impiedica sa-i fac laude mari, mai ales fata de altii. (ilaritate) stie cat il iubesc, nu de astazi, nu de cand a devenit seful real al partidului; i-am declarat aceasta acu doisprezece ani cand banuiam ca o sa devie sef - poate ca de aia ti-am facut curte ca te stiam ce ai sa ajungi ! (ilaritate)

insa zic asa: si-a facut rolul, Partidul Liberal, prin cumintenia politica a lui Ion Bratianu care ramane o figura ilustra a istoriei; a venit vremea ca Partidul Conservator-Democrat sa ia el situatiunea in mana, sa duca statul catre viitor, sa lucreze pentru binele patriei, si mai bun director de miscare, mai minte limpede pentru prezidarea arderii elementelor sociale care vin sa munceasca la aceasta masina, nu e decat acest om. (aplauze entuziaste, se fac ovatiuni d-lui Take Ionescu)

Eu rog pe Dumnezeu, ca instinctul meu nu de a prevede, dar de a presimti, sa nu se dezminta prin imprejurari de ordine brutala; sa dea Dumnezeu sa traiasca Take Ionescu; acest om va fi un al doilea Ion Bratianu in sensul modern al cuvantului. (aplauze entuziaste, strigate repetate de bravo)


Cuvantare la Pitesti


Aceasta pagina a fost accesata de 2976 ori.