Deslusire

Deslusire

de Ion Luca Caragiale

Iaca in sfarsit si numarul 4 al Claponului, pe care publicul il asteapta de atata vreme, - si pentruca vine asa de tarziu dupe numarul trecut, ne simtim datori a deslusi aceasta cititorilor.

Acest organ de publicitate, prin profesia sa de credinta, aratase dela inceput, ca va iesi la lumina meteoric, adica in restampuri neregulate; apoi, dupe cum se vedea, chiar pe scoarta-i se indatorise catre cititori sa apara cand va iesi de sub tipar. Cu toate astea, isi facuse obiceiul sa nu lase a trece o saptamana fara sa supuie pe cetitorii sai la birul de un ban de zece. Din cauza insa, ca redactorii nostrii au mers intru intampinarea M. Sale tarul tutulor Rusiilor, saptamana trecuta foita aceasta n'a aparut, fiindca n'a iesit de sub tipar, - si aceea ce au suferit cititorii de lipsa ei, numai dansii pot spune.

in adevar, in o tara ca a noastra, intrata de curand in sistema constitutionala, gazeta este painea cotidiana a opiniei publice.

Gazetarul este deci brutarul inteligintilor.

Aceasta nobila misiune el nu si-a luat-o, pentruca n'a fost cumva vrednic de alta mai buna;... nu pentru mizerabilul castig de 2, 3, 5 ori mai multe sute de lei pe luna, el si-a luat spinoasa cariera;... nu pentru ca gazeta lui sa faca dever seara la cafenele, el scrie noutati cate 'n luna si 'n soare;... nu pentru trebsoarele lui, nu pentru simtiminte egoistice, el lupta spre luminarea poporului si spre revendicarea suveranitatii lui, uzurpata de Stan ori de Bran, ori de cine stie care tiran;... nu pentru meschinul interes personal, el s'a facut aparatorul aprig al drepturilor si libertatilor publice;... nu pentru ambitii nedemne de un suflet desinteresat, el isi da porecla de sentinela neadormita a principiilor eterne inscrise solemn in pactul fundamental;... in sfarsit si mai presus de toate, nu in necunostinta de cauza el se pronunta, categoric, sus si tare de nenumarate ori pe zi in gazeta lui. Nu ! nu ! Doamne fereste !

El a luat nobila misiune, spinoasa cariera de brutar al opiniei publice, numai si numai din pricina ca un dor nesecabil pentru binele Natiei, al Patriei, al Poporului, al Omenirii, scl. l-a impins pe arena publicitatii. Afara de asta el stie toate fara sa fie 'nvatat nimic, si are ferma convingere, ca pentru Romania, pe cata vreme va fi rau nu va fi bine.

Cu asa brutari de treaba, baga oricine de seama cat de bine trebue sa fie ingrijit stomahul opiniei publice la noi.

Acestea dara ar fi de ajuns, ca sa explice izbanda pe care a castigat-o Claponul, chiar dela aparitia lui pe arena publicitatii, - fara sa ne mai gandim si la aceea, ca aceasta foita, avand in vedere numarul indestulator de brutarii pentru hrana zilnica a opiniei publice, a crezut de cuviinta dela inceput sa se apuce de franzelarie subtire, de unde-si da osteneala sa scoata cat se poate mai bune Gogosi.
Deslusire


Aceasta pagina a fost accesata de 2916 ori.