Discurs la marea intrunire de la Roman

Discurs la marea intrunire de la Roman

de Ion Luca Caragiale

Domnilor, oamenii aud adeseori cate o suta de ani o vorba, se invata cu vorba si nu stiu ce continut are vorba aceea. (ilaritate)

Tot aud de vorba aceasta: conservator, conservator, conservator. (ilaritate)

Nu radeti, ca nu e gluma ce va intreb eu. (rasete)

il rog pe cel mai convins dintre d-voastra sa raspunda. Conservator va sa zica pastrator, a conserva insemneaza a pastra si conservator va sa zica pastrator. Va sa zica, cand zici Partid Conservator, insemneaza partid care pastreaza, in deosebire de alt partid care zice: nu vreau sa pastrez, ci vreau sa schimb.

Eu gandesc ca vorbesc destul de babeste, ca sa ma inteleaga orisicine. (mare ilaritate)

Apoi cand zic Partid Conservator intr-o tara, inteleg Partid Conservator care sa pastreze tara aceea, nu sa-si pastreze nepotii, pe finii si nasii slugilor, pe oamenii care le procura din mahalale fel de fel de placeri, care le sterg ghetele lor, copitele cailor lor, care cu o generatiune inainte le prindeau cai de pripas si mai tarziu cresc pui de iapa englezeasca. (mare ilaritate)

Ce va sa zica Partid Conservator romanesc ?

Sa-mi pastrez grajdurile, neamurile, ifosele, neghiobia mea si a familiei mele, ori sa-mi pastrez inteligenta tarii intregi si munca tarii intregi ? (mare ilaritate, ovatiuni)

si presupun ca as vrea sa pastrez sinceramente, eu, tara intreaga. Ma simt eu capabil sa o pastrez si pe ea sa nu o chem sa se pastreze ? Cum se poate vorba asta ? Eu sa zic: sunt in stare sa mi-o pastrez, si voi, neghiobi ce sunteti, nu va mai ocupati de soarta noastra. (mare ilaritate)

Capul meu si al lui papa, al meu si al jokeului si al aceluia pe care il platesc sa tina discursuri neghioabe sunt suficiente sa tina natiunea intreaga. (mare ilaritate, ovatiuni) Dar la aceasta raspund: ia asculta-ma, boierule, dar si tata-tu si bunica-tu si gineri-tu si toti nepotii tai nu sunteti de ajuns pentru tara aceasta intreaga, care trebuie sa fie pastrata; trebuie sa fii nebun, ca sa crezi ca o pastrez cu un lacat ruginit. Adica atata vrei ? si de aici a venit buba, de aici mucea, care era in corabie, a vrut sa dea pe asta afara din corabie. (mare ilaritate si ovatiuni) A zis mucea lui papa: apoi Take prea ne duce pe apa, papa; ia sa-l aruncam pe Take in apa. L-au aruncat in apa, Take e deasupra apei si lor le-a venit apa la gura. (aplauze)

Acum il cheama pe Take inapoi ca sa le scape corabia. Poate sa-l cheme; inapoi nu se mai poate. A iesit din valurile acele largi si sa se intoarca nu se mai poate, fiindca s-au dezlantuit elementele populare si e bine ca s-au dezlantuit. (ovatiuni furtunoase)

Omul acesta este un noroc pentru imprejurarile de astazi si imprejurarile de astazi sunt in norocul lui. (ovatiuni)

in asemenea imprejurari trebuia un om ca Take Ionescu si pentru un om ca Take Ionescu trebuiau aceste imprejurari; daca nu erau imprejurarile acestea Take Ionescu trebuia sa joace de lopatar intr-o barca de cantareti care sa cante cu mandolina pe lacul Cismigiului. (rasete)

Nu e vorba, alaiurile acestea in barci pe lacul Cismigiului sunt frumoase la 10 Mai, dar viata are valuri, este un ocean si daca nu este cuminte cel care se pune in capul barcii, se da de-a rostogolul. (mare ilaritate, ovatiuni)

Prin urmare s-au dezlantuit elementele, pentru ca nu se putea altfel. Cu sistemul lui papa, a lui tanti, nepotul cutare si jokeul cutare, nu putea sa mearga la un loc. S-a umflat buba si trebuie sa plesneasca. Nu se mai putea, caci daca e un corp sanatos, sangele sanatos trebuie sa goneasca, si goneste puroiul acela si se insanatoseste singur. (ovatiuni)

Ce s-a intamplat acum un an cu revolutiunea, fiecare din noi poate sa aiba fel de fel de pareri, bune, rele. Fireste ca a fost rau, ca s-a intamplat nenorocirea; nenorocirea nu poate sa fie buna. insa nimeni nu poate sa spuna ca astfel de rele se pot intampla degeaba.

Ba, ca au fost instigatori, dar la un om nemahnit nu se poate sa aiba trecere numai instigatiunile si sa faca ceea ce s-a intamplat. Daca ai corp sanatos si te strapungi in brat trebuie sa iasa sange curat, nu trebuie sa fie puroi.

si aceste imprejurari daca s-au intamplat, te rog sa ma ierti, nu te laud, sincer te admir, caci lauda ar fi o rusine si pentru mine si pentru meritele tale; daca in acele imprejurari nu era un om si acel om este astazi in capul nostru, Dumnezeu stie ce se intampla. (ovatiuni)

Noi o stim, ca atunci un om politic de douazeci de ani isi batea capul sa distruga Partidul Conservator, pe cata vreme acesta de douazeci de ani isi bate capul sa faca din Partidul Conservator un partid popular.

stim ca acel om, care de patruzeci de ani nu face decat un joc nenorocit, ceruse interventiunea armatei straine in tara romaneasca. E adevarat sau ba ? (ovatiuni)

Acest om publicase intr-o gazeta jidoveasca de la Viena (care s-a publicat intaia oara) si acea scrisoare nici nu s-a publicat intreaga, avea si o stersatura; ce cuprindea acea stersatura nu trebuie sa va spun d-voastra, caci ar fi afara din cale dizgratios, nu numai ca se vorbea rau de natiunea romaneasca, dar vorbea cum nu a mai vorbit nimeni pana acum de dinastia noastra. (ovatiuni)

Acei domni spun ca am venit aci cu paralele lui Mochi Fischer, ca mi-am facut haine la copii cu paralele lui Mochi Fischer, hai ?! Ca Take Ionescu, Badarau si toti suntem vanduti la alianta universala izraelita, si Badarau a ramas Badarau; se ruga acel domn de un jidan, ca sa-l imprumute si Badarau nu s-a amestecat, a chemat acasa pe jidan si s-au pupat bot in bot ca sa-i scape de faliment pe un nepot. (ovatiuni)

Nu vreau sa abuzez de rabdarea d-voastra, ci vreau sa termin. Se pare ca in tara romaneasca imprejurarile mari s-au dezlantuit, elementele populare au venit la suprafata vietii publice; acelea care au drept cuvant zic sa nu pastreze nimeni aceasta tara: noi o pastram, caci tara suntem noi, ea prin noi si noi prin ea ne pastram si e bine, e un mare noroc ca in momentul acesta s-a gasit un om ca d-l Take Ionescu care sa se puna in fruntea acestui curent, ca elementele dezlantuite sa porneasca pe o cale normala si sa nu strice, sa dreaga ceea ce trebuie sa conserve adevaratul Partid Conservator. (ovatiuni)

Limitele viitoare, granitele unde sa se sfarseasca viata omeneasca si a natiunilor numai Cel de sus le cunoaste, numai Dumnezeu; insa fiecare natiune care se respecta si simte ca are in ea inima si suflet, trebuie sa doreasca ca incontinuu sa se imbunatateasca, sa ajunga la cele mai mari binefaceri ale civilizatiunii pastrandu-se pe ea insasi ca o natiune deosebita, trebuie sa se hotarasca a da concurs civilizatiunii lumesti pentru ca sa profite si ea de toata civilizatiunea lumeasca. (aplauze prelungite)

in momentele de astazi, e inca o data mare noroc ca avem un astfel de sef si ii zic adresandu-ma lui: sefule, fericit este omul politic si mai ales un om politic de talentul politic pe care-l ai, cand a avut noroc de asemenea imprejurari; si fericite sunt imprejurarile cari au avut noroc de un asemenea talent. Esti un om de geniu politic, pune mana pe inima, sterge-te pe frunte si un moment sa nu te dai inapoi, caci ar fi pacat sa scapi un asa de frumos moment istoric. (ovatiuni nesfarsite)
Discurs la marea intrunire de la Roman


Aceasta pagina a fost accesata de 2950 ori.