Discurs la Turnu-Severin

Discurs la Turnu-Severin

de Ion Luca Caragiale


Directorul Moftului roman fusese numit impiegat la Regia monopolurilor statului, doua luni dupa venirea Partidului Conservator la putere, in 1899. imprejurari politice, asupra carora, chiar daca ne-am permite, n-avem deocamdata loc sa dezbatem, au facut sa revie la putere Partidul Liberal.

tara trecea printr-o criza nemaipomenita: trebuia degraba gasita o solutiune care sa restabileasca fata cu Europa creditul mai mult decat compromis al regatului roman, amenintat a fi pus sub interdictie ca orice tanar stricat si risipitor. Atunci s-au propus trei solutiuni:

    Impozite indirecte fara economii;
    Impozite directe si mici economii;
    Mari economii si mici impozite directe si indirecte.

Aceasta a treia solutiune - a liberalilor - a convenit Majestatii-Sale regelui; Majestatea-Sa regele a chemat pe liberali la putere, si astfel, fireste, aceeasi solutiune a convenit si tarii.

Atunci, individul numit de conservatori in slujba, ca recompensa pentru mici servicii aduse prin publicitate in opozitie, a primit de la noul director general al Regiei, onor. d-l C. Manescu, urmatoarea adresa, cu data de 30 martie, cand, printr-o stranie prevedere, primul numar al Moftului roman iesise de sub tipar (Cu data: duminica 1 aprilie 1901):

"D-lui I.L. Caragiale, registrator etc.

Domnul meu,

Postul de registrator ce ocupati in administratiunea centrala fiind suprimat prin bugetul exercitiului 1901-1902, cu regret va facem cunoscut ca ramaneti in disponibilitate pe ziua de 1 aprilie 1901.

Director general C. Manescu"

Acel "cu regret" era prea delicata vorba, ca sa nu merite un raspuns politicos. De aceea, directorul revistei noastre se grabeste a raspunde d-lui director general al Regiei prin numarul acesta:

"D-sale d-lui director general al Regiei M.S.

Prea stimate domnule,

inteleg si, daca voiti, impartasesc chiar regretul d-voastra pentru aceea ce mi-ati facut cunoscut pe ziua de 1 aprilie. Trebuie insa sa ne resemnam: tara are atata nevoie de economii ! Cand ma gandesc ca numai prin suprimarea postului meu de registrator, regatul face o economie enorma ! D-voastra, ca om de calcule, veti intelege indata.

in adevar, eu primeam efectiv pe luna lei 389, bani 50; asta face cate 4.674 lei 40 bani pe an. Ei ! Daca slujeam 30 de ani, asta facea 140.220 lei; daca apoi, dupa acei 30 de ani, slujiti fara sa fi fost lovit de vreo penalitate, care sa ma faca a-mi pierde dreptul la pensie, m-as fi retras, regulandu-mi acest drept, si as fi profitat de el inca, sa nu zic alti 30 de ani, dar macar 25, cate 300 lei pe luna, 3.600 pe an, si asta face un condei de 90.000. Care va sa zica: 140.220 lei, leafa, si 90.000, pensie, fac un total de 230.220 lei.

Sa nu regretam dar, stimate domnule, cand prin sacrificiul nostru, fie chiar silit, se poate aduce atata folos statului, inecat aproape in ruina prin atatea risipe, atatea lefuri exagerate si pensiuni exorbitante.

Convins sa impartasiti si d-voastra sentimentele mele patriotice, sunt si raman al d-voastra devotat servitor. I.L. Caragiale fost impiegat clasa I in ad-tia centrala R.M.S.

P.S. stiind ca administratia centrala a R.M.S. are pe de o parte o suma alocata in bugetul sau pentru abonamente la ziare si deosebite reviste, iar pe de alta parte face, in ziare si reviste, publicatiuni in interesul serviciului de exploatare - profit de ocaziune, prea stimate domnule director general, spre a va ruga sa binevoiti a onora si revista noastra cu un abonament si sa-i primiti si ei oferta pentru publicatiuni si anunturi ale Regiei. Mai ales in aceasta privinta, cred ca administratia d-voastra ar face bine, in interesul sau, sa trateze si cu noi, pretentiunile noastre fiind cu atat mai modeste cu cat tirajul nostru e foarte insemnat si foaia noastra, ca ebdomadara, citita cu multa insistenta si atentie in toate straturile sociale.

Cu tot respectul, I.L.C."


Discurs la Turnu-Severin


Aceasta pagina a fost accesata de 3033 ori.