Ingeniozitate parlamentara

Ingeniozitate parlamentara

de Ion Luca Caragiale


D. prezident al Adunarii, general Manu, a facut in intrunirea majoritatii parlamentare, provocata de incidentele neplacute din zilele acestea, urmatoarea propunere ingenioasa:

Pentru a evita pe viitor orice conflicte intre guvern si majoritate, conflicte cari sguduie autoritatea politica a partidului conservator si ameninta tara si Coroana cu revenirea partidului liberal la putere; pentru a avea totdeauna o situatie clara, ba putem zice chiar limpede, propunem:

Guvernul de aci incolo nu va mai veni cu niciun proiect de lege in fata deputatilor pana ce mai intai acestia nu vor fi votat acel proiect. Majoritatea roaga pe guvern sa nu faca dificultati si sa primeasca aceasta propunere, dupa parerea noastra salutara partidului conservator, tarii si Coroanii, cu atat mai mult ca ea este facuta dupa atata chibzuire de prezidentul Camerii in acord cu prezidentul Consiliului.

Desi majoritatea Consiliului inclina a adopta propunerea, d. P.P. Carp, iar d-sa ! lua cuvantul si opuse urmatoarele:

Domnilor, asta este iar o gogumanie, care mi-aduce aminte de d. Calino:

- Cati bani trebue sa platesc pe an ca sa invat vioara ? intreba clasicul goguman pe profesor.

- Anul intaiu, raspunse profesorul, o mie de lei; anul al doilea si ceilalti cate cinci sute. - Atunci, stii ce ? ai sa incepem peste un an.

Lasa ca nu se potrivea de loc istoria gogumanului cu propunerea d-lui prezident al Camerei, dar tonul arogant al d-lui P.P. Carp a indispus atata pe deputatii majoritatii, incat si cei nehotarati au fostn impinsi sa primeasca propunerea, adaugandu-i o nota speciala privitoare la ministrul domeniilor.

Astfel dar, orice incidente neplacute, orice conflicta intre legislativa si executiva sunt inlaturate pe viitor din momentul ce orice proiect de lege va fi votat mai din nainte, si pe urma votat mai intai, sau, mai clar: sa nu se voteze intai nici un proiect, pana ce mai intai nu va fi fost votat, in fine ca sa fim cu desavarsire clari, sa intrebuintam insusi textul propunerii:

Guverul si in special d. ministru de domene nu va mai veni cu niciun proiect de lege in fata deputatilor pana ce mai intai acestia nu vor fi votat acel proiect.

Trebuia in fine luata o masura eroica, pentru a se pune odata capat conflictelor, si generalul cu tactica d-sale cunoscuta a reusit sa limpezeasca situatia.
Ingeniozitate parlamentara


Aceasta pagina a fost accesata de 2697 ori.