Inovatiune

Inovatiune

de Ion Luca Caragiale

Moftul artificial

Primim dela un vechiu moftangiu roman, un barbat de spirit, cand il are, si nu prost, pentruca stie cand nu-l are, scrisoarea de mai jos, careia ne grabim a-i da loc cu bucurie in coloanele noastre. Este o ploaie binefacatoare peste spanacul din brazdele noastre, care incepuse a se cam prea ofili, precum s'a observat la statiunile meteorologice dela chioscurile de pe bulevard. Iata:

Iubiti Moftangii,

Vazand in foaia voastra de spanac ca va aflati pe cale de a ispravi zeama din lamaia care v'a crescut intre umeri;

Vazand pericolul la care s'ar expune societatea romana prin lipsa eventuala a acestei foi, caci, cum am zis, zeama de lamaie fiind pe sfarsite, Moftangiria voastra e amenintata de pieire,

M-am gandit sa va viu in ajutor, si nici una nici doua, fiindca in acest fin de siecle toate sunt artificiale, m'am socotit sa va indemn ca de azi inainte sa stoarceti lamai artificiale, adica sa luati dela bacanie ce lipseste la academie, sa intrebuintati dar sare de lamaie.

Cu acest chip o sa aveti si lamaie si sare, si Moftul Roman va deveni un Moft artificial, adica Moft fin de Siecle.

Dar o sa-mi ziceti sau or sa-mi zica altii mai moftangii ca dv. (lucru ce eu crez ca n'o sa se gaseasca): -Bine, nene, toate sunt bune, inteleg vin artificial, paine artificiala, ou artificial, pui artificial, closca artificiala - dar Moftartificial, cum are sa fie ? Ce ? e destul sa te faci ca stranuti ca sa si miroasa ? - Ei bine, amicii mei, nimic mai adevarat ! nimic mai natural ca moftul artificial !

Uitati-va, de pilda, la guvernul roman. Credeti ca e guvern natural ?... al natiunii ?... din natiune ?... Fereasca Dumnezeu. E un guvern artificial ! !

intrebati presa independenta, de exemplu Republica Domniei pamantene, despre aceasta; ea va va da urmatoarele probe:

Sa luam pe d. P. P. Carp. Ce credeti, ca e natural ? De loc... Daca ar fi om ca toti oamenii, natural, nu s'ar uita printr'un ochiu ca sa vaza mai prost decat cu doi... n'ar avea monoclu; prin urmare iata un moftangiu artificial. Luati-i monoclul, va ramane om ca toti oamenii, si nu ar fi bun la nimic.

Sa trecem la Tache... Ce credeti ca e natural ? Nicidecum. Vine in Camera cu o prostie, pardon, cu un proiect; opozitia il inhata, ii da pantalonii'n jos si trage-i. si credeti ca cu asta s'a ispravit ? As ! Tache incalta alti pantaloni si vine, pardon, iar cu proiectul din nou. Iata dar un moftangiu artificial. Daca n'ar avea sapte pantaloni, el ar fi un om natural, si n'ar fi bun de nimic...

Sa trecem la coconu Lascar... dar acesta cand a fost vreodata natural ? E moftangiul cel mai artificial; caci ne intrebam: cand a spus adevarul ? cand era contra fortificatiilor sau cand este pentru legea Maximului ? Credeti poate pe Lahovari ca e un moftangiu roman natural ?Fereasca D-zeu. Lahovarestii sau Lahovarietatile, cari sunt pe cale de a funda, un teatru, zice Claymoor, o dinastie, zicem noi, cand dintre ei se va naste un cap incoronat, sunt greci, prin urmare dandu-se de romani sunt artificiali.

Despre Ghermanis, nu mai vorbim, caci nu ne place sa ne copiam. Atata numai avem de zis ca acest grec reactionar are, din acelasi tata si aceeasi mama, un frate roman liberal, pe care l-a ales Natiunea in lupta cu Reactiunea la Giurgiu, deputat. Asa ca acu e incurcatura: Menelas e moftangiu artificial roman si Efrem moftangiu artificial grec.

scl. scl.

Cred ca v'ati saturat de exemple citate din Rebublica Domniei pamantenesi nu veti ezita a cumpara cateva chilograme de sare de lamaie. Daca mai stati la indoiala, intrebati si pe dr. Babes: si apa cotidiana e artificiala; de ce n'ar fi si gazeta, painea cotidiana, tot astfel ?

Bacanie ! bacanie ! Sare de lamaie si piatra acra... si virginitate poti avea azi artificiala !

Artificialitate si iar artificialitate !

Traiasca dar mofturile artificiale !
Inovatiune


Aceasta pagina a fost accesata de 2973 ori.