Jurnalul nostru

Jurnalul nostru

de Ion Luca Caragiale


Ce lipseste Moftului

Un vechi si bun prietin din Iasi, de sentimentele caruia ne-am putut indoi, pe nedrept, un moment, dar in judecata caruia am avut totdeauna o egala si nestramutata incredere, ne-a facut zilele acestea nespusa placere sa ne viziteze biurourile (sic !) de redactie.

Dupa ceremonialul de rigoare in asa imprejurari (cand ai venit ? cand pleci ? etc.), neaparat pe un om de a carui inteligenta avem atata stima, trebuia numaidecat sa-l intrebam ce parere are despre Moftul.

intreprinderile intelectuale se deosibesc de cele comerciale prin aceea ca, pe cind acestea tin la sufrajele multimii amatorilor, cele d'intai se intereseaza de sufrajele unui numar mult mai restrans. Moftul fiind o intreprindere mixta, si intelectuala si comerciala, tine prin urmare la unele si la altele.

Sa nu se supere multimea imensa a cititorilor nostri daca suntem sinceri si le spunem ca, dupa succesul material pe care ni-l asigura totalitatea lor, noi mai suspinam inca dupa aprobarea deosibita a catorva insi anume - putini, din nenorocire, dar dintre acestia dumneata, care citesti acum aceste randuri, desigur faci parte.

Amicul acesta tine, dupa parerea noastra si a tutulor cari au norocul sa-l cunoasca bine, un loc de onoare intre acei cativa, si iata pentru ce ne-am grabit sa-i punem intrebarea: ce zici de Moftul ? E pe de alta parte un om foarte franc, mai ales cu noi, asa de vechi si buni prietini, deprinsi a ne spune pe fata adevarul, tocmai pentruca voim sa nu incapa intre noi o clipa de indoiala despre stima ce ne datoram ca barbati cu mintea deplina - micile adulatiuni si complimente cu mari rezerve mentale sunt proprii iezuitismului feminin (- Ah ! ma chere belle, comme vous ętes resplendissante aujourd'hui, on dirait une rose ! - si peste cateva minute - A propos, j'ai rencontre tout a l'heure la Ioneasca: elle etait atroce; elle avait une mine, ma parole d'honneur !...).

Spre marea noastra onoare, raspunsul inteligentului nostru amic a fost cat se poate de favorabil noua.

- Mai intai, ce gandesti de directia noastra ? - Mi se pare sanatoasa si n'as exagera daca as zice chiar patriotica... - Vrei sa glumesti ?... am zis noi, care cunoastem curentul fals, ce voesc unii rauvoitori sau nepricepatori sa-l faca in opinia publica asupra unei inchipuite lipse de patriotism din parte-ne. - Nu glumesc deloc: in materie de spanac, ironia si gluma sunt niste sterilizatoare eminente; pe unde trec ele, spanacul nu mai creste, sau in orice caz nu progreseaza prea mult. in timpul din urma, pretioasa leguma a luat in adevar o extensiune colosala. Campul publicitatii avea nevoe numaidecat de plivit. - si cum iti pare ca ne facem datoria ? E bun Moftul ? - Da, Moftul e cat se poate de bun ). Aveti adesea spirit, aveti ironia usoara, caricaturile destul de picante, proza destul de limpede, versurile destul de obscure... aveti tot. Un singur lucru va lipseste... si e pacat. - Ce ? am intrebat noi, ingrijati de tonul trist al ultimelor cuvinte. - Nu va spun. - Ma rog... - Nu, caci v'as mahni... va lipseste ceva, daca l-ati avea si pe acela ceva...

Am staruit mult de amicul nostru sa ne spuna acel ceva; i-am promis ca vom avea taria, in urma atator raspunsuri placute, sa auzim si unul neplacut - vai ! trebue sa fie cineva filosof si sa stie ca viata aceasta nu e decat o panza lunga, un fir alb si unul negru, adesea mai multe negre ! - el a sfarsit prin a ceda pe jumatate. - Voi spune; insa niciunuia din personalul redactiei... voi spune numai administratorului.

si aplecandu-se la urechia numitului, bunul nostru amic sopti asa de incet incat sa putem auzi si noi: -Sub-ven-ti-e ! - in adevar, ziseram noi mahniti.

Subventie... asta ne lipseste.

A ! suntem, in adevar, oameni fara noroc: un singur moft trebuia sa n'aiba subventie in tara asta, si acela s'a nimerit sa fie tocmai al nostru !
Jurnalul nostru


Aceasta pagina a fost accesata de 2672 ori.