Nationali-liberali

Nationali-liberali

de Ion Luca Caragiale


Avem si noi un partid, care se numeste "national-liberal" si este bine sa-l avem, fiindca o tara cumsecade trebuie sa aiba cel putin un partid "national" si cel putin un partid "liberal".

Ce e drept, noi nu ne putem fali cu un partid "national", nici cu unul "liberal", noi suntem o tara mai mult decat cumsecade si avem un partid "national-liberal".

Pentru ce tocmai "national-liberal" ?

Fara indoiala oamenii ce alcatuiesc acest partid sunt liberali; acest merit, aceasta virtute, aceasta calitate patriotica nimeni nu le-o poate disputa. Da, liberali sunt din crestet pana in calcaie, liberali insa in intelesul cuvantului romanesc. Caci in zadar ! cu minciuna nu o ducem departe si orice cuvant am rosti, mai inainte ori mai tarziu ajungem a intelege numai adevarul. "Tiran" era odinioara o numire, ce onora pe acela care o purta; "demagog" era odinioara un titlu la respectul concetatenilor; "liberal" era odinioara un cuvant plin de farmec: astazi a fi "liberal" este o virtute foarte problematica. De la anul 1848 pana in zilele noastre liberalii au izbutit a discredita liberalismul, si acesta e meritul pentru care trebuie sa le fim recunoscatori, deoarece, cu ajutorul bunului Dumnezeu, nu mai avem nevoie decat de cativa ani, pentru ca nimeni sa nu mai fie dispus a trece de "liberal".

Cum ramane insa cu "nationalitatea" acestor "liberali" ? inca din vreme trebuie sa ne ingradim, pentru ca nu cumva "liberalii" sa discrediteze si nationalismul, cum au discreditat liberalismul. Sa ne lamurim dar, pentru ce acesti liberali nu se multumesc de a fi liberali, ci cauta sa mai fie totodata si "nationali".

indata ce auzim vorbindu-se de "nationali-liberali", trebuie neaparat sa presupunem ca acest partid nu e decat fractiunea liberala a unui mare partid national, ori fractiunea nationala a unui mare partid liberal.

E adevarat ceea ce presupune numirea "national-liberal" ? Exista in tara aceasta un partid liberal care nu este si nu pretinde a fi national ? ori exista un partid national, care nu este si nu pretinde a fi liberal ?

Nu ! Toate partidele liberale din Romania pretind a fi totodata si nationale: iara din Partidul National, ce nu pretinde a fi liberal, "liberalii nostri-nationali" nu pot face parte.

Pentru ce dar acest partid crede de cuviinta a se numi "national-liberal" ?

Fara indoiala fiindca voieste sa arate, ca se deosebeste atat de Partidul "National-Conservator", cat si de celelalte fractiuni mai putin nationale ale Partidului Liberal.

Alt inteles numirea "national-liberal" nu poate avea.

Trebuie deci, ca noi, "nationalii-conservatori", sa ne intrebam, daca rivalii nostri liberali in adevar sunt nationali ? Daca ei, prin activitatea lor, au dovedit ca sunt vrednici de a impartasi cu noi numirea de partid national ?

Care sunt faptele, prin care acesti oameni au dovedit, ca tin de nationalitatea romana ? Prin ce au dovedit, ca scopul lor este de a face ca dezvoltarea noastra sa fie potrivita cu firea particulara si traditiunile poporului roman ? Pentru ca cineva sa se poata pretinde national-roman, trebuie sa fi dovedit, ca a iesit din mijlocul poporului roman, ca este patruns de adevaratele trebuinte si cunoaste adevarata fire, obiceiurile si deprinderile, intreaga viata a acestui popor, si sa fi dovedit ca totdeauna, in lucrarea sa politica, tine seama de aceste elemente: ne-au dat liberalii-nationali dovada despre toate aceste !?

Slava Domnului ! nu suntem nici noi cu totul uituci. Ne aducem foarte bine aminte, ca mai ales dansii au inlocuit limba romaneasca cu acel talmes-balmes de pasareasca, de care nici pana in ziua de astazi n-am izbutit a scapa literatura romana. De asemenea printr-insii ori in urma staruintelor lor necumpatate, s-a impovarat tara cu o multime de legi si o multime de asezaminte, care nu au deloc a face cu trebuintele, deprinderile, traditiunile, nu au nimic a face cu firea poporului roman. in sfarsit, acesti liberali sunt elementul, care a impins tara spre o dezvoltare cu desavarsire nenationala, si astfel ne-a adus la zapaceala, in care ne aflam.

Cu toate acestea el se numeste "national-liberal".

Sa nu fim naivi ! Tocmai pentru aceea, tocmai simtind, ca in viata lor nu au facut nimic national, tocmai simtind ca nu cunosc pe poporul roman si nu sunt capabili de o lucrare in adevar nationala, tocmai fiindca nu se simt a fi nationali, acesti oameni se numesc asa.

Cuvantul "national" este cuvantul de reclama in firma Partidului "National-Liberal".

Liberali sunt si numai liberali; si vrednici sunt de a fi numiti liberali, chiar liberali in intelesul pe care activitatea lor l-a dat acestui cuvant !
Nationali-liberali


Aceasta pagina a fost accesata de 3160 ori.