Resbelul

Resbelul

de Ion Luca Caragiale

Planul de bataie al oastei rusesti are de scop sa bata pe Turci - precum desigur planul Turcilor e sa biruie pe Rusi. Daca nu s'o intampla cea d'intai, are sa se intample cea d'a doua,... si daca nu s'or intampla niciuna nici alta, atunci o sa se intample altceva - ca ceva tot are sa se intample.

Vapoarele turcesti umbla pe apa, si cand nu umbla... sta pe loc - iar oastea ruseasca sta pe uscat, si cand nu sta... umbla. Aceste stiri ingrijetoare produc senzatie in toata lumea europeana, care a ajuns de nu mai are pofta de mancare, fiindca nu are ce sa mai manance - criza mare !

Ca doi berbeci pizmatareti, cari sta gata sa se arunce unul asupra altuia cu coarnele, astfel doua imparatii au pornit cu ostile respective sa se intalneasca si sa se faca praf. Sa vedem care din doi are sa ramaie pana la urma berbec batut !

in aceasta privinta vederile noastre se rezuma in putine cuvinte.

Daca s'o intampla - cum cred unii - sa bata Rusii pe Turci, atunci o sa faca Czarul chef mare si Sultanul are sa se faca ursuz si mahmur de tot; iar - cum cred altii - la din contra... viceversa. Putem insa afirma cu siguranta, ca si unuia si altuia le-ar parea bine sa faca chef.

in zilele din urma in parlamentul din Stambul, un deputat (extrema-stanga, grupu Bogaci-Sadea-efendi) a interpelat pe guvern sa-i spuie, ca ce are sa faca daca n'o putea birui pe Rusi - si ministru de razboiu a raspuns, ca daca n'or fi Turcii biruitori, or sa fie biruiti. Parlamentul, multumit de raspunsul ministrului, a trecut la ordinea zilei, dand guvernului un vot de aferim.

De alta parte un corespondent al nostru ne scrie, ca la un ziafet ce marele duce Nicolae a dat ofiterilor la pornirea lor din Chisinau, comandirul-duce le-a tinut un discurs scurt dar coprinzator, in urmatoarele cuvinte:

-Daca n'om bate noi pe Turci, atunci au sa ne bata ei pe noi !.

Iata deci, ca vederile noastre se intaresc prin glasurile oficiale ale celor doua imparatii cu pricina.

in tot cazul insa, noi tot n-am pierdut speranta in diplomatia Europei: tot mai credem ca are sa se faca pace... dupe ce s'o ispravi resbelul.
Resbelul


Aceasta pagina a fost accesata de 2940 ori.