Resbelul 1877

Resbelul 1877

de Ion Luca Caragiale

Dintre toti anii trecuti, cu drept cuvant acesta se poate numi un an caraghios, desi s'au petrecut in cursul lui lucruri foarte serioase, tocmai asa precum adunarile legiuitoare sunt niste asezaminte foarte serioase, desi se petrec in ele prea adesea lucruri caraghioase.

in acest an, taris grapis, ar fi mers treburile foarte bine daca n'ar fi mers rau de tot; politica iarasi nu s'ar fi incurcat asa de mult daca ar fi fost pace, si multi onorabili deputati si senatori au dovedit elocent, la Idee, ca ar fi fost desigur pace daca nu era razboiu; apoi, intemeiati pe aceasta matura judecata, membrii Clubului Latratorii la Luna s'au rostit in sedinta solemna, ca daca nu se facea razboiu era sa fie pace buna.

Aceasta poate da o idee, desi slaba in adevar, despre logica care a predomnit la mersul spiritului public in capitala.

Razboiul - iata evenimentul cel mare !

Noi am zis-o si o sustinem sus si tare:

Vapoarele turcesti umbla pe apa, si cand nu umbla... sta pe loc; - oastea ruseasca sta pe uscat, si cand nu sta... umbla.

Aceasta produce senzatie in toata lumea europeana, care a ajuns de nu mai are pofta de mancare, pentruca nu mai are ce manca - criza mare ! Apoi, intrucat priveste actiunea razboinica chiar, ziceam:

Ca doi berbeci pismatareti, cari stau gata sa se arunce unul asupra altuia cu coarnele, astfel doua imparatii au pornit cu ostile respective sa se faca praf.

Sa vedem care din doi are sa ramaie berbec batut.

Adevarul e ca pana acum niciunul, sau mai bine zis amandoi berbecii, se poate spune ca au ramas batuti.

Lumea politica sta pe ganduri si diplomatia si-a pierdut catastifele.

in zadar au fost staruintele, in zadar amenintarile: niciun folos.

tarul este neinduplecat; Sultanul este mahmur.

Cei doi berbeci voiesc cu orice pret sa se bata reciproc.

intrucat priveste acest razboiu, prevederile noastre sunt categorice:

Daca nu Sultanul, tarul va fi invingator - si vice-versa. Aceasta inca nu o stiu destul de bine diplomatii, si pentru aceasta nu se pot pronunta deocamdata.

Domnea in cercurile diplomatice o mare nedomirire pana in zilele trecute, cand - Agentia Havas imprastia in cele cinci parti ale lumii, o depese de o importanta foarte grava, in care se spunea:

in Asia s'a facut o mare batalie. Se asigura ca ori Turcii ori Rusii au fost invingatori.

Atunci s'au pus oamenii la ganduri, ca sa dovedeasca: este sau nu adevarata stirea data de numita agentie.

Dupe mature chibzuiri, cantarind probabilitatile, se pronuntara in cunostinta de cauza, ca spusele agentiei sunt curatul adevar.

Atunci, pentru asigurarea opiniei publice europene, se hotarira toti a starui ca, cel putin dupa sfarsirea razboiului, sa se faca pace.

Sa speram prin urmare ca staruintele diplomatilor vor ajunge la bun capat.

Resbelul 1877


Aceasta pagina a fost accesata de 4062 ori.