D.C.A. Rosetti la Roma

D.C.A. Rosetti la Roma

de Ion Luca Caragiale

Imediat dupa atentatul de la Napoli s-a svarlit o bomba-Orsini in mijlocul multimii, adunate in Florenta pentru demonstratii patriotice. Bomba a cauzat moartea a doi oameni si a ranit pe cativa altii... Tot in aceeasi vreme ne vine din Roma stirea, ca in domiciliul lui Passamente, autorul atentatorului s-au gasit scrisori de la internationalisti, ca s-au facut arestari, ca intre arestati este si d. Melido, redactorul ziarului Censorul din Neapoli, publicist, care a fost deja inchis odata, impreuna cu Passamente, pentruca la 1870, lipise la Salerno placarde pentru manifestari de rasturnarea tronului.

Bomba-Orsini ne-aduce aminte de conspiratia si atentatul, comis asupra binefacatorului nostru celui mai mare, al imparatului Napoleon III; conspiratie la care a luat parte activa d. C. A. Rosetti si d. I. C. Bratianu. imparatul, care era om bun si generos, cu toata condamnarea tribunalului, rostita asupra d-lui I. C. Bratianu, a ordonat ca inchisoarea sa fie imblanzita pe cat se putea, iar fructul sederii la racoare a actualului ministru-prezident a fost - precum se stie - o istorie a Romanilor scrisa frantuzeste si publicata sub pseudonimul Elias Regnault.

Fratii siameji Rosetti-Bratianu fac si azi parte din marele partid cosmopolit al republicei universale pe baza comunei si cu toate acestea conduc afacerile unui stat, eminamente-national - Romania si eminamente conservator, pentruca e agricol. Ba nu-i destul numai atata. Pe cand principii mireni si bisericesti se grabesc a exprima M. S. Regelui Italiei parerea de bine, ca viata M. S. a fost pazita de mana lui D-zeu cu ocazia acestui indraznet atentat cu cutitul, Romania se va grabi sa trimita ministru plenipotentiar la Roma pe d. C. A. Rosetti, parintele celor desmosteniti cu duhul, ca sa-si exprime parerile de rau ca atentatul n-a izbutit, si pe cand ieri duminica s-a celebrat dimineata un Te-Deum la sf. Mitropolie, pentru a inalta rugi lui Dumnezeu, c-a binevoit a conserva zilele M. S., rabinul partidului liberal din tara isi va fi legat cornul de frunte pentru a se ruga la statua ratiunii sa pastreze zilele prietenului Passamente. Noua ne pare rau, ca in vremi grele ca cele de astazi, Romania trebue sa rabde un guvern, precum nu-l are nicio alta tara din Europa, un guvern, ai carui membri de capetenie au intretinut si intretin relatii cu elementele cele mai turbure si mai discompuitoare ale Apusului.
D.C.A. Rosetti la Roma


Aceasta pagina a fost accesata de 2548 ori.
duck hunting Missouri