Stiri franceze chestiunea Dobrogei

Stiri franceze chestiunea Dobrogei

de Ion Luca Caragiale


Ziarul frantuzesc les Debats primeste o corespondenta din Buda-Pesta, care, cu toate ca e datata dinainte de intrarea Romanilor in Dobrogea, arunca oarecare lumina asupra celor din urma imprejurari politice din Orient, interesandu-ne in deosebi. Desi corespondentul ziarului frantuzesc asigura, ca toate cate le expune le-a capatat dintr'un izvor absolut sigur, totusi facem rezervele noastre in privinta unor amanunte. De aminteri, corespondenta aceasta are destula importanta pentru a ocupa locul, ce credem de cuviinta a-i da.

Incidentul roman cu Dobrogea, dupa aceasta corespondenta, dateaza de aproape cinci luni. Mai nainte chiar de a-si fi ispravit Congresul din Berlin lucrarile sale, reprezentantul rus la Bucuresti, d. baron Stuart, a facut demersuri pe langa guvernul roman pentru a-l hotari sa acorde Rusiei stabilirea unui drum militar prin Dobrogea, mergand dela noua granita pana la Tulcea. Apoi Rusii rostira intentia d'a aseza depozite de arme d'alungul noualor granite, dela Silistra pana la Mangalia, si in sfarsit santuri si valuri de pamant insirate intre Maglai si Sulina. Guvernul roman a gasit aceste propuneri neacceptabile, mai ales ca Rusia nu parea ca voieste sa dea nicio compensare, si a insarcinat pe agentul sau dela Petersburg, generalul Ghica, sa faca o contra-propunere guvernului rusesc. Romania se declara gata a intinde si asupra Dobrogei, pentru tot timpul ocuparii rusesti, prevazut si marginit prin tractatul dela Berlin, conventia incheiata la inceputul rasboiului pentru trecerea ostirilor rusesti prin Romania, adica conventia dela 4 Aprilie. Mai intai, aceasta contra-propunere a fost respinsa cu oarecare trufie de catre cei din Petersburg, si lucrurile au ramas unde erau, adica gasindu-se Dobrogea de fapt in plina si intreaga stapanire a Rusiei. in aceste conditii, guvernul printului Carol s'a vazut silit sa se adreseze puterilor iscalitoare ale tractatului, spre a le cere sfatul. Toata lumea a raspuns ca Romania poate si trebue, in virtutea tractatului dela Berlin, sa ia Dobrogea in stapanire. Intrarea romanilor in Dobrogea savarsita azi, nu incepuse inca pe cand corespondentul din Buda-Pesta trimitea ziarului les Debats aceste notite. El insa arata in corespondenta lui, ca in adevar, dupa raspunsul puterilor, Romania are sa ia in curand Dobrogea in stapanire. insa ostirile rusesti ramanand inca in tinuturile luate acum in stapanire de Romani, intrebarea unei cai militare pentru comunicare cu Bulgaria se va ivi din nou. Guvernul roman deci a insarcinat pe reprezentantul sau la Petersburg cu o noua contra-propunere, care trebue sa fi fost deja inmanata printului Gorceacof.

in sfarsit corespondentul spune ca contele suvalof, in trecerea lui prin Buda-Pesta, n'a atins acolo nicidecum cestiunea Dobrogei si Romaniei, declarand ca nu stie nimic din incidentele ce s'au putut produce cu privire la aceasta.
Stiri franceze chestiunea Dobrogei


Aceasta pagina a fost accesata de 3110 ori.