Tara lui Hubsch

Tara lui Hubsch

de Ion Luca Caragiale

Iata, in sfarsit, iubite cititor, ca se face dreptate unui nume ilustru atat de scump noua ca si tuturor bunilor romani ! Iata ca se realizeaza dorinta tuturor cati tin sa venereze memoria barbatilor care au gandit bine si drept pentru si despre patria noastra romana !

Uite-te in numarul nostru de astazi si vezi proiectul statuii nemuritorului nostru amic Hubsch.

Cine a fost Hubsch, toti o stim.

Muzicant de mare talent si om de mult spirit - in afara de atatea frumoase compozitional muzicale si in afara de atatea si atatea glume neuitate, el ne-a lasat doua productiuni ale spiritului sau in adevar nepieritoare.

Cat va exista o tara romaneasca se va canta maretul imn regal Traiasca regele ! compus de Hubsch ! Cat va fi tara romaneasca, ea va fi tara lui Hubsch !

tara frumoasa cu vesela lume ! Nimeni nu te-a caracterizat mai bine decat bunul nostru amic Hubsch cu doua vorbe !

Doua vorbe ! Pe care le spun copiii tai la toate imprejurarile mari si mici, de la cel mai neinsemnat accident pana la o adevarata catastrofa publica ! Doua vorbe pe care le arunca romanul si asupra unui act de suprema si sfanta dreptate si asupra celei mai monstruoase si mai diabolice nedreptati ! Doua vorbe, pe care le arunca fiii tai si celor din urma secaturi ca si celor mai talentati si mai distinsi dintre dansii ! Doua vorbe, pe care romanul le scuipa si asupra facatorului de rele si asupra eroului, asupra opincii ca si asupra vladichii, asupra celui mai mic ca si asupra celui mai mare lui !

Tara si lume cuminti si egale de umor si de filozofie fata cu orice, cu binele si raul, cu uratul si cu frumosul, cu adevarul si cu minciuna, cu Dumnezeu si cu Dracul !

Traiasca tara lui Hubsch !

Ramana vesnic in picioare statuia eroului nostru spre pomenire !

    - Ei ! Dar ne va intreba cititorul. Bine, Hubsch merita fara-ndoiala o statuie si proiectul Moftului roman este admirabil, o adevarata opera de arta, opera plina de adevar si de inspiratie. Dar fondurile ? Unde sunt fondurile ?
    - O, Doamne ! Am putea raspunde noi; am vazut multe fonduri fara statuie, ce mirare sa vedem odata o statuie fara fonduri ? si pe urma sa nu uitam a spune ca si noi ne-am gandit sa deschidem liste de subscriptiuni pentru scopul nostru, si punem multe sperante in obolul publicului romanesc.

Haide ! Grabiti-va de subscrieti voi toti cati n-aveti de dimineata pana seara pe buze decat vorbele sacramentale care le-a prins Hubsch ca sa pecetluiasca locul si vremea noastra; Voi toti cati ati smintit cincizeci de ani o lume intreaga cu panglicarii sau care o smintiti cu aceeasi metoda, ridicandu-va din gunoi la treapta celor mai superbe boierii si, zambind, proferati la adresa neghiobilor, aiuriti de suferinte morale si materiale, cele doua celebre vorbe; Voi care, cuminti, nu mai credeti in nimica si ziceti despre orice nerod, care mai are naivitatea sa creaza in ceva, cele doua faimoase cuvinte; Voi toti, multime inteleptita de necazuri, care, ori la ce lovitura primiti, ridicati din umar si va racoriti sufletul macinat mormaind cele doua sacramentale cuvinte; Veniti toti de subscrieti pentru ca sa ridicam cat mai degraba la lumina soarelui nostru statuia aceluia care a scris maretul imn regal si a consemnat spre vesnica neuitare cele doua cuvinte-pecete.

Sus Hubsch !

Traiasca tara lui Hubsch !
Tara lui Hubsch


Aceasta pagina a fost accesata de 3411 ori.