Toxin si toxice

Toxin si toxice

de Ion Luca Caragiale

Toxinul a sunat despre ziua. La glasul lui, s'au desteptat in graba tinerii patrioti adapati la izvoarele europene. Fara sa-si ia ramas bun de la parinti, lepadandu-se cu entuziasm de dreptul de mostenire al privilegiilor, au iesit din casa parinteasca; au coborit hotariti in piata, s'au amestecat cu poporul, care suferise atata, si au strigat din toate puterile: Libertate! Egalitate! Fraternitate! si Popa sapca binecuvanta miscatoarea scena a fraternizarii tutulor fiilor patriei. Negura care atatea veacuri apasase asupra tarilor romane era sparta: incet-incet, ea trebuia sa se risipeasca pentru a face loc luminii moderne.

Dar de la strigatul acela de generoasa revolta contra unei strari seculare de rusine, de injosire, de mizerie politica si sociala, si pana la realizarea frumosului vis, trebuia, afara de bine-cuvantarea lui Popa sapca, inca mult.

Tinerii patrioti, dupa vorbe, fura chemati la fapte. Trebuia facuta scara jertfelor pentru a ajunge la varful dorit. Ei nu s'au dat inapoi. Entuziasmul lor nu a fost de o singura clipa: voeste si vei putea!

Atunci incepu pe'ntrecute fiecare sa alerge in fata primejdiilor. Adevarati apostoli, ei isi parasira familiile, caminurile, dragostile: un scop unic ii misca - triumful cauzei libertatii, singurul viitor acceptabil in inchipuirea lor pentru patria romaneasca, singura ei putinta de fericire. A fost semnalul unei mari rasturnari sociale aceasta pornire. Acesti generosi tineri, urmarind idealul lor, lepadara fara socoteala cea mai puternica arma politica, averea. Ei credeau ca generositatea lor de rasa avea sa izvorasca fara istorie din pamantul patriei. Cu iuteala vertiginoasa incepura sa se duca pe copca marile averi boieresti - un palat, pentru un act de propaganda; mii de galbeni, pentru o misiune fantezista; o mosie pentru o brosura tiparita la Paris: lumineaza-te si vei fi!

A! generosi patrioti, cari va jertfeati si pe voi si pe copii vostri pentru viitorul neamului, voi intemeietorii partidului liberal clasic, voi nu stiati desigur in ce maini bune avea sa caza drapelul vostru. Dece, la Paris, intre un curs al lui Michelet si o predica a lui Lamennais, n'ati mers odata si la Madame Lenormant, celebra carturareasa, ca sa va prezica viitorul partidului liberal?

Erati prea naivi pentru a sti ca ideile sunt in organismul social ca fermentii in corpurile vii. Voi nu puteati sti ca fermentii cei mai dulci pot produce toxice primejdioase. si de aceea ar fi pacat sa va invinovatim pe voi de urmarile unor intentii curate.

si ori nu sunt frumoase urmarile?

Voi patru copii ai lui Dinicu Golescu, si Campinenii si Negrii, pacat ca nu traiti sa va vedeti urmasii! N'aveti de ce sa nu dormiti in liniste, n'aveti de ce fi mahniti ca ati jertfit averile voastre colosale cauzei liberale romane. Voi ati lucrat pentru aceasta cauza fara socoteala - pretinsii vostri continuatori mai socotiti, lucreaza prin aceasta cauza. Voi ati murit ruinati; dar nu face nimica - v'ati indeplinit o datorie sacra pentru patrie. Mai tarziu, prin patrie, copii saraci, luati de voi pe procopseala, incepand cu doi galbeni pe luna, au ajuns milionari... si d. Carada sa nu iubeasca patria romana? Dar de sigur ca o iubeste mai mult decat ati iubit-o voi!

Voi ati abolit privilegiile, pe cari le puteati mosteni; v'ati rasturnat boieriile voastre proprii, v'ati vandut mosiile - ati daramat cetatea nobiliara. Bravi boieri democrati, bine ati facut! Totul s'a cistigat si nimic nu s'a pierdut! Am obtinut indeplinirea formelor democratice, pe de o parte; iar pe de alta, acei ce v'au cumparat proprietatile, cei ce au cules averile risipite, au restatornicit privilegiile, au recladit cetati de trei ori mai tari decat bietele voastre batrane boierii.

Avem banci si credite, institutiuni de toate felurile, tot atatea castele tari, de unde nu se scoate usor o casta nobiliara!

si voi, parinti ai nostri, obscuri entuziasti, cari ati plans de bucurie cand v'ati sarutat cu feciorii de boieri pe campul Libertatii sub binecuvantarea lui Popa sapca, n'aveti de ce fiti mahniti.

Iata urmasii vostri liberali. Iata haitele catilinare de politicieni liberali, de diplomati de mahala, de vanatori de slujbe si de mici gheseftari: avocatei latratori, samsarasi dibaci, toate lichelele si drojdiile sociale, tinzand sa suie sus, cat mai sus, - distinctie fara merit, avere fara munca, pofte fara satiu - roade minunate ale unei scoli ce le-a inarmat numai instinctele pernicioase, pandind alegerile si toate nevoile publice pentru a ciupi pataca; neghiobi fara naivitate, rai fara barbatie, urmand meritul si talentul deosebit ca pe niste vrajmasi de moarte.

Asa sunt toti cata vreme soarta ii tine jos in masa cea mare, cufundati in valurile neastamparate ale semenilor lor. Dar cand norocul, voind sa tachineze pe ceilalti, ridicape unul sus, incununandu-i agitatiile neomenoase cu un succes de avere si de situatie, atunci e un spectacol, care ma umple pe mine de respect si de stima pentru liberali.

Iata-l pe mititelul veninos si ridicol, care se sbatea ieri in noroiu, cat e de mare acuma, cat e de aratos si de senin. Iata-l cu ce bravura incaleca milionul! Priveste emfaza desgustatoare a parvenitului! Vezi ce indiferenta cruda pentru suferintele semenilor si tovarasilor lui de adineaori! Vezi aceasta mandra lipsa de liberalitate, de generozitate, de orice avant nobil. El n'are intelegere, ba simte chiar repulsiune pentru tot ce e frumos, pentru tot ce face multumire umana fara imediata utilitate practica. Stropeste cu noroiu si pe mama-sa. Nesaturat cu milioane, e'n stare sa-si manjeasca mainile in ghesefturi spurcate.

Credinta, talent, merit, onoare, sentiment? - le cumpar pe toate - am cu ce!
- Fraternitate? - gheseft si chiverniseala!

Egalitate? - impertinenta fata cu distinctiunea, cu meritul si cu talentul!

Libertate? - bani, insulta si reteveiu!

Iata marele partid colectivist, urmasul partidului liberal clasic! iata continuatorii patriotilor vizionari de odinioara - toxice partide ale unor batrane idei generoase.
Toxin si toxice


Aceasta pagina a fost accesata de 2905 ori.