Ultimele gogosi calde (II)

Ultimele gogosi calde (II)

de Ion Luca Caragiale

Turtucaia, joi.

La bombardarea din urma a acestui oras, basabuzucii au fost la inaltimea lor traditionala. Cu un sange rece minunat au privit Turtucaia in flacari. si ca sa nu piarza ocazia a se bucura, ca niste adevarati artisti, de acest maret spectacol, au dat fuga cale de trei sferturi de posta afara din oras spre miaza-zi, ca sa poata privi focul in perspectiva.

tarigrad, vineri.

Se afirma prin cercurile inalte, ca Rusia cere pacea, rugand pe Englitera sa intervie pe langa Poarta. Guvernul britanic se tine greu. stirea aceasta a produs o insemnata urcare a valorilor imparatesti la bursa de aici. Hartiile otomane, dela 63 s'au urcat 64 de parale turcesti.. ocaua.

Londra, vineri.

Times, zicand ca interesele Engliterei au fost lovite, declara prin urmare ca ea e desfacuta de orice ingajament de neutralitate. Flota engleza a si primit ordin sa porneasca in graba pentru a face o demonstrare energica in fata portului roman Caiesti, pe unde se desbarca mereu arme americane. Flota are sa tie inchis si sa vegheze acest port, pana la desavarsita terminare a resbelului.

Rusciuc, sambata.

Marele stat-major a adoptat inventia colonelului Hahaler-aga pentru trecerea basabuzucilor pe Dunare. Inventia sta in aceasta:

intocmai ca un balon, se umfla turecii salvarilor fiecarui basabuzuc cu aer indesat, pana ajung ca doua burdufe. Cu chipul acesta toti salvarii fiind astfel umflati, basabuzucilor le va veni foarte usor a trece Dunarea, umbland pe apa in picioare pana 'n genunchi.

N. B. Din cauza intreruperii cailor, neprimind de trei zile posta din Urlati, nu putem da nimic nou despre mersul resbelului in Asia-Mica.
Ultimele gogosi calde (II)


Aceasta pagina a fost accesata de 2900 ori.