Ultimele gogosi calde (I)

Ultimele gogosi calde (I)

de Ion Luca Caragiale

Tarigrad, marti,

sedinta Parlamentului. - Deputatul Gianabet interpeleaza pe ministrul de resbel, in privinta bombelor cu cari se bombardeaza orasele romanesti. Interpelatorul intreaba, daca ministrul stie pentru ce ghiulelele nu bat la tinta si nu fac explozie, spre rusinea lui Abdul-Kerim. Ministrul raspunde: ioc !

Dupe raspunsul ministrului, Parlamentul voteaza o motiune de sictir ministerului, formulata de interpelator.

Anasini-Zavrac, capul centrului drept, este chemat a forma noul cabinet.

Vidin, marti seara.

Materialul de artilerie din cetate a tras reveneala. Bombardarea cetatii a inceput. Ghiulelele din Calafat fac stricaciuni mari. Lui Hogea din Vidin, o ghiulea i-a luat ceasca cu cafea din mana tocmai cand o aducea la gura. Unui cadiu, o alta ghiulea i-a spart luleaua ciubucului. Pe ulitele Vidinului au ramas multe perechi de papuci fara stapan. De trei zile cainii din cetate urla a pustiu.

Agentia Havas a trimis din Bucuresti catre ziarele din strainatate urmatoarea depese:

Toate silintele guvernului roman, de a opri ca teritoriul sau sa devie teatrul resbelului, au fost zadarnice. Ostilitatile au inceput aseara cu furie chiar in Bucuresti. Un birjar muscal a batut de moarte in podul Mogosoaii pe un calfa turc dela bragagiria lui Vahit-Abdula, cauzandu-i pagube insemnate prin rasturnarea unei donite pline cu braga. ingajamintele de neutralitate date de guvernul roman au fost pe deplin pastrate in aceasta prima ciocnire. Sergentii de strada au asistat la incaerare ca spectatori cu totul neutrali, pana cand bragagiul a fost silit sa bata in retragere. Linistea domneste in Bucuresti.

Tot agentia Havas mai trimite iarasi de aici urmatoarea depese cu aceeasi destinatiune: in Romania, zaharul dela 2 franci si jumatate ocaua, a scazut la 75 de bani. Aceasta repede ieftinire se datoreste imprejurarii urmatoare. Patru monitoare turcesti au bombardat portul Mizil (?) cu capatani de zahar englezesc, dintre cari au cazut in oras aproape la 15.000. Toate projectilele (din pricina caldurei exploziei) cand au fost stranse de pe ulite, erau reduse in stare de acadele. Linistea domneste.

Rusciuc, miercuri.

Azi a plecat de aci la Bucuresti un trimis expres al lui Abdul-Kerim, purtand asupra-i bonuri imperiale otomane in valoare de 11 parale turcesti, ca sa cumpere pentru generalisimul un exemplar din foita hazlie, ce apare maine in Bucuresti sub titlul Claponul.

Ultimele gogosi calde (I)


Aceasta pagina a fost accesata de 3366 ori.