1 Aprilie

1 Aprilie

de Ion Luca Caragiale


Desigur, avind cineva inspiratie, poate minti si mistifica pe altul ori in ce zi peste an; dar la zi-ntii de aprile este un fel de datorie, pentru cine tine la traditiuni, sa minta si sa mistifice, inspirat ori nu. Oricit s-ar parea de comuna arta mintitului, arta pe care o profeseaza omenirea intreaga cu atita pasiune - prima arta frumoasa, pe care a profesat-o speta noastra - tot, ca orice arta, unii o fac cu mai putin, altii cu mai mult talent, cu mai mult sau mai putin succes. Izvorul ei sta in acea putere nepatrunsa a spiritului, pe care o numim imaginatiune, si fireste ca oamenii nu sunt deopotriva inzestrati cu acea putere. Apoi, imaginatiunea este si ea conditionata la fiecare individ de temperamentul si caracterul lui. Astfel, sunt minciuni si mistificari vesele, inteligente, delicate, altele stupide, grosolane, lugubre chiar. De exemplu, tinarul Costica Petrachescu, controlor al unei mari administratiuni publice, este vestit printre camarazii lui, atit cei din serviciul central cit si cei din serviciul exterior, pentru talentul cu care stie sa mistifice la 1 aprile. Nu se poate o imaginatie mai bogata. Nota caracteristica a inventiunilor tinarului controlor este nota lugubra. Citeva specimene din celebrele-i mistificari vor da o idee exacta cititorului despre talentul lui d. Petrachescu. Sunt din anul trecut, 1 aprile 1900:

Domnului Teodor Ionescu impiegat clasa III,

Directia generala X... Bucuresti

Draga Tudorache,

Imediat ce vei primi scrisoarea mea, suie-te in tren si vino aci. Este neaparata nevoie de prezenta ta. Unchiu-tau Panait este foarte greu bolnav; l-a lovit iar apoplexia si doctorii nu mai dau nici o speranta de scapare; cel mult pina miine seara poate s-o mai duca. Am vorbit cu madam Ionescu, mama ta, si mi-a spus sa-ti scriu, fiindca singura nu stie ce masuri sa ia in caz de nenorocire. Pravalia lui unchiu-tau Panait a ramas pe mina baietilor si a lui Iordache, tejghetarul, asa ca, daca n-ai fi tu aici la cazul fatal, cine stie cu ce va alegeti la mostenire!

Fa-ti curaj! toti o sa trecem prin asta! asa e viata noastra! toti suntem muritori!

Te astept la sosirea trenului in gara.

Al tau fidel, amic,
C. Petrachescu

Domnului Panait Mistopolu, comersant, Tirgul Y...

Preastimate neica Panait,

Nepotului dumitale Tudorache Ionescu, impiegat clasa III la directia noastra generala, i s-a intimplat o mare nenorocire. Dintr-o desperare de amor, pe care-l trata cu o fata de la masinile de scris ale serviciului central, a nebunit si a vrut aseara sa-si spintece pintecele in cantilerie, cu niste foarfeci mari de la registratura. Au sarit mai multi camarazi si, cu mare lupta, i le-au putut smulge din mina. Atunci, bietul Tudorache a-nceput sa cinte si sa joace, si pe urma s-a repezit sa stringa de git pe unul dintre camarazi, crezindu-l ca este amanta lui care-l tradeaza.

Te rog, nu spune lui madam Ionescu, mama nenorocitului, si asteapta-ne mine dimineata in gara la sosirea trenului. Doctorii au spus ca alta scapare nu e decit linistea in sinul familiei. Mine-l aducem pe bietul Tudorache.

Fa-ti curaj, neica Panait; asa e viata omului, n-ai ce-i face! dar pacat de el, ca era tinar!

inca o data, nu cumva sa lipsesti din gara ca sa-l iei in primire pe bolnav.

Al d-tale, cu tot respectul,
C. Petrachescu

De prisos sa mai spunem ce si-au spus a doua zi, 1 aprile, dis-de-dimineata, d. Teodor Ionescu, impiegat clasa III din Directia generala X..., si respectabilul sau unchi Panait, cind s-au intilnit, la sosirea trenului, pe peronul garii din Tirgul Y...

Dar alta:

Telegrama

Mandache Smarandescu, impiegat Directia generala X...

Bucuresti.

Casele voastre si pravaliile aici piata mare in flacari. Raspuns platit 10 cuvinte.

Petrachescu

D. Costica Petrachescu, controlorul, are strinse legaturi de prietenie cu reporterasul unei mari gazete bucurestene. ii da, foarte emotionat, urmatoarea informatie pentru editia de dimineata:

" Aseara s-a-ntimplat in gara N... un teribil accident.

Trenul de persoane sosind pe linia a doua, publicul a dat navala catre peron, trebuind sa traverseze sinele liniei intiia.

O dama in virsta, voind si ea sa treaca mai la urma, s-a-mpiedicat in rochie si a cazut pe sine. A voit sa se scoale, cind iata trenul accelerat, care intra in gara cu o viteza neinchipuita.

Nenorocita femeie se ridicase si iesise de pe sine; dar, fiindca batea un vint puternic si, poate, din pricina curentului provocat de iuteala locomotivei, pulpana rotondei umflata a fost apucata de botul masinei. intr-o clipa femeia a fost smulsa, invirtita in loc si apucata sub roti.

Toata lumea tipa. in zadar! mecanicul n-a putut opri decit prea tirziu, cind nenorocita, era cu desavirsire zdrobita - o masa de carne informa.

Victima acestui teribil accident e doamna Tincuta Costandineasca, soacra d-lui Iancu Dimitrescu, impiegat clasa I in Directia generala X...

Nenorocita lasa o frumoasa avere fiicei sale, d-nei Dimitrescu.

Condoleantele noastre neconsolatului ginere. "

Iarasi de prisos a spune ca in aceeasi zi chiar, la editia de seara de 1 aprile, ziarul, felicitind pe ginere, a anuntat cu bucurie ca a fost indus in eroare de un misel, ca d-na Constandinescu nici nu se afla in ziua de 31 marte in tren.

A! Dar nu numai d. Costica Petrachescu, controlorul, are imaginatie! si, afara de asta, in fiecare an e cite un 1 aprile!

Domnule Costica Petrachescu, controlor al Directiunii generale X...

Tirgul N...

Draga Costica,

Am sa-ti dau o veste foarte buna. Aseara in sfirsit am putut sa punem mina pe noul buget, pe care directia l-a tinut foarte secret pina acuma.

Ai avut mare noroc. Din posturile de controlori s-au suprimat doua, si s-a infiintat inca un subinspector, pe linga ceilalti sapte, cari trebuie sa controleze pe cei cinci controlori.

Esti inaintat in noul post.

Leafa noului subinspector este de 350 de lei pe luna, afara de diurna; adica, vei capata inca 50 lei diurna, peste ce aveai in calitate de controlor, si noi tot cu ce aveam raminem.

Halal sa-ti fie! se vede ca ai buna protectie!

Dar, in orice caz, nu crede ca suntem invidiosi ; suntem buni camarazi si te felicitam. Aseara am baut cite un pahar in sanatatea ta. La revedere! Amicii tai sinceri,

Teodor Ionescu, Iancu Dimitrescu, Mandache Smarandescu

Alta:

D-lui Costica Petrachescu, subinspector, etc. etc.

Draga Costica,

Am aflat de la nepotu meu Tudorache ca te-a inaintatara. Foarte bine a facutara. Amploiat ca dumneata destept si de treaba n-a mai avutara ei. Sa-ti spui drept ca ne-am bucuratara si eu si sora-mea, mama lui Tudorache, ca de copilul nostru. Sa traiesti si la mai mare!

Al d-tale ca un parinte,
Panait Mistopolu

Telegrama

Subinspector Costica Petrachescu, etc, etc.

Ginerele spus inaintare. Felicitarile noastre sincere.
Tincuta Costandineasca

Directia generala X... Serviciul administrativ no. 15245 -

31 marte 1901

Domnului Costica Petrachescu, controlor, etc. etc.

Domnule,

Prin noul buget 1900 - 1901, suprimindu-se, pe motive de economie, postul de controlor in care functionati, vi se aduce la cunostinta ca ramineti in disponibilitate pina la alte dispozitiuni.

Primiti, etc.
Director general N. N


Universul, 1900, 31 martie

1 Aprilie


Aceasta pagina a fost accesata de 3392 ori.