Accident parlamentar

Accident parlamentar

de Ion Luca Caragiale


D. ministru de externe a fost alaltaieri victima unui accident destul de neplacut. D. Al. Lahovary, dupa o noapte de veghere si de studii, vine la Senat cu un teanc de note, materialul discursului d-sale in cestiunea comunala, pe care si le asaza pe pupitrul ministerial.

Randul ministrului de a lua cuvantul se apropie. Ministrul vrea sa-si arunce inca o data privirile pe notele sale, fructul unei nopti intregi de studii. Dar, Dumnezeule mare! notele au disparut.

Cauta-n sus, cauta-n jos, nimic. Jumatate suparat, jumatate ingrozit, nestiind ce sa creaza, incepe sa-ntrebe in dreapta si-n stanga: nimeni n-a vazut notele. Pe sub pupitru, pe sub banca - nicaieri; busola oratorica s-a pierdut!

- E o infamie! striga ministrul manios, trantind cu mainile pe pupitru! Asta nu e parlamentar! asta nu se face!

- Ce e?... ce e?... si un cerc simpatic incepe sa se stranga imprejurul ministrului, care spumeaza de ciuda.

- Mi s-au prapadit notele! mi le-a sustras opozitia desigur! Asta nu e leal! N-am dormit o noapte intreaga ca sa mi le aranjez, si poftim! Domnii din opozitie mi le sustrag! Astea sunt farse neomenoase!

in timpul acesta, domnul Urdareanu ia cuvantul:

- Eu, domnilor senatori, as fi avut multe de zis in chestia comunala, dar fiindca mi s-au prapadit notele...

- si dumitale? intrerupe ministrul. A! atunci e o sistema: s-o stim !

- Dar cine poate sa le fi luat? adaoga ministrul privind fulgerator pe un senator din opozitie care zambeste in fata-i si care-i raspunde dand din umeri:

- stiu eu?

- D-ta, desigur. Fii bun si da-mi notele! nu umbla cu mofturi de-astea. Astea sunt glume putin parlamentare... in nici un parlament european nu se fac astfel de farse!...

- Dar, domnule ministru, iti jur! si toata lumea incepe sa raza.

- Atunci desigur d-ta, zice ministrul catra un altul.

- Pe onoarea mea!

Asupra acestora, i.p.s. sa mitropolitul, atras de aglomeratia de dinaintea bancii ministeriale, se apropie cu zambetu-i sfant si impaciuitor:

- Ce e, taica?

- inalt prea sfintite parinte, mi-au luat notele; cine? cine?

- De! stiu eu, taica? eu am demisionat de acu, nu mai m-amestec in politica.

-A! striga atunci ministrul vazand pe Costache usierul, cunoscut pentru nestramutatele lui principii liberale. A! infam colectivist! tu mi le-ai luat?

si se repede rosu ca focul, apuca pe adversarul sau de piept si-ncepe sa-l zguduie cu putere:

- Astea vi sunt mijloacele de lupta? Notele! Da-mi notele! Am lucrat o noapte la ele; da-mi-le inapoi ca te zdrobesc.

- Sa n-am parte de ochii mei, coane Alecule! Sa n-apuc sa mai vaz pe liberali la putere, daca le-am vazut macar!

Ministrul arunca departe pe Costache si se-ntoarce bufnind la banca ministeriala. Tocmai atunci, iata si conul Lascarache, prezidentul consiliului, reintra, venind de-afara in banca.

Ministrul de externe incepe sa povesteasca istoria notelor pierdute prezidentului, care-l asculta distrat jucandu-se cu un mototol de hartie. D. A. Lahovary isi arunca ochii la mainile prezidentului, si oroare! ce vede?

La moment ii smuceste mototolul si-l desface cu o miscare febrila. Ce era? Un fragment din faimoasele note, fructul unei nopti intregi de studiu, un fragment cu care conul Lascar ramasese in mana ghemuindu-l si mototolindu-l din distractie.

- M-ai nenorocit, coane Lascarache! exclama exasperat ministrul de externe. Mi-ai prapadit notele!

- irracan de mine, bre omule! raspunde prezidentul. Da eu stric? Mata de ce nu ti le pastrezi noatele si le lasi de se taraie de colo pana colo? Iaca, vezi! Se-ntampla: de degraba pune mana omul pe orice petica ii iese-nainte! Amu, potriveste si mata discursul cu aiestea care au ramas... De unde sa le mai luam pe celelalte?


Moftul roman, nr. 9, 1893
Accident parlamentar


Aceasta pagina a fost accesata de 3905 ori.