Analogie

Analogie

de Ion Luca CaragialeSunt in lume amatori de fel de fel de colectiuni curioase - si multe am vazut, de valori incalculabile.

in clasele primare, odinioara, cunosteam un baiat care avea o colectie de peste cinci mii de nasturi; mai tarziu, am admirat la un tanar zeci de albumuri pline de fotografii de femei frumoase; apoi, la un barbat, doua colectiuni: una, de carti postale ilustrate, si alta, de carti de citit, stranse incet-incet, de pe la prieteni uituci, unele neilustrate.

Acum, in urma, am facut cunostinta unui domn care poseda o colectie de scrisori anonime - cea mai pretioasa desigur din cate, felurite, mi-a fost dat sa vad... De la soata pe ale sotului, de la parinti pe ale copiilor, de la soacra pe ale ginerelui, de la stapane pe ale slujnicelor - ori, viceversa; unele cumparate, altele daruite, altele subtilizate; in fine - de unde, cum, cu ce rabdare, cu cate sacrificii le-a adunat - numai el stie... Cunoscandu-i slabiciunea, i-am dus si eu o anonima, primita zilele trecute, in care o veche prietina (indubitabil, e dumneaei), iscalind cativa admiratori de odinioara, ma picneste, vorba de pe vremuri, la coada islicului... Posesorul colectiei mi-a multumit; dar, desi l-a primit, n-a ramas, cum m-asteptam, destul de incantat de specimenul meu...

- Ei! mi-a zis; in genul asta, am mult mai picante.

- Tocmai d-aceea doresc sa vad si eu mai de aproape colectia d-tale si, daca-mi permiti, sa copiez cateva...

- Bucuros, imi raspunse el; trebuie insa sa te ajut, fiindca d-tale, mai putin cunoscator in materie, ti-ar veni greu sa faci repede o buna selectie din atatea pachete.

- Domnul meu - il intreb, dupa ce-i multumesc de atata amabilitate - cum iti explici d-ta obiceiul asta de a scrie scrisori anonime?

- E foarte usor de explicat... Pe de o parte, lipsa de ocupatie serioasa si de griji proprii; pe de alta, ceva mai adanc... Exigentele sociale paralizeaza adesea francheta onesta; un individ nu le poate usor infrange in orce moment; in fata lor devine las; poate insa avea curaj sa fie franc pe ascuns. E greu sa arunci cu noroi in obrazul cuiva cand il intalnesti ziua-n amiaza mare fata in fata-n lume; noaptea insa, dupa spartul luminatiilor, pan imbulzeala, poti sa-l murdaresti pe la spate de sus pana jos... Va banui aproape sigur pe cine l-a murdarit: atat mai bine! te stie fara a-ti putea cere socoteala... si mai ales sexul slab, mai delicat, are nevoie de anonimat, ca sa-si poata descarca sincer si leal tot fundul sufletului...

Nu i-am prea inteles bine explicatia, si, fara a mai discuta, m-am marginit a lega cateva flori din gradina lui intr-un buchet... il dedic blondei anonime care mi-a scris sambata, in ajunul invierii; i-l dedic, in speranta ca, dupa modelele acestea, imi va scrie in curand mai picant ca la prima incercare - incai, nu numai dumneaei si eu sa avem multumire, ci si posesorul colectiei clasice, atat de cunoscator si, prin urmare, de pretentios in materie... Iata.
*

Preastimata doamna, nu toate mamele sunt devotate cum sunteti dv., ceea ce ar trebui sa le fie tot ce e mai sacru. si eu sunt tata de familie, va-nteleg si va admir. De aceea, in interesul scumpei dv. copile, asa de casta, dar totusi orbita de un amor nenorocit, ma grabesc a va pune in vedere ca acela caruia vreti sa-i incredintati viitorul ei este un om pierdut. Pe langa vitiul alcoolismului si al variatiei in ultimul grad, a fost si in spital si are si patima foitelor, care, in calitatea sa de manuitor de bani publici, poate, desigur, il va duce la ultima treapta, pe banca infamiei, condamnat de justitie pentru atat de colosale delapidari, ca multi alti nenorociti de aceasta trista speta. Mi-am implinit misiunea in constiinta. Ramane ca dv., ca mama devotata, inainte de a face pasul fatal, sa avizati cu perspicacitate. (iscalit) Un bun tata de familie.
*

(De aceeasi mana, pe acelasi fel de hartie si cu aceeasi cerneala; cu aceeasi data pe stampila postei.)

Tanarule, esti in varsta frumoasa a iluziunilor, cand inima se deschide ca o floare cu toata sinceritatea... Onest, activ, fara nici un vitiu, virtuos, apreciat de superiori, iubit de inferiori, viitorul iti surade. Nu mai poti trai singur; doresti, dupa ce ti-ai cucerit o frumoasa situatie prin propriile merite, ca fiu al operelor d-tale, si eu cel dantai te stimez pentru asta, sa ai o sotie dulce spre a impartasi, la caldura caminului conjugal, bucuriile senine, si, ca intr-un mic paradis intim, a avea in jurul d-tale fructul amorului onest, micul ingeras, care sa te incante cu zambetele si cantecele sale... Iata un sublim ideal; dar... este un dar... de la paradisul inchipuit si pana la infernul real, nu este, vai! decat un pas! Gandeste bine in ce familie intri. Mama, o batrana cocheta, care a ruinat doi barbati. Zestrea promisa, o minciuna sfruntata, nemaiavand decat sandramalele ingropate la Credit si pensia nenorocitului cazut victima luxului si desfraului lor; caci mama denaturata a incurajat apucaturile fiicei - ce naste din pisica - iar aceasta mai poate in orice caz face cariera romantica, dar nu copii. intreaba pe omul stiintei, un mamos, daca o pretinsa demoazela de 28 de ani, care pana azi are la activul ei trei-patru avorturi clandestine, cunoscute de toata lumea, mai are sanse a deveni mama. Ia bine seama! Luxul si devergondajul atator femei de aceasta trista speta au aruncat pe multi manuitori de bani publici, naivi ca d-ta, in bratele prapastiei dezonoarei! Mi-am implinit misiunea in constiinta. Ramane ca d-ta, tanar luminat, inainte de a face pasul fatal, sa avizezi cu perspicacitate. (iscalit) Un binevoitor matur.
*

Stimate domnule, d-ta muncesti la tara pe ploaie si pe arsita, asudand ca un biet hamal; iar consoarta d-tale ii trage la Frantisbat checocuri apilpisite cu baronii cu pinteni, si pe urma, noaptea pe luna, in otomobil, sus la munte... Sa va dea Dumnezeu si copii, ca stare v-a dat destula! (iscalit) Un chelner de la Kurhaus din Frantisbat.
*

(Mana, hartie, cerneala, stampila, aceleasi.)

Stimata doamna, d-ta te canonesti la cura de apa minerala, exilata in Frantisbat, iar boierul d-tale face cura de sampanie la Laptarie, cu marchizele apilpisite, cu taraful lui Ristache Ciolacu si cu cinci muscali cu cauciuc cu zece franci pe ceas pana la ziua... Sa-ti traiasca scumpul barbatel! (iscalit) Un chelner de la Laptarie.
*

Cher Monsieur, est-ce que les superbes cornes dont votre charmante epouse, la petite Esmeralde, vous coiffe, avec la collaboration si assidue de votre brave neveu, Monsieur le sous-lieutenant de Petits-Rouges, Arthur, ne vous genent point lorsque, le soir, vous vous mettez au lit? Dites-nous, s'il vous plait... Si elles ne vous genent pas du tout, tant mieux! Nous vous souhaitons un doux dodo! (iscalit) Plusieurs voisins curieux.

(Pe romaneste: Draga domnule, spune, rogu-te, cand te asezi seara in pat nu te supara mandrele coarne cu care te-mpodobeste iubita sotie, Smarandita, cu colaborarea atat de staruitoare a bravului d-tale nepot, d. sublocotenent de rosiori, Artur? Daca nu te supara de loc, atat mai bine! iti dorim sa faci nani frumos! (iscalit) Mai multi vecini curiosi.)
*

Ilustre fruntas, eu nu umblu niciodata cu plosca minciunilor; mi s-a parut degradator sa scrie un cetatean independent anonime. Totusi, azi, trebuie sa recurg la asta, ceea ce in principiu detestez; dar tiu, ca roman, la dv., gloria partidului si a tarii. Va atrag deci atentia asupra unui individ periculos care va-nconjoara; acesta este d. Mandalache, ce-i mai zice si Capsomanul, si, in interesul partidului nostru, va sfatuiesc a nu-i mai acorda increderea nelimitata de care se bucura astazi, jucand pe devotatul fidel; caci va garantez ca este spionul partidului contrar, platit din fondurile secrete (rusine!) o pot proba oricand cu documente zdrobitoare. Pana atunci, traiasca partidul nostru! (iscalit) Un fanatic partizan al dv., alegator col. I de Camera si Senat.
*

Doamna directoare, eleva Lucy N., din clasa V, are o purtare urata in societate, conversand totdeauna intim cu ofiteri si elevi din scoala militara pe Calea Victoriei chiar tarziu; si primeste mereu poezii si carti postale cu poze de amor, etc. etc. Pentru prestigiul scoalei dar, va denuntam ca sa luati urgent masuri severe; aminteri, cu regret, vom fi silite a face reclama ministerului relativ la tristul exemplu de imoralitate. (iscalit) Mai multe mame ingrijate.
*

Preacuvioase parinte Matache, ca sa stii cat ti-a zburat din caldarusa la 1 aprilie, intreaba pe Tanase rahagiul de cati gologani a vandut rahat si bastonache lui Giurgica, baiatul care ti-a purtat caldarusa; si sa-ntrebi si pe tat'sau, paracliserul: cine ti-a sters basmaua cu oua rosii, care a zburat cand v-ati incurcat la pelin, a treia zi de Pasti, cu partidul, in colt la Savu, in odaita, pe-nfundatele? (iscalit) Un crestin enorias.
*

Sarut mana, cuconita; prin aceasta mica epistola, venim sa va facem un denunt, ca alaltaieri, cand a ingropat-o pe raposata cucoana mare, dv. nu stiti, c-ati plecat cu cupeaua de la cimitir, si ati lasat lui Ionita, feciorul dv. de incredere parale sa dea la sarmanii cersetori, si el a luat toate paralele, si la sarmanii cersetori i-a injurat si nu s-a-ndurat sa le dea nici macar un franc de parale. Sa stiti cine e domnul Ionita si cum tine la onoarea dv. (iscalit) Mai multi cari au asistat.
*

Domnule Jorj, desigur nu vei declara unde ai petrecut noaptea de vineri spre sambata, caci ti-e teama, ca un las, sa nu-ti spulbere creierii protectorul tau, a carui casa o dezonorezi cu infama complice. Dar ai aflat, poate, ca in aceeasi noapte s-a intamplat nenorocirea junei orfane Matilda G., cu a carei matuse si tutoare se stie ce prietenie stransa ai cultivat pana la scandalul actual cu sotia maiorului... Sunt o persoana leala; nu voi a-ti ascunde nimica; afla dar ca, tot astazi, am inaintat parchetului alaturata scrisoare. Cred ca de asta data ti s-a infundat! nu-ti mai ramane decat sa-ti tragi singur un glont!

Domnule procuror, un cetatean care doreste sa aduca un serviciu justitiei impartiale a tarii sale va atrage serioasa atentie asupra faptului ca, in afacerea cadavrului Matildei G., d. Jorj P... n-a fost pana acum citat nici ca informator, desi sunt de notorietate publica relatiile sale de pana ieri cu tutoarea nefericitei victime. Va asigur, totusi, ca numitul domn n-ar putea raspunde clar unde a petrecut in noaptea crimei misterioase; caci acasa n-a fost; a plecat de cu seara, afirmand ca merge la Ploesti pentru afaceri; dar desigur nu va putea dovedi ca a fost acolo, caci a fost... in alta parte, de unde s-a-ntors a doua zi foarte emotionat, in dezordine si confuz, cum poate marturisi chiar batrana lui mama, care s-a speriat cand l-a vazut; si n-a iesit trei zile din casa, dand ordine stricte sa nu primeasca pe nimeni, ca trage cu revolverul. in interesul instructiunii, ma abtiu deocamdata de a da acestea la lumina publicitatii. (iscalit) Un om de bine."
*

Domnule Nadragila, suntem niste persoane de gust, care te cunoastem din vedere si carora ne erai oarecum simpatic pana-n zilele trecute, cand te-ai intolit in costum complet de Pasti. Sa crezi, domnule Nadragila, ca cu mult regret venim a-ti scrie ca esti chiar ridicul in acele haine, si ca o singura iluzie ne mai ramane despre gustul d-tale: cum te stim parlit, poate nu l-ei fi cumparat din biata lefsoara; ti le-o fi dat cineva de pomana, de sarbatorile Pastelui... Sa-i zici bodaproste si sa le porti sanatos; dar sa stii ca faci cu ele un efect caraghios, de care te deplangem, draga domnule Nadragila... Tot mai bine ai face sa le pastrezi in gardirop, sa aiba la vreme cu ce sa te-ngroape! (iscalit) Cateva dame carora le-ai fost odinioara simpatic.
*

Respectabile domnule Mache, baiatul dv. Lache din clasa II gimnaziala, am onoarea a va spune ca o sa aiba nota rea la conduita ca sa ramaie repetent, pentru ca injura de grijanie si de ceara foarte trivial, si e dator la bragagiu, si vinde cartile la ovrei pe bulevard, scriind scrisori anonime la scoala profesionala de fete, si fumeaza intimclub. (iscalit) Un batran amic sincer.


Analogie


Aceasta pagina a fost accesata de 3272 ori.