Cele trei zeite

Cele trei zeite

de Ion Luca Caragiale


Junele Misu Guvidi da examenul de clasa VII... Trei profesori infami il persecuta. Misu cade la trei obiecte: la Matematice, la Istorie si la Morala.

Junele Misu declara mamitii ca e hotarat a se sinucide.

Dar Misu are trei zeite protectoare: una mai mult decat acheii, doua mai mult decat troienii. Trei zeite: pe Juno, pe Minerva si pe Venus.
                                 *

Juno e mamita lui; Minerva, sora mai mare a mamitii, si Venus, sora ei mai mica.

si catetrele zeitele tin sfat.

si mandra Juno zice:

- Cunosc pe Popescu, profesorul de istorie: el are un frate, care nu-i impamantenit si care doreste a fi; eu am un barbat care e deputat, orator, Jupiter Tunatorul. Ma insarcinez cu d-l Popescu!

si a plecat mandra zeita; si l-a gasit pe Popescu, si scurt: Popescu a schimbat pe 5 in 6. E asa de usor a face pe sase din cinci!
                                 *

Minerva cea cu socoteala a zis:

- stiu bine ca Vladimirescu, profesorul de Matematice, a pierdut aseara la poker o suma-nsemnata si ca n-are cu ce pleca la bai in vacanta. Ma insarcinez eu cu Vladimirescu.

si a plecat inteleapta zeita; si a gasit pe Vladimirescu, si scurt: Vladimirescu a schimbat pe trei in opt. E asa de usor sa faci pe opt din trei!
                                 *

Mai a ramas Morala...

si Venus zice:

- Asta e partea mea- Morala. il cunosc bine pe Mititelul Parisache, profesorul, el nu e in stare sa reziste poruncilor mele... Ma-n-sarcinez eu cu Morala si cu Parisache.

Si a plecat frumoasa zeita... si a gasit pe Parisache, si mai mult sau mai putin scurt: Parisache a schimbat pe 1 in 10. O ! cand iti ordona Venus, e asa de usor sa faci din unul zece!


Moftul roman, 17 iunie 1901
Cele trei zeite


Aceasta pagina a fost accesata de 11673 ori.