Congresul cooperativ roman
de Ion Luca Caragiale
Sedinta de inaugurare
Sedinta solemna de deschidere a congresului se incepe la orele 1 d.a. sub presedintia dlui Dem. Buteulescu, prezenti fiind 1000 de membri cooperatori.
Presedintele, in termeni foarte frumosi, saluta si felicita pe membrii congresului pentru patriotismul cu care sau grabit a veni sa aduca luminile lor in aceasta mare chestiune: protectionismul national. D-sa termina aratand foloasele cooperatiunii: cooperatiunea trebuie sa fie pentru toti romanii cu minte o idee fixa.
Se intra in ordinea zilei.
D. Moceanu, delicatese si comestibile roman, cu vervai cunoscuta, tine pentru protectionism un discurs foarte sarat si foarte gustat: vorbelei merg ca untul si bine cantarite si socoteala fara cusur. (Aprobari in tot publicul.)
Directorul fabricii Lemaiatre, un om cu multa greutate, e de aceeasi parere. D-sa crede ca fierul trebuie batut panai cald, ca nu trebuie lasat guvernul in pace: pana nu va admite protectionismul si nu va turna legi pe acest tipar, trebuie ciocanit mereu. (Aplauze.)
Un guvernamental Liber-Schimbist: Luati seama: vrea sa ne potcoveasca! (Rasete si sasaituri.)
D. Iordache Ionescu din Selari, prezidentul "Spumei de drojdii", societatea comerciantilor romani de bauturi: Vin, domnilor!... (Chef mare si tambalau in toata adunarea. Oratorul se aseaza la loc mahmur. Zgomotul se potoleste.)
D. Presedinte: Urmati, frate cooperator...
O voce: Degeaba! acuma i s-a stricat gustul!
Alta: Sa-l dreaga!
D. Iordache: Nu mai! Dar cu principiile dv. o sa va frigeti prost de tot!
D. Basilescu, tipograf, atacand chestia cu multa ardoare, culege aplauze de deosebite caractere, care de ilaritate, care de entuziasm; in fine face o frumoasa impresiune.
D. Franke, croitor, o ia cu francheta p-alt ton. Se vede aci stofa de orator. Discursul se potriveste perfect. Liber-schimbismul nu e de talia unei tari agricole: cu acest sistem ni s-ar croi o soarta prea grea, care ne-ar strange rau in spete; pardessus le marche, fara sa prindem de veste, ne-ar captusi strainii din cele doua emisfere. Oratorul o incheie fara sa treaca cu un milimetru masura in privinta celor doua emisfere... Un elegant discurs! Se soptea in congres ca Presedintele il comandase din vreme, e drept insa ca bravul orator l-a dat gata dupa promisie in 24 de ore. (Aplauze unanime.)
D. Presedinte, care a primit o depese: Domnilor, am sa va fac o comunicare. Iata depesa pe care o primesc de la Directia generala a CER.: "Onor. Congres cooperativ roman, loco, motivele pentru cari lipseste d. director general..."
Doctor Chiriac: Desigur iar intrerupere de circulatiune.
D. Presedinte: intocmai. D. director s-a intepenit la Chitila. Noi, regretand locomotivele, reintram in ordinea zilei.
D. Stancu Becheanu, lipscan: Domnilor, pe cand vorbeau onor. preopinenti, amicul meu, nenea Ghita Pencovici, imi dedea cu cotul. (Rasete.) Puteti rade, domnilor! no sa-mi masor eu la batranete vorbele cu santimetru... ii stiu pe toti ce cumas sunt; materia asta o cunosc, slava Domnului! nu mi-e rusine! tara asta vrea proftetionism - nu mai incape tocmeala! Eu sunt sincer, eu nu sunt din acei oratori de moda noua, cum am vazut la jurnalele din urma, ca sa scot panglici pe nas.
Doctor Toma Ionescu: Panglica? cu operatie!
Doctor Chiriac: Cezariana.
D. Presedinte: Nu taiati vorba oratorului, va rog.
D. S. Bechearau (urmand): Eu adica, in sfarsit, eu zic guvernului: Conita! adica, pardon! domnule! cu pretul asta nu ne da mana: este peste poate. Dar mai in sfarsit, vazand la o adica refuz din partea musteriului, astaa... a guvernului vreau sa zic, putem zice: targul n-are suparare, noi am cerut; dv. ce dati? (Aplauze.)
D. Staroste al birjarilor, un adevarat pravoslavnic in materie economica, biciuind liber-schimbismul, compara congresul cu a cincea roata la caruta. La imputarea ce i s-a facut ca e liber-schimbist, aminteste proverbul cu capra si oaia; la imputarea ca n-a luat barbateste initiativa unei miscari mari a corporatiunii sale, zice: bate saua sa priceapa iapa! Ei, domnilor, adaoga oratorul, pisica cu clopotei nu prinde soarecele! Nu trebuia sa tragem cand la dreapta, cand la stanga; trebuie sa manam chestia tot inainte; caci, daca mergem tot asa hata-hata, o varam cu oistea-n gard! - Oratorul se opreste aci.
D. Bossel, tapiter, spune ca nu face ca colegul d-sale d. Olbricht, care se ascunde dupa perdea: tinta noastra e fina. D-sa pune chestia pe tapet. Cifrele statistice sunt oglinda perfecta a situatiei. Cu protectionismul am merge ca pe rotile; de inlaturarea acestei sisteme, nimic n-ar putea sa ne console[3]. D-sa sfarseste spunand ca situatiile economice sunt totdeauna mobile. (Aplauze zgomotoase.)
D. Alexandriu, farmacist, tine un spici foarte corosiv: d-sa trage un praf adversarilor protectionismului. Blameaza intr-un mod drastic pe acei ce n-au in combinatiile lor acea curatenie caracteristica romanului, si care vor sa lase pe straini sa stoarca ultimele picaturi din fortele tarii, pana cand intr-o buna dimineata sa ne pomenim hap! ca ne inghite strainul! Ei! si pe urma nu mai e leac. (Aplauze repetate.)
D. Prager Iulius, blanar, tine un discurs cu totul hors de saison[4]; d-sa se-ncurca in citate de proverbe uzate: lupul parul isi schimba, dar naravul ba; asta-i Alta caciula! de ce n-are ursul coada si lupul d-abia o poarta; umblati cu vulpea-n sac! si altele in fine, un discurs sa nu-l manance nici moliile.
D. Huhn, Directorul bailor Mitraschewsky, care a asudat tot timpul, vrea sa verse apa rece peste entuziasmul adunarii. Voi, zice d-sa, sa dau un dus peste focul protectionistilor extremi! (Zgomot.)
D. Boniface Florescu, profesor de franciujeste: B-aia-i vorba!
Voci: Curat! (Zgomot.) Sus! jos! jos! sus! (Zgomot maro.)
Urmeaza de aci o discutie foarte vie, in care se schimba o multime de replice destul de violente. Dam aci pe scurt pe cele mai importante.
Un selar: Trebuie sa-i strangem in chingi pe adversari! (Zgomot asurzitor.)
Un liber-schimbist: Vreti sa ne inselati!
D. Georges Ionescu, orloger roman de Geneva, inainteaza in imbulzeala la tribuna cu cilindru pe cap: si ne remontam caracterele, domnilor! trebuie sa precizam!
D. Sinie, caldarar roman, Vocifereaza grozav: Asta-i spoiala! V-ati dat metalul pe fata. (Se repede la tribuna, apuca pe orloger in brate si-l intoarce pe sus. Zgomot la culme. Strigate: ti-ai aratat arama!)
D. Littmann, lampist, in mijlocul tumultului il rasuceste prin cateva cuvinte: Domnilor! sa ne luminam! nu sunt un intrigant sa viu aici sa bag fitiluri, sa inflacarez resentimentele.
D. Tasain, Directorul Companiei gazului: Tais ton bec, espece de fumiste![5] (Zgomotul merge crescand. D. Littmann se retrage intr-un colt si fumeaza. Zgomotul continua.)
D. Teodorescu, franzelar, un om copt, cauta a potoli focul adunarii: Domnilor, stati! aci nu e cu lopata! Cine a luat cuvantul? Ce am venitara sa facem aici? gogosi?
D. N. Mandrea, fabrica de cizme Filaret, cu tactul sau obicinuit, zice putine cuvinte si, desi urmand dupa calapoadele vechi oratorice, reuseste totusi sa-i incalte pe toti! (Zgomotul incepe a se stinge, cu atat mai mult cu cat d. Capsa, cofetarul, isi da toata osteneala sa indulceasca lucrurile.)
D. Iulian Oprescu, in tot timpul scandalului conserva o atitudine demna si o tacere de aur. D-sa zice unui prietin: in chestia economica n-am decat o parere - laissez faire, laissez passer[6]. Faca fiecare cum poate, eu fac cum pot. (Zgomotul s-a potolit.)
Doctor Babes: Domnilor! Sustineti cineva o opinie contrara aceleia ce sustinem noi? Sunteti turbati? Eu, domnilor, pana acum nu m-am baccilit; mie-mi place sa pun virgulele pe i! Sustin ca, fara protectionism, Romania, pe calea economica, nu va putea fi decat un mic rob al marei Europe industriale! (Aplauze turbate.)
Directorul fabricii de bazalt artificial: Acel ce se stie a nu avea nici un pacat sa ne arunce piatra! Toti fierbem intro oala, si dumneata si dumnealui si noi etetera.
O voce: Eteteracota! (Aplauze, ilaritate.)
Directorul Companiei barometrice: Domnilor! Onorabilii preopinenti au vorbit cu multa... pompa, dar, pardon, superficial. Eu voi sa... sondam mai adanc! (Murmure, intreruperi si protestari.)
Directorul fabricii "Stella": inceputul acesta nu miroase bine. (Zgomot.)
D. Presedinte, catre orator: Ma rog, compania dv. nu este inscrisa la ordinea zilii. in sedinta de noapte... La noapte!
Directorul Comp. bar.: Dar, domnule Presedinte!...
Toata Sala: La noapte! la noapte! (Tumult.)
Presedintele: Va ridic cuvantul!
Directorul Comp. bar., strigand puternic: A! care va sa zica vreti sa-mi astupati gura? foarte bine... Dv. va... incuiati, ca sa zic asa, in ordinea dv. de zi, si apoi, de aci, nu mai vreti sa... iesiti! Rog sa se ia act de aceasta.Aceasta nu e... lucru curat! Vom protesta! vom umple... toate gazetele! (Zgomot mare.)
Reprezentantul Societatii presei: A! asta e o infamie! Afara! Sa iasa... afara!
Directorul Comp. bar., in mijlocul fluieraturilor si huiduielilor, se inclesteaza la tribuna strigand din toate puterile: Bravo! care va sa zica tot eu sa ies... afara! Eu! Nu, domnilor, dv. sa iesiti afara!
Un macelar roman, repezindu-se la orator cu cutitul: Iesi... ca te tai!
Directorul Comp. bar., de frica, iese afara. (Aplauze frenetice.)
Prima sedinta solemna a congresului se ridica.
Moftul roman, 7 februarie 1893
Congresul cooperativ roman
Aceasta pagina a fost accesata de 2967 ori.