Infioratoarea si ingrozitoarea si oribila drama de pe strada Uranus

Infioratoarea si ingrozitoarea si oribila drama de pe strada Uranus

de Ion Luca Caragiale


Nu stim daca Moftul roman are vreo trecere in fata cititorilor, dar suntem convinsi ca e bun la Dumnezeu. in numarul din urma, am fost facut apel la sf. Karkaleki, patronul gazetarilor romani, sa puna o vorba buna pe langa atottiitorul, rugandu-l a ne trimite in aceasta morte saison[xciv] , daca nu vreo duzina de mici scandaluri, macar cateva cazuri de ciuma, macar o calamitate publica sau un cataclism, un mare scandal cosmic, fara de cari presa romana ramane lesinata de tot.

E drept ca bunul creator n-a ascultat in intregime rugaciunea lui sf. Karkaleki; ciuma n-a venit, calamitate publica sau vreun cataclism nu s-au aratat; dar tot nu ne putem plange ca puterea dumnezeiasca n-a tinut de loc seama de exigentele presei romane.

Caci, iata ca, indata dupa apelul ce l-am facut catre sf. nostru patron si dupa interventia acestuia in favoarea noastra, Dumnezeu ne trimise oribila drama din strada Uranus, drama menita sa ramana in analele criminologiei universale, dupa ce va fi inviorat lesinata presa romana, macar pentru o luna de zile.

O luna! o luna intreaga salvata!

Ascultati tiganusii pe strada:

Drama din strada Uranus!

Noi destainuiri asupra dramei din strada Uranus!

Adevarul asupra dramei din strada Uranus!

Portretele eroilor dramei din strada Uranus!

Epilogul dramei din strada Uranus!

Mama dramei din strada Uranus!

Fratele dramei din strada Uranus!

Fidantatul dramei din strada Uranus!

Justitia in fata dramei din strada Uranus!

Societatea in fata dramei din strada Uranus!

Adevarul adevarat in privinta dramei dm strada Uranus!"

Sfinte Karkaleki! patron al presei romane, roaga-te la bunul creator sa ne trimita curand altceva, ca sa ispravim odata cu:

Toate mofturile in privinta infioratoarei si ingrozitoarei si oribilei drame din strada Uranus!


ULTIMA ORA


In momentul de a pune sub presa, reporterul nostru special afla chiar de la nenorocita victima a ingrozitoarei drame din strada Uranus ca ea nu s-ar fi sinucis de bunavoie, ci ca o mana criminala, al carui (sic) nume ne scapa inca, dar care, desigur, gratie neobositului si inteligentului jude de instructie J. Th. Florescu, va sfarsi prin a fi descoperit, i-a pus pumnalul in mana, obligandu-o sa-si traga in inima o lovitura de revolver.

Nu ne-ndoim un moment de impartialitatea si zelul justitie noastre si speram ca ea va descoperi lucruri cu deosebire senzzationale privitoare la aceasta groaznica, fioroasa si oribila drama din strada Uranus, care a emotionat atat pe acei care citesc Moftul roman cat si pe acei cari nu-l citesc.


Moftul roman, 8 iulie 1901
Infioratoarea si ingrozitoarea si oribila drama de pe strada Uranus


Aceasta pagina a fost accesata de 3655 ori.