Teatrul la tara

Teatrul la tara

de Ion Luca Caragiale


In sfarsit, conform circularii onor d. administrator al domeniilor coroanei, despre care am vorbit la timp, s-a si constituit la Cocioc saptamana aceasta prima "Societate dramatica nationala rurala".

Dupa statutele pe cari ne-a facut onoarea a ni le trimete (ca unora ce am relevat cei dantai in presa romana ingenioasa idee patriotica a onor. d-lui I. Kalinderu), se vede ca aceasta societate se compune, ca si cea din Bucuresti, din 18 societari, si anume: 16 societari de clasa intaia, 1 societar de clasa a doua si 1 societara de clasa a treia.

"Societatea dramatica nationala rurala de pe domeniul Cocioc" are de scop cultivarea si dezvoltarea treptata a artelor dramatice, lirice si coregrafice, in toate genurile lor; si daca judecam dupa repertoriul pe care-l anunta pentru stagiunea 1901-1902, are sa fie desigur la inaltimea intentiilor initiatorului.

in adevar, afisul prealabil pentru stagiunea viitoare ne spune ca, in afara de piesele clasice, ca Hamlet, Maria Stuart, Regele s-amuza, se vor juca si cele mai in voga piese moderne ca: Cyrano de Bergerac de Rostand, Rosmersholm de Ibsen, Onoarea de Sudermann, soricelul de Pailleron, Dama de la Maxim si altele.

Iata acuma si personalul "Societatii dramatice nationale rurale" de la Cocioc, care, asa cum e organizata, fara indoiala o sa faca destula branza:

Societari de clasa I-a

Barbati

    D-nii: Nita Zimbatu
    Mitrica sontoroaga
    Gheorghe Fleasca
    Vasile Boaica
    Neacsu Buleandra
    Zamfir Boblete
    Vlad Hutupina
    Niculae Pirtan

Dame

    D-nele: Zamfira Zimbatu
    Sultana Buleandra
    Stanca Boaica
    Smaranda Poblete

    D-rele: Nita sontoroaga
    Ancuta Fleasca
    Ilinca Zimbatu
    Sultanica Pirtan


Societari de clasa II-a

    Dl. Stan Facalet

Societara de clasa III-a

    D-ra Neacsa Hutupina

    Regizor: d. Oancea Toroipan, primar

    Sufler: d. Pana Foale, notar

    Director de scena si administrator: dl. I. Kalinderu.


Moftul roman, 6 mai 1901




Teatrul la tara


Aceasta pagina a fost accesata de 3511 ori.