Urgent

Urgent

de Ion Luca Caragiale


Scoala de fete No. 1 din urbea Z... No. 654 - 15 noiembrie

D-sale d-lui primar al urbei Z...

urgenta.

Domnule primar,

Referindu-ne la adresa noastra din luna trecuta octombre cu No. 597 asupra necesitatii de lemne pe care o simte scoala, va rugam ca de urgenta sa binevoiti a ne trimite cantitatea prevazuta, caci vremea se strica si ameninta sa nu mai putem urma cursurile fara combustibil.

Primiti, va rog, domnule primar, etc.

Directoare,

Aglae Poppesco
*

scoala de fete No. 1 din urbea Z... No. 683 - 1 decembre

D-sale d-lui primar al urbei Z...

urgenta.

Domnule primar,

Referindu-ne la adresa noastra din luna trecuta noiembre 15 cu No. 654, avem onoare a va repeta cu insistenta rugaciunea ce v-am facut in privinta lemnelor de incalzit necesare scoalei de fete No. 1 din aceasta urbe, care se afla in lipsa de caldura suficienta pentru studii pe timpul de iarna, mai ales asa de aspra cum este cea actuala, incat elevele sunt incapabile a mai scrie cu manile inghetate, si chiar profesoarele sufar neputandu-se dezbraca in clasa, fiindu-le temperatura asa de exagerata, incat, cum se poate usor constata, este de nesuferit, amenintand cu maladii atat pe profesoare cat si pe eleve.

Va rugam dar sa luati masuri urgente pentru intampinarea acestei situatiuni anormale, contrariu va trebui sa reclamam onor. minister nemaiputand lua nici o raspundere.

Primiti, va rog, domnule primar, etc.

Directoare,

Aglae Poppesco
*

Revizorul scolar al distr. X... No. 4599 - 15 decembre

D-sale d-lui primar al urbei Z...

urgenta.

Domnule primar,

Astazi 15 decembre facand inspectiunea reglementara la scoala de fete No. 1 din urbea Z... am fost intampinat de doamna directoare Aglae Poppesco impreuna cu doamnele profesoare Areti Ionesco, Sevasti Ionesco si Aristi Poppesco, care toate s-au plans de starea de mizerie in care a ajuns scoala din cauza lipsei de combustibil, pe care il refuza onor. primarie locala, pe care in nenumarate randuri au rugat-o prin adrese oficiale, care se vad la dosar, dar care n-au avut pana in prezent nici un rezultat.

in adevar, vizitand apoi clasele am gasit o temperatura incapabila de a putea fi suferita mai ales de copii, din care cauza se pot chiar imbolnavi de vreo boala infectioasa, ceea ce ar impiedica urmarea regulata a cursurilor reglementare, fiind silite a se intrerupe pana la stingerea contagiunii epidemiei, precum s-a mai intamplat pe caldurile cele mai mari, dar atunci nu din cauza focului, ci a apei, chiar cu cateva zile inainte de examenele anuale, ceea ce produce o enorma confuziune pedagogica.

Avand dar acestea in vedere, va rog, domnule primar, sa binevoiti a dispoza ca sa se satisfaca cat mai urgent nevoile scoalei.

Primiti, va rog, domnule primar, etc.

Revizor scolar,

Lazar Ionescu-Lion
*

scoala de fete No. 1 din urbea Z... No. 13 - 8 ianuarie

D-sale d-lui ministru al Instr. Publice etc.

urgenta..

Domnule ministru,

in repetite randuri am cerut la onor. primarie locala sa ne libereze combustibilul de care are scoala noastra necesitate din cauza gerului aspru prin care trecem in acest anotimp fara nici un rezultat, asa incat tremuram de viata noastra si a elevelor, cari nici nu mai vin la scoala inca dinaintea vacantelor, fiindca parintii au aflat si temandu-se nu le mai permit pana ce nu vom putea da foc.

insusi d. revizor scolar Lazar Ionescu-Lion a vizitat scoala, constatand lipsa noastra de caldura si a inaintat o adresa inca din anul trecut 15 decembrie cu No. 4599, catre d. primar local, dar si aceasta a ramas tot litera moarta, caci scoala se afla in aceeasi mizerie, incat nu se mai poate zice ca aceasta este o umanitate, lasand astfel sa sufere elevele.

Asadar ne adresam cu cel mai profund respect d-voastre spre a lua urgent orice masuri veti crede de cuviinta pentru a face sa inceteze barbaria prezenta.

Binevoiti, d-le ministru, etc.

Directoare,

Aglae Poppesco
*

Ministerul Instr. Publice si Cultelor. 10.001 - 15 ianuarie

D-sale d-lui revizor scolar al distr. X...

urgenta.

Domnule revizor,

Doamna Aglae Poppesco, directoarea scoalei de fete No. 1 din urbea Z..., ni se plange ca primaria locala nu da scoalei lemnele necesare pentru incalzitul claselor.

Anexandu-va raportul doamnei directoare, va invitam a face imediat o ancheta la scoala si a ne raporta de urgenta.

Primiti, etc.
p. Ministru, indescifrabil
p. Director, asemenea
*

Revizorul scolar al distr. X... No. 103 - 1 februarie

D-sale d-lui ministru al Instr. Publice si Cultelor

urgenta.

Domnule ministru,

Imediat ce am primit ordinul dv. cu no. 10.001 din 15 ianuarie, m-am transportat la scoala de fete No. 1 din urbea Z... si am constatat ca raportul doamnei directoare respective este in totul adevarat.

in adevar, am gasit din cauza frigului pe jumatate scoala despopulata complet, iar restul tusind toate si dureri cu umflatura in gat, pentru care chemand pe d. medic al urbei, a constatat mai multe cazuri de amigdalinta, adica galci, care poate degenera mai cu seama la copiii anemici si limfatici, prin diferite complicatiuni foarte adesea contagioase.

De aceea, d. medic a opinat ca ar fi mai bine daca s-ar inchide scoala, spre a nu lua proportiuni mai mari.

Cu cel mai profund respect viu dar a va ruga, in interesul salubritatii, sa-mi dati de urgenta un ordin in consecinta, sau sa interveniti pe langa onor. primaria locala sa libereze combustibilul de care simte nevoie cursurile.

Binevoiti, d-le ministru, etc.

Revizor scolar,

Lazar Ionescu-Lion
*

Ministerul Instr. Publice si Cultelor.

No. 20.002 - 15 februarie

D-sale d-lui primar al urbei Z...

urgenta.

Doamna Aglae Poppesco, directoarea scoalei No. 1 de fete din acea urbe, se plange ca onor. primarie, dupa repetite cereri, nu-i libereaza lemnele necesare pentru incalzit, din care cauza sufar cursurile.

Va invit dar, domnule primar, ca de urgenta, sa satisfaceti conform legii, justele reclamatiuni ale doamnei directoare.

Primiti, d-le primar, etc.
p. Ministru, nedescifrabil
p. Director, asemenea
*

Camera Deputatilor.

Sesiunea prelungita. sedinta de la 1 martie

D. Al. Lingopolu: Am cerut cuvantul ca sa fac o intrebare d-lui ministru al Cultelor si Instructiunii Publice: stie oare d-sa in ce stare de mizerie s-a aflat iarna aceasta scoala de fete No. 1 din urbea Z... lipsita de combustibilul necesar deoarece nu i l-a liberat primaria locala, bantuita de boale din aceasta cauza si conform avizului medicului local chiar suprimarea cursurilor?

D. ministru al Cultelor: Raspunz onor. deputat ca, in urma raportului revizorului scolar local, ministerul a luat masuri urgente ca primaria sa libereze conform legii combustibilul necesar acelei scoale.
*

Primaria urbei Z... No. 3.712 - 15 martie

D-sale doamnei directoare a scoalei de fete No. 1

din urbea Z...

urgenta.

Doamna!

Mane veti primi la scoala ce cu onoare o dirijati 5 (cinci) care de lemne cer curat, prima calitate, si va rugam sa binevoiti a ne raspunde urgent de primirea combustibilului.

Primiti, d-na directoare, etc.
p. Primar, Nita Necsulescu, ajutor

Secretar,
Athanasiu Eleutherescu


Universul, 17 decembrie 1899

Urgent


Aceasta pagina a fost accesata de 23815 ori.