1 Aprilie

1 Aprilie

de Ion Luca Caragiale


Monolog

Un Tanar

(aer si maniere de mic impiegat, costum cam saracut, dar curatel; jiletca, foarte deschisa, lasa sa se vaza pieptul camasii de coloare ; manusi, tilindru; floare-n piept; baston subtire)

Eu marturisesc drept, cum am spus si la jurati, eu, domnule presedinte, i-am zis lui Mitica: nu-mi plac glume de astea! Adica nu ca mi-era frica de ce s-a-ntamplat... nici nu ma gandeam! dar vorba e, nu-mi plac mie astea; ca eu il stiam cine e Misu, las! si n-are curaj; mi-era frica sa nu patim cu el cum mai patisem o data, cand s-a-ntamplat la Hierestraul Vechi bataia cu mizerabilii ailalti, care ne-a atacat, si Misu de frica a fugit si s-a ascuns undeva... Dupa ce s-a ispravit bataia - ca (sever) i-am pus pe goana pe mizerabilii, care se lauda ca o sa ne-o faca ei, ca sunt de la parchetul general; da... am lucrat... teribil (invarteste bastonul repede) - l-am cautat pe Misu pan toata gradina, si dupa ce l-am gasit, nu vrea sa iasa d-acolo cu nici un pret, tipa ca vrem sa-l omoram... Am ridicat usa din tatani... Cand l-am scos afara, era galben ca lamaia si-i clantanea dintii... Pe urma s-a bolnavit la galbinare - i-a trecut cu carmaz si cu acrituri... da numa cu acrituri, - dulce n-avea voie! De atuncea i-a ramas numele - (cu satisfactie) eu i l-am spus - Misu Poltronu! De-aia, eu ii spusesem lui Mitica sa-l lase-n pace, da, fiindca ailalti a vrut, zic si eu: Haide! Ce-o sa se-ntample? intai aprilie- o sa radem de Poltronu, si pe urma, ce ?

Da, al dracului Mitica!... Saracul!... Sa vezi.

Noi mergeam la berarie pe bulevard devale. in seara aia Mitica venise cu Cleopatra, amanta lui - este la masinele de cusut... A dracului si ea!... Saraca!... Sa vezi.

Tocma dupa douaspce tarziu, a venit si Misu, si Mitica l-a recomandat Cleopatrii, ca pe noi ne recomandase de mult. Pe urma, razi! si conversatie, si razi! (face mare haz.) Am stat noi asa, sa fi fost pana pe la doua si jumatate trecute... Misu era amorezat de nevasta unui carciumar din dosul Cismegiului, de la care cumpara tigari de dama - umbla gatit, cu guler nou, cu tilindru, cu un baston de par nodoros si cu manusi - si daduse si cu parfum. Misu zice:

Bonsoir, eu ma duc.

- Mai stai...

- Nu se poate; maine am treaba de dimineata la cantilerie.

si a plecat.

Dupa ce a plecat Misu, Cleopatra a inceput sa raza: hihihi! (rade ca Cleopatra) zice Mitica:

stiti voi unde s-a dus Poltronu?

- Unde?

- in Cismegiu, pe movila: sa fluiere.

- Ei as!

si pe urma ne-a spus Mitica toata intriga: Misu primise de la nevasta mitocanului o scrisoare - imitatia Cleopatrei - ca mitocanul pleaca la turloaia dupa peste pe la trei despre ziua, si ca el, adica Misu, s-o astepte negresit in Cismegiu pe movila, si sa fluiere pe Margareta (fluiera entrata marsului Margareta) ca sa fie ea la sigur ca el este - ca ea stie ca o curteaza de atata vreme, cand cumpara tigari de dama, si are sa-i spuie multe, da sa vie negresit.

Asta era intriga lui domnul Mitica, de radea mereu si-si facea semne cu Cleopatra - asta era: ea sa mearga pe la trei si jumatate pe movila, si el, adica Mitica, sa se faca mitocanul, sa-i ceara cont lui Misu, si noi sa iesim toti sa ne batem joc de intai aprilie de Poltronu!

Am chemat tal! am platit... Cleopatra s-a imbracat cu mantaua impermeabila de matase crem cu gluga - foarte frumoasa manta! ... si Cleopatra nu-i urata... cu gluga... e bruneta - si numai treizeci si cinci de franci - chilipir, da era de ocazie: i-a facut hatar negustorul - o cunoaste - de la masini.

Cand am iesit de la berarie, batea patru fara un sfert la Eforie... Am intrat in Cismegiu. Ploua maruntel; era pustiu in gradina si intuneric... Am tras cu urechea - n-am auzit nimic. Am mers drept pan aleea mare si ne-am facut planul: Mitica si Cleopatra sa porneasca din dosul bufetului, si noi sa ne ascundem la panda sub movila la grota.

Tragem iar cu urechea - nimic.

Sa stii, zic eu, ca i-a fost frica Poltronului sa vie: nu vine el noaptea pan Cismegiul pustiu.

Mitica zice: Atuncea n-am facut nimic!" Da Cleopatra: As! nu se poate!... A venit!

si pana sa n-apuce sa zica, auzim: (fluiera partea intaia a marsului Margareta, fals si tremurat.)

Ai auzit? zice Cleopatra. Haide!

Ne lasa pe noi si pleaca usor spre movila, noi in partea ailanta si Mitica dupa ea la distanta - acum auzeam bine: (continua fluierul mai hotarat.) Cleopatra se suie-ncetinel pe poteca si noi ne pitulam dupa bolovanii de jos...

... Am auzit fluierul (continua fluierul si mai hotarit si deodata se opreste brusc) incetand si un ah! de n-ar veni barbatu-meu!" pe urma niste pupaturi si soptituri; da nu puteam intelege nimic de vajaiala havuzului din lac... Am stat asa cateva minute si deodata auzim pe Mitica prefacut:

Cu nevasta-mea, mizerabile! te-am mancat!

Apoi un racnet, o pocnitura, o bufneala de trup cazand, toate intr-o clipa, si tipetele Cleopatrii:

Sariti! l-a omorat!... Mitica!... Mitica!...

De-a busile peste bolovani, ne-am jupuit genunchii, am fost la moment sus... Mitica lungit pe spate horcaia adanc, Cleopatra lupta sa-i ridice capul greu, Misu sta tapan in picioare.

Ce fusese asta ? (scoate o batista chic si se sterge emotionat.)

Cleopatra il luase in brate pe Misu; ii facea declaratii de amor; Mitica a strigat de la spatele lui Misu; Misu s-a desprins de Cleopatra, s-a intors in loc si, cand a dat Mitica sa porneasca spre el, a ridicat bastonul de varf cu maciulia nodoroasa-n sus, si l-a plesnit pe Mitica drept in frunte cu sete... Auzi putere la Poltronul!... (isi face cruce) de frica!...

Am alergat in toate partile; nici un sergent in gradina... Am dat fuga-n bulevard, am gasit o birje, pe urma si un sergent - nu vrea la inceput sa vie dobitocul, zicea ca e pacaleala de intai aprilie, parca noua de pacaleala ne ardea!

L-am ridicat pe Mitica incetinel... Nu mai horcaia asa tare... incepuse sa se lumineze bine si ploua mereu... Mantaua Cleopatrii era plina de sange... Obrazul lui Mitica negru ca postavul si umflat ... I-am lasat la Coltea pe amandoi si noi am mers la politie.

El a murit pe seara - asa a spus doctorul; (zambind sceptic) eu zic ca era mort chiar cand am ajuns la spital: cand l-am luat sa-l coboram din birje, a mai horcait o data tare si pe urma s-a plecat scurt cu barbia-n piept, parca i-a trosnit junghetura... (face miscarea.) Atuncea, cand s-a aplecat, i-am vazut creierii amestecati cu par si sange cu spuma.(grimasa.)

Ce-am patit...

A doua zi ne-a dus de la politie sa ne confrunte cu mortul... Venise si ma-sa lui Mitica - o mahalagioaica... ce gura! facea un scandal! parca era nebuna, se musca de maini, se tragea de par... Ne-a ocarat, ne-a blestemat... ba pe Cleopatra a si scuipat-o. (bocindu-se ca batrana.) Mitica! frumosul maichii! Mitica!" (schimband tonul si mutra si dand din umeri.) Ei, asta mi-e necaz mie... Mitica si frumos! Poftim!

Dupa aia, tine-te tambalau trei luni de zile pe la Vacaresti, pe la instructie, pe la jurati... Pe Misu l-a achitat... Da ce ne-a facut la toti procurorul! Pe urma (foarte mahnit) ne-a dat afara de la minister cu raport motivat - ca suntem scandalagii. Halal de intai aprilie!... Eu ii spusesem lui Mitica... (pleaca fluierand cu brio Margareto, ingeras iubit.) 1 Aprilie


Aceasta pagina a fost accesata de 14027 ori.