Cuvantul colectivitate

Cuvantul colectivitate

de Ion Luca Caragiale


Am vorbit acum catva timp despre un interesant studiu al d-lui Paulhan asupra prostiei la om; d-l Paulhan stabileste, dupa cum s-a vazut, ca prostia provine mai cu seama din pretentie.

Nu mai incape indoiala ca un zidar, care se tine de meseria sa si nu se amesteca in lucruri pe care nu le poate pricepe, nu se va expune niciodata a fi tratat de prost; din contra, daca-si va exercita meseria sa cu constiinta si cu iscusinta, se va putea cu drept cuvant spune de dansul, ca e un zidar inteligent. indata ce insa zidarul nostru se va amesteca in cestiuni inalte economice si va cauta sa le dezlege fara a fi dobandit mai inainte cunostintele trebuincioase, cu alte cuvinte, indata ce-l va apuca boala pretentiei, toata lumea va spune despre dansul ca e un prost.

Dupa cum vedem, prostia e un lucru foarte relativ; un om e prost sau nu, dupa cum e plin sau lipsit de pretentie. Asa fiind, nu e de mirat ca intalnim prostia chiar la oameni de altminteri destepti si inzestrati cu o cultura mai deosebita. Nimeni bunaoara n-ar indrazni sa atribuie calificativul intrebuintat asa de des de d-l Paulhan unui mare numar de persoane, care fac parte din opozitie, daca toate aceste persoane s-ar tine cu modestie de profesiunile lor si nu ar voi sa iasa cu orice pret la iveala. Cand mai toate aceste persoane insa nu stralucesc, in activitatea lor de toate zilele, prin nici un talent sau o insusire deosebita, e din parte-le o dovada netagaduita de pretentie, din momentul ce se arunca in luptele politice, scot gazete si-si dau o osteneala nemaipomenita sa convinga lumea ca sunt oameni politici si ca lor ar trebui sa li se incredinteze franele guvernului.

Pentru a face pe lume sa creada ca esti om politic, nu e de ajuns sa o spui singur, inainte de toate trebuie sa fii un asemenea om.

Apoi de oameni politici e compusa opozitia de astazi ?

Afara de cateva mici exceptii, care se tin cu totul retrase din politica activa si pe care nu le vedem la nici una din intrunirile opozitiei, restul sunt mai mult niste politicieni pretentiosi, incapabili de a se uni in jurul vreunei idei comune, si ca atare demni de-a figura in vreuna din rubricile stabilite de d-l Paulhan.

Apoi oameni politici sunt cei de la Romania, care, neavand nici o idee a lor proprie, nefiind in stare sa scoata din creierul lor un singur argument serios si original, nu gasesc altceva mai bun de facut decat sa plagieze pagini intregi din Laboulaye si articole publicate acum cativa ani de alte ziare si sa le serveasca apoi publicului ca ale lor proprii ?

Apoi oameni politici sunt cei de la Lupta, care nu au gasit in arsenalul lor alta arma decat insulta la Rege, insulta sistematica ?

Apoi oameni politici sunt cei de la Natiunea, care declarau acum catva timp urbi et orbi ca tinta lor este de-a face din Romania cel mai mare imperiu al lumii (textual) ?

si oameni politici sunt oare urzitorii tuturor stirilor indreptate in contra intereselor tarii ?

Oameni politici sunt aceia care nu gasesc alt mijloc de-a combate guvernul decat acela de-a pune in circulatie fel de fel de stiri pline de neadevar, menite a discredita nu numai guvernul dar tara intreaga ?

Oameni politici sunt acei care anuntau acum catva timp ca guvernul va revizui din nou art. 7 ? Ca guvernul trebuia sa convoace chiar in septembrie Camerele pentru a propune abrogarea legii privitoare la comertul ambulant ? Ca d-l Bleichroder s-a opus la contractarea oricarui imprumut al Romaniei in Germania ? Ca guvernul are de gand sa faca in strainatate un imprumut de 155 milioane ? Ca negasind 155 el se multumeste cu 30 milioane ? Ca negasind nici aceasta suma, guvernul va scade toate lefurile functionarilor cu 20 la suta ? Ca d-l Grigorescu, seful directiei contabilitatii din Ministerul de Finante, va pleca la Berlin, Viena si Frankfurt in scopul de-a plasa renta 5 la suta romana pe pretul de 75 suta ? Ca guvernul a dat ordin sa nu se mai achite nici un mandat la casieria centrala ?

Ar trebui sa umplem mai multe coloane daca ne-am da osteneala sa reamintim toate nascocirile puse in circulatie de unele ziare din opozitie, care, draga Doamne, au pretentia de-a reprezenta o directie politica.

Cand s-a adeverit ca nici una macar din aceste stiri, de care toate ziarele din opozitie s-au folosit in timp de luni intregi pentru a ataca guvernul, cand s-a adeverit ca nici una nu e adevarata, cum ramane cu pretentia acelor ziare ca sunt serioase si ca opozitia pe care o fac guvernului e intemeiata pe motive temeinice ?

Pretentii si iar pretentii, putand figura toate ca adaos la materialul adunat de d-l Paulhan.

Nu e de mirat acum ca mai toate ziarele noastre de opozitie, incepand cu Romania si sfarsind cu gazeta de mode si scandaluri, nu mai au cea mai mica autoritate si ca strigatele si vaietele lor prefacute rasuna in desert.




Cuvantul colectivitate


Aceasta pagina a fost accesata de 3119 ori.