Solicitudine de stat

Solicitudine de stat

de Ion Luca Caragiale


D-l Haret, ministrul Instructiunii Publice, a trimis catre mai multi amatori de literatura si de arta o circulara prin care-i roaga sa-si dea parerea lor asupra unei noi organizatiuni a teatrelor si a conservatoarelor de muzica si declamatiune; caci, cu organizatia actuala, aceste institutiuni nu mai pot merge.

Intentiunea d-lui ministru e cat se poate de laudabila. Nu stiu anume la ce persoane s-a adresat d-sa, dar imi place sa presupun ca intre toate acele, fireste, nu este nici una care sa nu priceapa perfect de ce e vorba, sau care sa fie interesata personal in afacerile teatrelor sau ale conservatoarelor. Desigur, sunt la noi multi, foarte multi oameni competenti in materie, care, cu concursul luminilor lor, pot alcatui o organizatie sau chiar mai multe.

Tot asa de sigur e ca teatrele si conservatoarele noastre nu sufera de lipsa de talente, ci numai si numai de lipsa de organizare, caci, fireste, daca ar fi lipsit numai talentele si organizarea ar fi fost, institutiile acestea ar fi mers perfect, si astfel d-l ministru, daca ar fi si observat, lucru putin probabil, ca lipsesc talentele, ar fi facut catre iubitorii de arta o circulara prin care sa le ceara parerea nu asupra chestiunii reorganizarii, ci asupra chestiunii: cum vom putea avea talente.

Da; dupa cum spune Sfanta Scriptura:  Amin! Amin! graiesc voua, nici un fir de par din capul vostru nu se va clinti fara de voia mea, asemenea si statul nostru ne spune ca toate se vor intampla in societatea romaneasca numai si numai prin voia lui. El ne va cladi case si sate model; el ne va da bani cu imprumut; el ne va invata carte; ne va pune sa ne inchinam; ne va tesala vitele; ceva mai mult, el ne va amuza, si tot el ne va da si organizatii si talente artistice.

Trebuia deci si teatrele si conservatoarele  care in toata lumea au ajuns la culmea dezvoltarii fara sa fi avut nici o relatie cu statul, ci s-au nascut si au crescut de sine-le, potrivit nevoilor si aptitudinilor sociale - sa se intocmeasca la noi ca institutiuni de stat, si, fiindca statul e liberal, ele au fost intocmite pe baza celei mai largi liberalitati. Asa, statul invata gratis pe orice fetica sa cante valsuri, polci si pas-de-quatre  la pian; invata gratis pe oricine sa cante Stela confidente din gura, din vioara, din trambita, din ocarina ori xilofon; invata gratis pe orice domnisoara sau domnisor sa recite anecdotele lui Speranta si Pe o stanca neagra a lui Bolintineanu - toate acestea fara conditii de sex, de varsta si de nationalitate, aiba mai mult sau mai deloc talent tinerii sau tinerele carora le deschizi intr-un mod asa de generos portile scolii. Dar liberalitatea statului merge si mai departe: e o sistema consacrata ca macar jumatate din publicul care intra la teatru sa intre gratis.

Daca nici cu atata solicitudine din partea statului nu s-ar dezvolta cultul si gustul artelor, atuncea ar trebui desigur sa desperam de viitorul lor in Romania.

Actualul ministru, mai zelos inca decat predecesorii sai, nu se multumeste cu organizatia actuala a teatrelor si conservatoarelor; d-sa vrea sa mearga si mai departe si imi face onoarea a cere in aceasta privinta si sfatul meu. I-l voi da cu toata dezinteresarea. Iata-l:

Organizarea actuala a teatrelor si conservatoarelor nu este rea, este numai incompleta; trebuie deci completata, si asta e foarte usor cand are cineva atata bunavointa ca d-l Haret si ca mine.

Propun deci ca nu numai sa se mentie actuala organizare a societatilor dramatice subventionate, care au dat atatea frumoase roade, dar inca statul sa decreteze pentru sine monopolul tuturor spectacolelor fie de orice natura, precum: teatrul de proza, de muzica, concerte, exercitii gimnastice, ecvestre etc.

Contrabanda sa fie aspru pedepsita.

In fiecare comuna urbana se va organiza cate o societate dramatica, muzicala, gimnastica, ecvestra etc., care va primi de la comuna si de la stat cate o buna subventiune.

Administratia societatii o va face un comitet de trei persoane, compus din primarul local, in persoana sau prin relegatiune, si, in caz de dizolvare a consiliului comunal, din presedintele comisiei interimare; din un profesor cu titlul definitiv de la scoala locala de grad superior, tras la sorti dintre colegii sai pe o perioada de trei ani (cel ce a functionat o data nu poate lua parte la tragerea la sorti pentru perioada urmatoare) si din cel mai in varsta dintre preotii locali (in orasele de resedinta judeteana, protopopul va trece in acest loc onorific, indiferent de varsta).

Pe langa acest comitet, guvernul va numi tot din localitate un comisar al sau, ales de preferinta dintre oamenii de litere, mai ales dintre autorii dramatici.

Pentru a face o pepiniera de talente, care sa fie totdeauna gata a ocupa locurile vacante de societari in societatile deja constituite si in cele ce se constituie acum, se vor infiinta, afara de conservatoarele actuale, inca altele cinci deocamdata, si anume, cate unul: la Craiova, la Ploiesti, la Focsani, la Galati si la Botosani.

Toate cele sapte conservatoare vor purta titlul Conservatorul national de muzica, declamatiune, gimnastica, echitatiune etc. In consecinta, cu inmultirea titlurilor acestor scoli, se vor adauga, la conservatoarele deja existente, catedrele care lipsesc, si pe modelul acesta complet se vor organiza si cele cinci din nou infiintate.

Pentru a da un avant mai mare acestor institutiuni scolare de stat si pentru a incuraja tinerimea de ambele sexe, indiferent de nationalitate, sa-si dezvolte talentele pe cale artistica si sa renunte odata la pornirea functionarismului, se va acorda fiecarui elev din conservator cate o bursa.

Deoarece pana acum s-a dovedit in dese randuri ca, cu conditiunea de a nu lasa sa intre gratuit in teatre decat numai jumatatea publicului, n-am izbutit sa avem totdeauna sali pline, de-acum incolo gratuitatea locurilor va putea merge pana la doua treimi si, la nevoie, chiar pana la trei sferturi. si, pentru ca sa fie controlul mai strict, serviciul caselor teatrelor il va face de acuma doi casieri: unul pentru biletele de vanzare si celalalt pentru biletele gratuite.

Toate acestea, se intelege, in principiu; ramane ca o comisiune sa faca, pe baza aceasta, proiectul de lege amanuntit asupra organizarii teatrelor si conservatoarelor din regatul roman.

Daca se ocupa statul de progresul artelor romane incai sa se cunoasca !




Solicitudine de stat


Aceasta pagina a fost accesata de 4093 ori.