Incepem - Scena 1

Incepem - Scena 1

de Ion Luca Caragiale


Directorul - Regizorul

Profesorul

Compania artistilor

Suflorul

apoi Frizerul

(La ridicarea cortinei, forfoteala oamenilor de serviciu. Directorul intra pe o parte; Regizorul pe alta)

Directorul (agitat) Nu si-a terminat conferinta d. profesor?

Regizorul As!... are inca un teanc de note.

Directorul Ne-am gasit beleaua cu d. profesor!

Regizorul D-ta l-ai chemat sa faca artistilor o conferinta despre piesa cu care debutam.

Directorul Ce era sa fac, draga... Daca se vara. (oftand.) Ei! tu esti tanar... nu cunosti inca speta asta: Epitropii si ctitorii intelectualitatii romane... (se uita la ceas.) Iaca, mai avem o jumatate de ceas, si nu e nimic asezat, nimeni nu-i gata.

Un secretar (intra cu o tava plina de scrisori)

Directorul (catre secretar) Bine draga! am eu acuma vreme de corespondenta? Lasa-ma-n pace...

Secretarul Nu se poate, d-le director, va rog: macar cateva... urgente... asteapta raspuns la moment, sunt de la persoane foarte importante.

Directorul A?

Secretarul (dandu-i o scrisoare) De la un domn senator, (alta) de la un domn deputat, (alta) de la un domn secretar general, (alta) de la o dama venerabila... (altele) vedeti! vedeti!

Directorul Fie!... ia sa vedem ce doreste d-nu senator... (deschide plicul.) Sa angajam pe o tanara debutanta... (arunca scrisoarea, deschide alta.) D. deputat?... alta debutanta... d. secretar general?... alta debutanta... Sa vedem acuma doamna venerabila... doi debutanti. (arunca pe rand scrisorile, luand repede altele.) Loja in stanga... gratis; loja in dreapta... gratis; doua fotoliuri aproape de scena... sapte galerii... gratis... Gratis! gratis!! gratis!!! (aruncand scrisorile) Aide, pleaca.

Secretarul Cititi-o si p-asta.

Directorul (citind) "Domnule director, deoarece toate administratiunile publice fara exceptiune au locuri gratuite si permanente la teatru, va rog sa nu ne uitati." (vorbind.) De la cine mai e si asta ?

Secretarul De la Muntele de pietate.

Directorul Doamne fereste. E ursuzluc. Haide pleaca.

Secretarul Dar raspunsurile? Asteapta raspunsurile.

Directorul Iesi. (Secretarul iese, catre regizor.) Suna, d-le! nu mai avem vreme de pierdut cu mofturi! Trebuie sa incepem. (Regizorul suna; apar artistii; in mijlocul lor, Profesorul cu servieta la subtioara.)

Profesorul Da, doamnelor si domnilor, precum am placerea sa va demonstrez de o ora si jumatate, stiinta frumosului este tot asa de exacta ca si matematica. Precum cand zic doua plus doua egal patru si patru minus una egal trei, fac o afirmare care obliga pe orice subiect sa-i dea fara rezerva confirmarea.

D-na Alexandrescu (casca cu mare zgomot) (Rasete)

Profesorul Sa mi se permita o mica digresiune. Nu voi sa spun malitiozitati asupra acelor persoane care, din nenorocire, orele destinate repauzului nopturn si le consuma in petreceri mai mult sau mai putin per-nicioase pentru sanatatea corpului si a spiritului, fiindca aici (subliniind ironic, in pofida d-nei Alexandrescu) dupa toate aparentele, nu poate fi caz de banuiala... (Alexandreasca, mutra.) Sper insa ca doamna care a cascat acum a treia oara...

D-na Alexandrescu (intepata) Ei ce? De trei ori... la fiecare jumatate de ceas o data (catre camarazi) ca doftoriile de insomnie... (rasete.)

Profesorul (o priveste cu desconsiderare o clipa, apoi urmeaza) Doamnelor si domnilor, se inseala cine crede ca Estetica este un cuvant pe care l-am avea mostenire de la filozofia antica. Nu! el este de data relativ foarte recenta; e un cuvant forge, un cuvant creat de celebrul filozof german Baumgarten, discipolul ilustrului Wolf, mort in 1762...

D-na Alexandrescu (stapanindu-se sa nu caste) Dumnezeu sa-l ierte.

Profesorul (fara sa-i dea vreo atentie) E destul sa spunem ca Estetica este acea ramura a stiintelor inalte, care are de obiect vastul imperiu al Frumosului.

D-na Alexandrescu Nu mai pot! Trebuie sa iau o doza. (casca foarte zgomotas, rasete generale.)

Profesorul Ah! cest trop !

D. Bulfinsky D-na Alexandrescu, este un bun si frumos obicei strabun ca inainte de asezarea intr-o casa noua, sa chemam un preot sa ne faca o sfestanie... Noi deschidem aci un templu muzelor profane! si de aceea am chemat si un sacerdot al artei si al stiintei (arata pe Profesor, care surade, e magulit) sa ne faca o conferinta ca un fel de sfestanie.

D-na Alexandrescu stiu, dar sfestania tine cateva minute, nu doua ceasuri.

Profesorul in fine.

Toti A!

Profesorul Estetica, fiind o stiinta exacta, arta nu poate fi lasata pe mana celor nepreparati stiintificeste... Nu stii dreptul, nu poti fi avocat, ori magistrat; nu stii medicina, nu o poti exercita; nu stii Estetica nu poti profesa o arta. Arta are nevoie de controlul, de solicitudinea, de protectia Statului...

Directorul (reintra urmat de un frizer; aratand pe profesor) Uite d-le! uite cap! uite ce-mi trebuie... (Frizerul considera si studiaza de aproape capul Profesorului.)

Profesorul (catre frizer) Pardon... (catre artisti.) inca doua cuvinte si termin. De aceea eu am fost totdeauna pentru monopolizarea artelor si mai ales a teatrului de catre stat... si cum s-a schitat un proiect de lege... Dati-mi voie (scoate din buzunar note) sa va citesc articolele fundamentale. Art. intai... (Toti se uita la ceas.)

Directorul (foarte plictisit) Domnule Profesor, ma iertati... e de prisos... Trebuie sa-ncepem!

Profesorul inteleg, dar in orice caz, ca sa faca cineva arta ii trebuie...

Directorul ii trebuie... ii trebuie ceva despre care sunt sigur ca ai uitat sa pomenesti in proiectul d-tale... ii trebuie... talent...

Profesorul Talent, talent... Dar ce e talentul?

Directorul Vai! d-le, eu nu stiu acuma unde mi-e capul si d-ta imi ceri sa-ti fac definitii filozofice...

Profesorul Ba nu! Sunt curios sa stiu ce este dupa d-ta talentul.

Directorul iti spui... Dar pe urma, imi dai drumul?... Talentul este un accident din nastere. Din fericire, e un accident rar. Ei! fiecare la locul sau... mai avem cincisprezece minute. incepem! incepem! 
Incepem - Scena 1
Incepem - Scena 2
Incepem - Scena 3


Aceasta pagina a fost accesata de 4152 ori.