1907 - Partea 3

1907 - Partea 3

de Ion Luca Caragiale

Inca putine cuvinte deocamdata...Zilele acestea se deschide Parlamentul (am aratat mai sus de unde deriva asa numita reprezentatiune nationala), ales in urma strajnicei represiuni a rascoalelor, sa avizeze asupra raului de care s'a dovedit in destul cit sufere tara. Dupa cele ce vedem pina in ultimele momente, toti barbatii nostrii de Stat, dela nulitati pina la somitati, precum si toata presa noastra, urmeaza a crede ca la noi n'ar fi vorba decit de o chestiune economica - adica tara n'ar avea alte nevoi decit economice; nu i-ar mai lipsi Statului nostru, ca sa'i mearga perfect de bine, decit niste reforme economice in adevar, lucru de mirare ! Cum nu vad oamenii ca mai mare amagire nu se poate ?... Cine ar putea tagadui importanta chestiunilor economice ? Dar de asta mai e vorba acum ?

Orcite reforme s'ar face in aceasta directie, unele mai ingenioase sau mai simpliste, mai mult sau mai putin originale, decit altele - toate vor fi doar niste paliative. Raul de care sufere tara va raminea, cum am mai spus, si va coace cu cit mai acoperit cu atit mai adinc. tara are nevoe de o fundamentala reforma politica. Ba, ceva mai mult: cu cit pentru moment starea intereselor materiale i se va imbunatati, cu cit echilibrul acestora se va repara provisoriu, cu atit nevoile mentale si morale vor deveni mai imperioase si deci mai violent strigatoare; - fiindca tot raul vine numai si numai dela falsa alcatuire politica, ce nu se mai poate tinea astazi in picioare - dela deplorabila noastra sistema oligarchica, fara restringere de numar, fara limite de ranguri, fara ratiune istorica, fara traditie si fara posibilitatea de a si le crea macar cu timpul; avind pentru viata publica, pentru interesele generale ale Statului, toate pacatele oligarchiilor senile si putrede si neavind vreunul dintre meritele oligarchiilor voinice si sanatoase.

I-or fi trebuind fireste tarii multe reforme economice; dar pe acestea nu oligarchia noastra, cum o cunoastem, ar avea interesul, si mai putin capacitatea si autoritatea, sa le faca dintr'odata; numai tara insasi si le-ar putea face incet-incet potrivit trebuintelor si intereselor ei. Pentru aceasta ea are acuma nevoe de o singura reforma - si precum zice un intelept istoric, "cind a ajuns neaparata o reforma, si i-a sosit ceasul indeplinirii, nimic n'o mai impiedica; ba, totul o ajuta" - o singura reforma: Abolirea alcatuirii politicii de uzurpare, desfiintarea celei mai odioase sisteme boeresti, fara boeri si boernasi numarati, ci cu nenumarati ciocoi si cioclovine, - si intrarea intregii tari in stapinirea dreptului ei intreg de a hotari asupra avutului si onoarii ei, asupra soartei si destinelor ei, dupa vointa lui Dumnezeu, numai prin vointa ei.

Atit mai rau pentru cine, orb sau orbit, amagit de altii or de sine, nu intelege aceasta suprema necesitate a existentei Statului romin ! Asa dar, mai intiiu; destul cu casta de strinsura din virfuri pina'n gunoaie ! destul cu mamelucaria inica ! destul cu absurdul anachronism, ibrida Constitutiune archontologica, pe care ar trebui s'o punem cu minte si cu liniste la archiva, far'a mai astepta momentul cind s'o vedem arsa cu un alaiu si cu o pompa mult mai putin vesela decit cele cu cari a fost ars odinioara Regulamentul organic !

si pe urma ?... Pe urma tara intreaga, chemata sa-si exercite dreptul ei sfint fara da se ... Vaza-si, dupa intelegerea si judecata ei, sub paza Celui de sus, de nevoi ! si daca nu va sti deocamdata destul de bine, atunci... sa invete ! sa 'nvete, cu necazuri si jertfe, cum a 'nvatat toata lumea civilizata. Are pentru asta vreme destula: Dumnezeu, fie laudat numele lui ! n'a pus hotar viitorului...

Numai asta i-e leacul... incolo degeaba orce si orcite paregorice !... Iar barbatul de Stat care, azi sau miine, isi va lua cu peptu 'nainte eroica sarcina sa aduca leacul va insemna in istoria Patriei un nume in adevar maret si neperitor intre nenumaratele mititele, menite sa fie uitate cu atit mai degraba cu cit or fi fost mai importante, si or fi facut mai multa larma imprejurul nimicniciei lor 




1907 - Partea 1
1907- Partea 2
1907 - Partea 3


Aceasta pagina a fost accesata de 2155 ori.