Moment de distractie

Moment de distractie

de Ion Luca Caragiale


Serghe raposatul era de specialitatea lui dramatica intrigant in melodrama si in comedie moralist muscator. Odata juca cu trupa lui proprie in provincie o melodrama, in care fabula este cam asa: un mizerabil persecuta de moarte pe o pereche de tineri foarte cumsecade, buni nevinovati. il juca Serghe pe mizerabilul. Acest intrigant face fel de fel de miselii si crime, si ce e mai scandalos decat orice e ca omul acesta pervers are o virtute - constiinta ticalosiei lui, si spune curat, cu un cinism revoltator, ca el e bun de spanzurat. Victimele, pe cari era cat p-aci sa le rapuna, scapa la un moment dat din mrejele lui. El spumeaza si toarna de ciuda un monolog enorm; dupa ce se marturiseste publicului de toate cate le-a facut, incheie cu o fraza de mare efect:

A! iubitii mei! A! naiva pereche de turturele! ma credeti invins?... N-aveti grije! nu-mi veti scapa! Am sa va infasur in urzeala mea ca si un paianjen infam pe doua musculite amorezate !... Da, da! sunt infam! sunt un paianjen infam!

Apoi rade sardonic, si-arunca mantaua peste umar si pleaca cu pasi largi si apasati.

Serghe tinea la monologul lui, decat nu stia boaba din rol, ca de obicei:

- La tine mi-e nadejdea, Caimac baietei fagaduiesc sa fac cinste! Caimac era diminutivul de mangaiere al lui Maican sufleorul.

...Iaca a sosit in fine si marele monolog... Paianjenul infam o ia la inceput cu binisorul, rar si-ndesat. sirurile dantii merg bine... Pe urma se porneste mai iute; Maican il tine de scurt; Serghe ii da zor inainte, se-nfierbanta, iar Maican sufla din fundul inimii. La o fraza pe care o apuca bine, Serghe se repede-n goana mare, striga, sforaie si nu mai aude pe sufleor. Acesta, cum era foarte nervos si pripit pierde si el sirul, si se-neaca amandoi de tot. Paianjenul desperat isi frange mainile, bate din picior si maraie pantre dinti:

- M-ai omorat, frate Caimac... mersi!

Dar acum, Maican, tot pierduse sirul, se uita din cusca lui la Serghe si-l astepta sa se mai potoleasca pentru ca sa-i poata arunca un inceput de fraza. Cum se uita el asa, baga de seama ca i-a plesnit tricoul lui Serghe, si cu cat se zbuciuma intrigantul mai tare cu atata se ranjeste si plesnitura... in vremea asta Serghe aiurit o tinea-ntr-una.

Dar ce e de facut? Dumnezeul meu! ce e de facut?

Deodata se opreste sa faca joc de scena mut si sa-si mai traga rasuflarea. Maican profita de ocazie si-i sopteste repede:

- S-a rupt tricoul, nene Serghe, iesi!

Cum aude Serghe soapta - o astepta de mult - o prinde-n zbor si striga cu putere:

Dar ce-i de facut Dumnezeul meu? S-a rupt tricoul, nene Serghe, iesi!

Maican a cazut de pe scaunul lui din cusca sub scena si din cazatura a dat in friguri
 Din care se vede ca metoda chinorozului nu-i atat de recenta pe cat s-ar crede
Un creditor turbat
Quiproquo
Un LA natural
Rusine
Lupta dreapta
Bonbon
Oferta gratioasa
Revansa
Indoit lapsus
Moment de distractie
Chestie personala
Logica stransa
Exces de zel
Gluma proasta
Extemporare
Nenorocirea unei regine
Fericita improvizatie


Aceasta pagina a fost accesata de 4790 ori.