Rusine

Rusine

de Ion Luca Caragiale


Intr-o duminica, in ziua de Craciun, mitocanimea era ca de regula in par la galerie. Se juca Amicii falsi - Nos Intimes a lui Sardou. Se facuse pesemne abuz la casa; se vandusera probabil mai multe bilete decat prescrie regulamentul: erau peste cinci sute de mitocani sus, infierbantati ca la orice praznic: vorbeau, radeau, se certau; sedea unul peste altul; tipa unul strivit, ceilalti faceau chef - ceva nespus. Cand sa se ridice perdeaua, unul din loja din dreapta a galeriei incepe sa strige vesel pe altul din loja opusa:

- Nita al Zamfirii! Nita al Zamfirii vaduvii!

- Uite, ma! zice Nita catre altul de langa el; vezi, nene, mitocanii din Tirchilesti si de pa la Bonaparte a-nceput si ei sa vie la teatru... Oleu!

Apoi se-ntoarce spre cel din fata care-l chemase:

- Ma, parlitule, ai luat piatra-n gura cand ai intrat inauntru?

Nita era umblat pe la teatru; probabil cel din Tirchilesti intra pentru intaia oara in templul Taliei romane. Lumea a-nceput sa raza; dar a trecut asta si s-a ridicat perdeaua. Zgomotul din galerie nu inceta insa, asa ca nu s-auzea mai nimic de pe scena.

Tudorita Patrascu juca in Amicii falsi pe baiatul lui Marecat - un debutant pe calea vitiilor cu frumoase promisiuni; un strengar de vreo saisprezece ani, care saruta slujnicele si cade lesinat teapan din cauza remuscarilor ce i le da consumarea pripita a unui trabuco furat din tabacherea lui papa. Cu toata lipsa vreunui talent mai deosebit, Tudorita, tanara p-atunci, frumusica si zvelta, facea un efect minunat: strengarul era foarte nostim in pantalonii lui de dril alb, intr-un air de catifea si cu o palarie de paie pusa cochet la o partea la diable m'emporte. Cand sa se ispraveasca actul intai, Nita al Zamfirii, aplecat cu jumatate trupul peste galerie afara, arata pe Tudorita si zice tovarasului de langa el:

-Vezi tu, vere? baiatul ala e fata mare... zau!

Astfel actul intai s-a sfarsit, in ras si aplauze, cu mult succes. Am mers sa fumez cu actorii intre acte.

- Ce zicea mitocanul de Tudorita? ma-ntreba Dragulici.

- Explica altuia ca e fata mare.

- Auzi dumneata ce rusine pe biata Tudorita dupa atatia ani de cariera!

Adevarul e ca biata fata plangea de rusine.

 Din care se vede ca metoda chinorozului nu-i atat de recenta pe cat s-ar crede
Un creditor turbat
Quiproquo
Un LA natural
Rusine
Lupta dreapta
Bonbon
Oferta gratioasa
Revansa
Indoit lapsus
Moment de distractie
Chestie personala
Logica stransa
Exces de zel
Gluma proasta
Extemporare
Nenorocirea unei regine
Fericita improvizatie


Aceasta pagina a fost accesata de 1492 ori.