Chestie personala

Chestie personala

de Ion Luca Caragiale


A fost un scandal nepomenit cand trupa franceza de operete mici, de la noua gradina stavri, a cutezat sa faca pe scena un joc de cuvinte, inocent s-ar parea, dar care era sa aiba urmari regretabile.

Era intr-o piesa o scena de improvizatie, in care actorii - neuitatii Debeer, Roux si M-lle Gandon, o femeie aproape geniala - faceau pe intrecute jocuri de cuvinte in actiune. Debeer zice lui Roux:

J'ai un grand oiseau dans ma main!

Cela n'est pas possible. raspunde Roux.

Je t'assure.

Debeer deschide mana si arata o nuca:

C'est une noix (une oie), tu vois?

Ah!, oui, raspunde Roux pipaind pe Debeer si considerandu-l lung din cap pana-n picioare; j'e conviens que c' en est une.

Dupa multe alte grozavii de aceeasi speta, Gandon intreaba pe Debeer:

Vois-tu la tout pres de la coulisse des navires?

Non pas.

Mais il doit y en avoir.

Comment?

Puisqu-il y a la un port, un grand port de Roumanie.

si Gandon aduce un porc pe scena... Atunci incepe un scandal infiorator... Toata lumea in picioare: Francezii vor sa-si raza de romani si de Romania!... Nu ne putem lasa insultati de straini in tara noastra!... Afara strainii!... scuze numaidecat ori o lectie exemplara scl. ... si huiduieli, injuraturi, fluieraturi si bastoane ridicate in sus...

Bietii artisti vor sa se explice... Nu se aude nimic... scandalul creste. in sfarsit, Debeer reuseste sa se faca un moment ascultat, in care timp isi cere iertare daca a suparat cumva pe onorabilul public, ca gluma era inocenta, fara cea mai mica intentie ofensatoare - un nenorocit joc de cuvinte, pe care artistii il regreta din tot sufletul etc..

Zgomotul incepe sa se potoleasca putin; cand deodata un telegrafist inalt si chipos, cu niste barbete colosale, se repede turbat pana langa scena si facand niste gesturi marete striga pe dasupra intregului zgomot:

- Cer cuvantul! Nu se poate! Eu vreau imediat satisfactie personala pentru cochon de la Roumanie !

A izbucnit un ras general... Daca razi nu mai esti necajit: reactia s-a facut ca prin farmec, si eminentii artisti au putut urma in liniste spectacolul.
 Din care se vede ca metoda chinorozului nu-i atat de recenta pe cat s-ar crede
Un creditor turbat
Quiproquo
Un LA natural
Rusine
Lupta dreapta
Bonbon
Oferta gratioasa
Revansa
Indoit lapsus
Moment de distractie
Chestie personala
Logica stransa
Exces de zel
Gluma proasta
Extemporare
Nenorocirea unei regine
Fericita improvizatie


Aceasta pagina a fost accesata de 1453 ori.