O noapte furtunoasa - Actul I - Scena I

O noapte furtunoasa - Actul I - Scena I

de Ion Luca Caragiale


PERSOANELE:

Jupan Dumitrache Titirca inima-rea, cherestegiu, capitan in garda civica
Nae Ipingescu, ipistat, amic politic al capitanului
Chiriac, tejghetar, om de incredere al lui Dumitrache, sergent in garda
Spiridon, baiat pe procopseala in casa lui Titirca
Rica Venturiano, arhivar la o judecatorie de ocol, student in drept si publicist
Veta, consoarta lui Jupan Dumitrache
Zita, sora ei
in Bucuresti, la Dumitrache


 

ACTUL I
(O odaie de mahala. Usa in fund dand in sala de intrare; de amandoua partile usii din fund, cate o fereastra. Mobile de lemn si paie. La stanga, in planul intai si-n planul din fund cate o usa; in dreapta, pe planul al doilea alta usa. in dreapta in fund, razemata de fereastra, o pusca de gardist cu spanga atarnata langa ea.)
SCENA I
Jupan Dumitrache, in haine de capitan de garda fara sabie, si Nae Ipingescu

Jupan Dumitrache: (urmand o vorba inceputa) Iaca, niste papugii... niste scarta-scarta pe hartie! 'I stim noi! Mananca pe datorie, bea pe veresie, trag lumea pe sfoara cu pisicherlicuri... si seara... se gatesc frumos si umbla dupa nevestele oamenilor sa le faca cu ochiul. N-ai sa mai iesi cu o femeie pe ulita, ca se ia bagabontii laie dupa dumneata. Un ala... un prapadit de amploiat, n-are chiara in punga si se tine dupa nevestele negustorilor, sa le sparga casele, domnule!

Ipingescu: Nu se ia dupa toate, Jupan Dumitrache; dupa cum e si femeia: daca trage la ei cu coada ochiului si face fasoane, vezi bine! bagabontii atat asteapta.

Jupan Dumitrache: Ba sa am pardon! stiu eu ce vrei dumneata sa zici... Dar nevasta-mea nui d-alea, domnule.

Ipingescu: Vai de mine! Jupan Dumitrache, adica, gandesti ca am vrut pentru ca sa-ti fac un atac? imi pare rau!

Jupan Dumitrache: Nu, nene Nae; dar vreau sa zic adica ca nevasta mea nu-i d-alea cum zisesi, si iaca, dupa mine de ce s-a luat?

Ipingescu: S-a luat bagabontii si dupa dumneata?

Jupan Dumitrache: S-a luat si se ia...

Ipingescu: si cum esti dumneata!...

Jupan Dumitrache: Eu am ambit, domnule, cand e vorba la o adica de onoarea mea de familist...

Ipingescu: Rezon!

Jupan Dumitrache: Apoi sa stiu de bine ca intru in cremenal! Sa mai vaz eu numai ca se tine bagabontul dupa mine, lasa-l...

Ipingescu: Cara bagabont?

Jupan Dumitrache: Ei! iaca... un bagabont! de unde-l cunosc eu?

Ipingescu: Apoi, daca nu-l cunosti, de unde stii ca-i bagabont?

Jupan Dumitrache: Asta-i Una vorbim si basca ne-ntelegem. Dar de! ai dreptul; nu stii ce mi s-a intamplat, nu stii cum ma fierbe el pe mine de doua saptamani de zile... Nu ca mi-e frica de ceva, adica de nevasta-mea... sa nu...

Ipingescu: 'Aida de! Coana Veta! Mie-mi spui? n-o stiu eu?...

Jupan Dumitrache: Nu ca mi-e frica... dar am ambit, domnule; cand e vorba la o adica de onoarea mea de familist...

Ipingescu: Rezon!

Jupan Dumitrache: Bagabontul...

Ipingescu: Ca bine zici! incepusesi sa-mi spui istoria.

Jupan Dumitrache: Stai s-o iau de la cap.

Ipingescu: Stau

Jupan Dumitrache: stii dumneata ca la lasata secului am mers la gradina la "Iunion"; erau eu, consoarta mea si cumnata-mea Zita. Ne punem la o masa, ca sa vedem si noi comediile alea de le joaca Ionescu. Trece asa pret ca la un sfert de ceas, si numai ce ma pomenesc cu un ala, cu un bagabont de amploiat...

Ipingescu: De unde stii ca era amploiat?

Jupan Dumitrache: Dupa port nu semana a fi negustor. Ma pomenesc ca vine si se pune la alta masa alaturi, cu fata spre masa noastra si cu spatele la comedie. sade rezemat intr-un pes, sade, sade, sade, si se uita lung si galis la cocoane, se uita, se... Eu, cum m-a facut Dumnezeu cu ambit, ma scol ca sa plecam; cocoanele nu! ca sa mai sedem, ca inca nu s-a ispravit comedia. incep sa ma-ncruntez la bagabontul si mai ca-mi venea sa-l carpesc, dar mi-era rusine de lumne; eu de! negustor, sa ma pui in poblic cu un coate-goale nu vine bine... Mai ma uit eu incolo, mai ma fac ca nu ma sinchisesc de el... bagabontul cu ochii zgaiti la cocoane; ba inca-si pune si ochilarii pe nas. Tii! frata Nae, sa fi fost el aici sa ma fiarba asa, ca-i sarea ochilarii din ochi si giubenul din cap, de auzea cainii din Giurgiu.

Ipingescu: Rezon!

Jupan Dumitrache: in sfarsit, se ispraveste comedia. Ne sculam sa plecam; coate-goale se scoala si dumnealui. Plecam noi, pleaca si dumnealui dupa noi. Eu il vedeam cu coada ochiului; dar nu vream sa le spui cocoanelor, ca sa nu le rusinez. stii cum e Veta mea,... rusinoasa.

Ipingescu: Mie-mi spui? n-o stiu eu?... Ei?

Jupan Dumitrache: Ei! Apucam pe la Sfantul Ionica ca sa iesim pe Podul-de-pamant, - papugiul cat colea dupa noi; iesim in dosul Agiei, - coate-goale dupa noi; ajungem la Sfantul Ilie in Gorgani, - moftangiul dupa noi; mergem pe la Mihai-Voda ca sa apucam spre Stabilament, - mate-fripte dupa noi... Eu trageam cu coada ochiului... fierbeam in mine, dar nu vream sa spui cocoanelor...

Ipingescu: Rezon! ca sa nu le rusinezi.

Jupan Dumitrache: stii cum e Veta mea...

Ipingescu: Rusinoasa, mie-mi spui?

Jupan Dumitrache: Cand apucam de la Stabilament in sus, ma uit inapoi cu coada ochiului si nu mai vad pe coate-goale. Mai mergem ce mai mergem, ma uit iar... ma iertase bagabontul.

Ipingescu: Jupan Dumitrache, adica sa am pardon de impresie, eu gandesc ca numa' ti-ai facut spaima degeaba. Poate ca omul o fi sezand prin partea locului, pe Dealul Spirii. Ei! a venit si el la gradina ca si dumneavoastra, a stat si el pana la ispravitul comediei, si s-a nemerit sa apucati tot pe-un drum ca sa va inturnati la domiciliu. El a ramas la al lui si dumneavoastra ati mers inainte.

Jupan Dumitrache: Asa am crezut si eu intai, dar stai sa vezi!... A trecut dupa aia o saptamana la mijloc. imi ca si uitasem eu de istoria bagabondului; gandeam si eu: poate c-o fi stang coate-goale prin partea locului, - bunioara vorba dumitale. Asa, zice cumnata-mea ieri: "Nene, hai deseara la "Iunion" la Ionescu!" Cum auzii eu de "Iunion", ma facui verde la fata. "Ce sa mai cautam la comediile alea nemtesti, niste mofturi; dam parale si nu intelegem nimica; mai bine punem banii in buzunarul alalalt si zicem ca ne-am dus." - "'Aide, nene, zau! parol! sa n-ai parte de mine si de Veta!" Ei! cand am auzit asa vorba mare, n-am putut pentru ca s-o tratez cu refuz.

Ipingescu: Rezon!

Jupan Dumitrache: Ei! haide!... dar unde ma gandeam eu ca o sa mi se intample un asa ceva. Ne ducem. sedem la o masa mai la o parte; sedem cat sedem, si incepe comedia. Nu stiu cum ma-ntorc cu ochii inapoi, si pe cine gandesti ca vaz la masa de la spate?...

Ipingescu: Pe bagabontul...

Jupan Dumitrache: Pe coate-goale, domnule, pe moftangiul, pe mate-fripte, domnule! Fir-ai al dracului de pungas!... Bagabontul, nene, cu sticlele-n ochi, cu giubenul in cap si cu basmaua iac-asa scoasa. Cum m-a vazut, - ca trebuie sa fi fost schimbat la fata, cum sunt eu cand ma necajesc (isi mangaie favoritele) - cum m-a vazut, a sfeclit-o... A intorsc capu-ncolo si a inceput sa bea din tigara stii asa, niznai. Dar ma tragea cu coada ochiului. Ma-ntorc eu iar la loc si ma fac ca ma uit la comedii, se-ntoarce si bagabontul iar cu ochii la cocoane!... ma it iar la el, iar se-ntoarce-ncolo;... ma-ntorc iar la comedii, iar se uita la cocoane;... ma uit iar la el, iar se-ntoarce-ncolo; ma-ntorc iar comedii...

Ipingescu: Iar se uita la cocoane...

Jupan Dumitrache: Ei! iac-asa m-a fiert fara apa toata seara...

Ipingescu: in sfarsit?

Jupan Dumitrache: in sfarsit... plecam; coate-goale dupa noi. Era sa ma-ntorc in poarta "Iunionului", sa-i zic numa': "Ce poftesti, ma musiu?" si sa-l si umflu; dar stii, am ambit; m-am gandit: eu negustor... sa ma pui in poblic cu un bagabont ca ala, nu face...

Ipingescu: Rezon!... Ei! pe urma?

Jupan Dumitrache: Pe urma s-a tinut iar gaie dupa mine.

Ipingescu: Pana la Stabilament...

Jupan Dumitrache: Da, pana la Stabilament! S-a tinut dupa mine pana la rascruci, stii, unde vrei s-apuci spre cazarma. Ce ziceam eu? "Haide, drace, haide! sa intri tu pe strada lui Marcu Aoleriu ori Catilina si lasa!" Aveam de gand sa intru cu cocoanele in casa, sa trimit repede pe Chiriac pe poarta de din dos pe maidan sa-i iasa inainte, si eu sa-l iau pe la spate,... sa-l apucam la mijloc pentru ca sa-l intreb: "Ce poftesti, ma musiu?" si sa-l si umflu!... si daca nu-i ajungea, sa-mi tai mie favuridele! (isi mangaie favoritele)

Ipingescu: Ei! daca nu-i ajungea, despartirea e aproape; sa fi poftit la mine la despartire cu lacramatie, ca-i implineam eu cat i mai lipsea.

Jupan Dumitrache: A avut noroc! mare noroc a avut bagabontul; a scapat!

Ipingescu: Iii! pacat... Cum?

Jupan Dumitrache: Cand am trecut eu de rascruci cu coaoene, si bagabontul era sa intre dupa noi in ulita, a iesit haita de caini de la maiorul din colt, si i-a taiat drumul lui coate-goale. Am lasat pe Zita acasa, m-am suit degrab cu Veta sus, am trimis pe Chiriac repede pe maidan, eu i-am iesit inainte peste uluci tocmai pe la pravalia lui Bursuc; dar... geaba! pana sa iesim noi, fugise bagabontul!

(Se aude glasul lui Chiriac, strigand afara: "Spiridoane! Spiridoane!")

Ipingescu: Iacata vine Chiriac. Sa n-auza.

Jupan Dumitrache: As! de el nu ma sfiesc. La din contra, el stie toata istoria, i-am spus-o de la inceput... Atata om de incredere am... Baiat bun!... tine la onoarea mea de familist. Daca nu l-as fi avut pe el, mi-ar fi mers treaba greu. Eu, stii, cu negustoria, mai mergi colo, mai du-te dincolo, ma rog, ca omul cu daraveri, toata ziua trebuie sa lipsesc de-acasa. Pe de alta parte, ce sa-ti spui! am ambit, tiu cand e vorba la o adica la onoarea mea de familist. De! cand lipsesc eu de-acasa, cine sa-mi pazeasca onoarea? Chiriac saracul! N-am ce zice! onorabil baiat! De-aia m-am hotarat si eu, cum m-oi vedea la un fel cu meremetul caselor, il fac tovaras la parte si-l si insor!

Ipingescu: Da'... coana Veta ce zice?

Jupan Dumitrache: Consoarta mea?... Ce sa zica?... De! ca muierea... mai ursuza. Am cam bagat eu de seama ca nu-l prea are ea la ochi buni pe Chiriac; dar - stii cum m-a facut Dumnezeu pe mine, nu-i trec muierii nici atitica din al meu, - i-am zis pe sleau: "Nevasta, e baiat onorabil si credincios; n-ai ce-i face: ce-i al omului e al omului!"

Ipingescu: Rezon!


O noapte furtunoasa - Actul I - Scena I
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena II
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena III
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena IV
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena V
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VI
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VII
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VIII
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena IX
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena I
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena II
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena III
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena IV
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena V
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VI
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VII
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VIII
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena IX


Aceasta pagina a fost accesata de 15553 ori.