O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VIII

O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VIII

de Ion Luca Caragiale

SCENA VIII
Rica Venturiano, apoi Spiridon

Rica: (Coboara incet pe fereastra pe unde a iesit; este prafuit de var, ciment si caramida; parul ii este in neoranduiala; palaria rupta; e galben si tras la fata; tremura si i se incurca limba la vorba; i se naluceste a spaima din cand in cand si il apuca slabiciune la incheieturi.) Am scapat pana acum! Sfinte Andrei, scapa-ma si de acu incolo: sunt inca june! Geniu bun al venitorului Romaniei, protege-ma; si eu sunt roman! (rasufla din greu si isi apasa palpitatiile.) O ce noapte furtunoasa! Oribila tragedie! (i se pare ca aude ceva si tresare.) Ce de peripetiuni!... Ies pe fereastra si pornesc pe dibuite pe schele! Ma tiu binisor de zid si ajung in capatul binalii... Destinul ma persecuta implacabil... Schelele se-nfunda; nici o scara... Cocoana perfida ma indusese in eroare... Vreau sa ma-ntorc si d-odata auz pe inimici venind in fata mea pe schele. O iau inapoi fara sa stiu unde merg; ma impiedic de un butoi cu timent... O inspiratiune,... - eu ca poet am totdeauna inspiratiuni! - m-ascunz in butoi! Pasii inimicilor s-apropie in fuga mare, multi insi trec iute pe langa butoiul meu injurandu-ma; eu, ca june cu educatiune, ma fac ca n-auz... Toti se departeaza... Auz un zgomot, strigate, tipete de femei, in fine o impuscatura. Zgomotul apoi cu incetul se stinge, totul ramane intr-un silentiu lugubru, numai din departare se aude orologiul de la Stabiliment batand unsprezece si douazeci... ora fatala pentru mine! - Ies binisor din butoiul meu, ma tarasc de-a busele pe schele si ma pomenesc inapoi aci... Ce sa fac? Pe unde sa ies? imi trebuie o inspiratiune ingenioasa... (pune mana la frunte si cauta in gand.) Da, am gasit-o! Sa ies pe use. (merge repede in varful degetelor la usa din fund, o deschide; afara, in sala, e bezna.) Obscuritate absoluta! (merge la fereastra.) A! Auz pasi; vine cineva pe schele. (se repede la usa din dreapta, a odaii lui Spiridon.) P-aici! (Spiridon intra in acelasi moment repede, si se lovesc amandoi in piept.) Ah! Cum m-ai speriat! (ii vine rau.)

Spiridon: Domnule, musiu, tot aici esti? E foc mare, trebuie sa fugi! Daca o pune mana pe dumneata, te omoara...

Rica: Ma omoara?... Scapa-ma, baiete, scoate-ma de aici... Pe unde sa ies? (pornind spre usa din dreapta, pe unde a intrat Spiridon.) Pe aici...

Spiridon: Nu se poate. (ii taie drumul.) Odaia d-acolo raspunde toto pe scara a mare; vrei sa te-ntalnesti cu ei piept in piept?

Rica: Nu, nu voi; dar atunci ce-i de facut! Existenta mi-este periclitata. Voi sa scap. Scapa-ma: iti dau bacsis trei sferturi de rubla.

Spiridon: Trei sferturi de rubla: sase pachete de tutun! Te scap.

Rica: Cum? Pe unde? Spune-mi iute, ca mi-e degraba, imi vine stenahorie.

Spiridon: Dumneata stai aici. Eu ma duc colea in odaita (la dreapta), deschiz usa care da in scara, cum i-oi vedea ca se urca sus, te chem in odaie, inchidem usa de la mijloc, si cand or intra cu totii aici, iti dau drumul pe dincolo pe scara, te cobori si iesi repede pe poarta... Lasa ca te scap, n-ai grija.

Rica: Da, du-te degraba!

Spiridon: (cu siretenie) Apoi, nu-mi dai?

Rica: Ce?

Spiridon: Ce mi-ai fagaduit.

Rica: Ba da, iti dau. (se cauta in toate buzunarele si completeaza suma din maruntele; Spiridon o socoteste cu scumpatate.) Baiete, (solemn) tanarule! stii tu in ce pozitiune ma gasesc? stii tu ce pericol ma ameninta?

Spiridon: Ba bine ca nu! Daca n-oi sti eu papara lui jupanul!... Hehei! Lasa; daca n-ai putea scapa...

Rica: 'Ai? (sovaie.)

Spiridon: Ai sa vezi si dumneata al dracului ce e... De ce-i zice lui "Titirca Inima-Rea"?

Rica: Nu, nu voi sa vaz, scapa-ma.

Spiridon: (cam rece) Ei! Lasa, daca oi putea, te scap eu, fireste.

Rica: A! (sovaie.) Auz zgomot pe scara; se suie... (sovaie.) Alearga; scapa-ma! (Spiridon iese incet in dreapta, numarand gologanii; Rica il zoreste de la spate.)


O noapte furtunoasa - Actul I - Scena I
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena II
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena III
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena IV
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena V
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VI
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VII
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VIII
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena IX
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena I
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena II
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena III
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena IV
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena V
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VI
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VII
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VIII
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena IX


Aceasta pagina a fost accesata de 3985 ori.