O noapte furtunoasa - Actul II - Scena IX

O noapte furtunoasa - Actul II - Scena IX

de Ion Luca Caragiale

SCENA IX
Rica, Dumitrache, Chiriac, Ipingescu, Zita si apoi Veta

Rica: (o clipa singur; joc de scena muta; deodata se aud in odaia din dreapta palme, si Spiridon tipand) A! (pasi pe scara; Rica se repede la usa din dreapta.)

Jupan Dumitrache: (intampinandu-l cu sabia scoasa) Stai!

Rica: (dandu-se inapoi) Sunt mort, sfinte Andrei! (se repede la fereastra schelelor in stanga.)

Chiriac: (intampinandu-l, sare pe fereastra in scena, cu pusca cu baioneta in mana, ca de asalt) Stai!

Rica: (dandu-se inapoi sovaind) Geniu bun al venitorului Romaniei! (se repede la usa din fund.)

Ipingescu: (intampinandu-l cu sabia scoasa) Stai! (recunoscand pe Rica, ii cade sabia din mana.) Nu ma nebuni, onorabile! Dumneata esti?

Rica: (tremurand grozav) Eu!

(Zita intra prin fund.)

Jupan Dumitrache: Ce poftesti, ma musiu? (se repede sa-l umfle. ZIta i sare-n piept si-l opreste.)

Chiriac: (tranteste pusca si scuipa in palme) Lasa-mi-l mie, jupane! (se repede si el sa-l umfle.)

Ipingescu: (sarind si oprind in piept pe Chiriac) Nu da, onorabile!... il cunosc eu.

Chiriac: (lui Ipingescu) Da-te la o parte!

Zita: (lui Jupan Dumitrache) Nene Dumitrache, nu-mi asasina viitorul! (se lupta cu el.)

Jupan Dumitrache: Lasa-l sa-l intreb numai: ce poftesti, ma musiu?

Chiriac: Lasa-ma, nene Nae, sa-l invat eu pe mate-fripte sa mai umble dupa nevestele negustorilor!

Ipingescu: (strigand tare ca sa acopere toate strigatele) Stati! Stati! Ca e-ncurcatura! Pe dumnealui il cunosc eu! Dumnealui nu-i d-ei de care credeti dumneavoastra; e cetatean onorabil.

Chiriac: Da' de onorabil n-are-ncotro! (vrea sa se repeaza.)

Ipingescu: (oprindu-l) E d-ai nostri, e patriot!

Jupan Dumitrache: Daca-i patriot, de ce umbra sa-mi strice casa? De ce ma ataca la onoarea de familist? (vrea sa se repeaza; Veta intra prin fund.)

Zita: Nene! Nene! Iarta-ma! Nu e ce crezi dumneata.

Jupan Dumitrache: Dar ce e?

Chiriac: Ce e?

Veta: (trecand langa Chiriac si luandu-l la o parte necajita) Ce e, ce e! Oameni in toata firea si nu-ntelegeti ce e! Umblati ca nebunii! (soptindu-i repede.) Iaca ce e! Tanarul umba dupa Zita, s-a amorezat cu ea de la "Iunion", stii din seara cand s-a luat dupa noi, si-a trimes unul la altul bilete de amor, si-n loc sa mearga la ea acasa, a gresit s-a venit aici. Nu ti-am spus eu ca e tot o banuiala proasta de-a dumnealui. Ma faci sa intru in alte alea cu nebuniile tale. Iaca ce e; ai vazut? (in timpul acesta Jupan Dumitrache, cam incurcat de potolirea lui Chiriac, vrea sa asculte si el explicatia.)

Chiriac: (domirindu-se) A!

Jupan Dumitrache: (trecand langa Veta) Ei! Ce e!

(in timpul acesta, scena muta intre Ipingescu, Rica si Zita mai in fund.)

Veta: (catra Chiriac) Spune-i ce e. (trece in fund.)

Chiriac: (luand la o parte pe Jupan Dumitrache si soptindu-i) Ce e, ce e! Oameni in toata firea si nu intelegem! Umblam ca nebunii! Iaca ce e! Tanarul umbla dupa Zita; s-a amorezat cu ea de la "Iunion", stii, din seara aia cand s-a luat dupa dumneavoastra, si-a trimes unul la altul bilete de amor, si in loc sa mearga la ea acasa, a gresit s-a venit aici. Nu ti-am spus eu, jupane, ca asa iti casuneaza dumitale! M-ai facut sa alerg ca nebunii, sa-mi rup gatul! Doamne fereste! Daca faceam si moarte de om? Iaca ce e; ai vazut?

Jupan Dumitrache: (inseninat si domirit) A! (cautand la Zita cu coada ochiului.) Ei! Bata-te, Zito, sa te bata! (Chiriac trece langa Ipingescu.)

Zita: (plecand ochii cu nevinovatie) Nene!

Jupan Dumitrache: (cu parintie) Ei! Nu te rusina! Ale tineretii valuri! (catra public.) Fata romantioasa! D-aia dumneaei: "'Ai, nene, la "Iunion", parol! Sa ma-ngropi!"

(in timpul acesta, cei ce n-au vorbit sunt grupati in fund; Rica inca nu-si poate veni bine in fire.)

Ipingescu: (inaintand langa Jupan Dumitrache) Onorabile! (cu ifos.) stii cine-i tanarul asta? (arata pe Rica.)

Jupan Dumitrache: Cine?

Ipingescu: asta e al care scrie la "Vocea Patriotului National".

Jupan Dumitrache: Nu ma nebuni!

Ipingescu: Parol.

Jupan Dumitrache: Ei, fugi ca mor!

Ipingescu: D-apoi ce crezi! Chiar el insusi in persoana: e baiat bun, d-ai nostri, din popor. El combate in articolul al de asta-seara, stii cu "sufragiul".

Jupan Dumitrache: (incantat) Ei bravos! (incet.) Apoi de! Sa facem cunostinta. Cum e amorezat cu Zita, mai stii? De unde a fost sa iasa norocul fetii!

Ipingescu: Rezon! Aia ziceam si eu. (catra Rica.) Onorabile domn, permite-mi pentru ca sa-ti prezant pe cetateanul Dumitrache Titirca, comersant, apropitar si capitan in gvarda civica. (cu importanta.) E d-ai nostri. (grupul din fund inainteaza.)

Rica: Sunt incantat. (se confunda in complimente.) Mersi de cunostinta.

Ipingescu: Dumnealui este cetateanul Rica Venturiano, amploiat judiciar, student la Academie - invata legile, - si redactor la "Vocea Patriotului National"... (cu putere.) E d-ai nostri... ce sa mai stam sa mai vorbim... il stii... (amandoi recomandatii se complimenteaza si-si dau mana.)

Jupan Dumitrache: (cu respect amestecat cu sfiala) Da, tocmai asta-seara citeam cu nenea Nae, in gazeta dumneavoastra, cum scriti despre ciocoi ca mananca sudoarea poporului suveran. Ei, bravos! imi place! Bine combateti reactiunea, nu pot sa zic, stii colea, verde, romaneste. Sa va ajute Dumnezeu ca sa scapati poporul de ciocoi!

Rica: (prinzand limba, dupa ce a zambit cu multa satisfactie de vorbele lui Jupan Dumitrache) Domnule, Dumnezeul nostru este poporul: box populi, box dei! Noi n-avem alta credinta, alta speranta, decat poporul. (Jupan Dumitrache asculta uimit.) Noi n-avem alta politica decat suveranitatea poporului; de aceea in lupta noastra politica, am spus-o si o mai spunem si o repetam necontenit tuturor cetatenilor: "Ori toti sa muriti, ori toti sa scapam!"

Jupan Dumitrache: Bravos! Sa traiesti! (bate-n palme, incet catre Ipingescu.) Vorbeste abitir, domnule. asta e bun de dipotat.

Ipingescu: Hei! Lasa-l ca ajunge el si dipotat curand-curand...

(in timpul acesta Rica a venit langa Zita.)

Jupan Dumitrache: Cum combate el, poate sa ajunga si ministru. (tare catra Rica, care sta tot in grup.) Ma rog, onorabile, eu imi cer iertare, stiti ca poate, adineaori, cum tiu eu la... poate, v-am adus un afront; dar e si vina dumneavoastra; nu stiam ca veniserati pentru Zita...

Rica: Ma rog, pardon, vina nu este nici a mea, nici a dumitale, nici a madam Zitii: este a tablitii de la poarta... Dumneaei imi scrisese ca sade la numarul 9... am vazut la poarta numarul 9 si am intrat. (vorbeste incet cu Zita, Veta si Chiriac.)

Jupan Dumitrache: (catre Ipingescu) Asa e; asta mesterul Dinca binagiul mi-a facut-o; a tencuit zidul de la poarta si mi-a batut numarul 6 d-a-ndoaselea; sa-l pui maine sa mi-l intoarca la loc, sa nu mi se mai intample vreun conflict.

Chiriac: (care s-a gasit in fund cu Veta, Zita si Rica) Lasa ce-i spui eu si cu cocoana, daca va e rusine. (coboara cu Veta; Rica si Zita se tin in fund.) Jupane.

Veta: Frate.

Jupan Dumitrache: Ce-i, Chiriac, puiule? Ce-i Veto?

Veta: Avem sa te rugam ceva.

Chiriac: Da'... sa nu ne tratezi cu refuz.

Jupan Dumitrache: Orice; ma stii cum tiu la nevasta si la tine.

Veta: Uite ce e: musiu Rica si cu Zita compatimesc impreuna.

Jupan Dumitrache: (incantat) Ei! Asa e, ale tineretii valuri!

Chiriac: si le e rusine sa-ti spuie ca ar vrea sa...

Jupan Dumitrache: Sa... ce?

Chiriac: Ei! Nu stii dumneata? Sa puie pirostriile!... Vrei si Dumneata?

Jupan Dumitrache: (rapit) Daca dumnealui cabulipseste sa ne onoreze cu atata cinste... de! Zestrea nu-i asa mare, si dumnealui e... stii, ceva mai sus... noi suntem negustori.

Rica: (coborand) Cetatene, suntem sub regimul libertatii, egalitatii si fraternitatii: unul nu poate fi mai sus decat altul, nu permite Constitutia.

Ipingescu: Rezon!

Jupan Dumitrache: (lui Ipingescu) Bine vorbeste, domnule, bravos!

Rica: Eu, daca compatimeste si madam Zita la suferinta mea...

Jupan Dumitrache: Mai e vorba! Cum sa nu compatimeasca? Zito, nene, ia vino-ncoa. (Zita vine rusinoasa.) Ei! Nu-ti mai fie rusine: ale tineretii valuri... Vrei?

Zita: Eu fac ce vrei dumneata; imi esti ca si un frate mai mare.

Jupan Dumitrache: Ei! Sa va fie de bine, si ceasul al bun sa-l dea Pronia. (incet Zitii.) Sa-ti cinstesti barbatul: asta e om, nu gluma; ti-ai gasit norocul.

Zita: Mersi, nene. (trece in fund.)

Jupan Dumitrache: Pentru putin. (lui Rica.) Ei acum, cumnate, ia sa vorbim o vorba colea intre barbati, cocoanele sa nu asculte; stiin dumneata, nene Nae, cum sunt cocoanele...

Ipingescu: Rusinoase... mie-mi spui?

Jupan Dumitrache: (lui Rica care a venit langa ei) Toate ca toate, dar la onoarea de familist sa tii.

Rica: Da, familia e patria cea mica, precum patria e familia cea mare; familia este baza societatii.

Jupan Dumitrache: Asa e, bravos! (lui Ipingescu.) Toate le stie, imi place...

Ipingescu: Apoi daca-i jurnalist...

Veta: (din fund catre Jupan Dumitrache) Ei! Toate bune, fratico, dar noi nu dormim in noaptea asta? Chiriac are sa se scoale maine pana-n ziua la ezircit.

Jupan Dumitrache: Mai e vorba, soro, cum sa nu?

(Toti se dispun a se retrage; Rica e cu Zita, Chiriac cu Veta, Jupan Dumitrache suie cu Ipingescu.)

Ipingescu: (lui Jupan Dumitrache) Onorabile, indatoreaza-ma cu o tigara de tutun.

Jupan Dumitrache: si cu doua, nene Nae. (baga mana sa scoata tabachera si se opreste incruntat cu mana in buzunar. Nene Nae! Chiriac!

Chiriac: (coborand langa Jupan Dumitrache) Ce-i, jupane?

Jupan Dumitrache: (luand pe Chiriac si pe Ipingescu de mana si aducandu-i dramatic in fata scenii) Toate le-am lamurit; bine, de cumnatul Rica nu mai am ce sa zic; dar sa va arat ce am gasit pe pernele patului dumneaei,... ca uitasem;... imi vine sa intru la banuieli rele.

Chiriac: (infiorat) Ce-ai gasit, jupane?

Jupan Dumitrache: Uite. (scoate din buzunar o legatura de gat.)

Ipingescu: Frumoasa legatura, de sic!

Chiriac: As! Ado-ncoa, jupane; asta-i legatura mea, n-o stii dumneata?

Jupan Dumitrache: (lamurit) Ei, bata-te sa te bata! De ce nu spui asa, frate? (lui Ipingescu, cu filozofie.) Ei! Vezi?... Uite asa se orbeste omul la necaz!

Ipingescu: Rezon!

(Pornesc cu totii veseli spre fund.)

(Cortina)


O noapte furtunoasa - Actul I - Scena I
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena II
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena III
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena IV
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena V
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VI
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VII
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena VIII
O noapte furtunoasa - Actul I - Scena IX
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena I
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena II
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena III
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena IV
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena V
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VI
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VII
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena VIII
O noapte furtunoasa - Actul II - Scena IX


Aceasta pagina a fost accesata de 5783 ori.