O soacra - Scena 1

O soacra - Scena 1

de Ion Luca Caragiale


(Teatrul infatiseaza o sala de intrare a unui hotel, etajul intai.Mobile elegante; in fund, usa care da in coridor; de o parte si de alta a usii doua oglinzi mari; langa dansele, in unghiuri, doua piedestaluri, d-asupra carora sunt asezate cosuri cu glastre de flori. La dreapta si la stanga, in planul al doilea, cate o usa de odaie. in fund la dreapta, langa cosul cu flori, un dulap mic cu bufet, unde sunt asezate serviciuri de dulceata, ceai, cafea scl. in mijlocul scenii, o jardiniera incarcata de glastre. Scaune usoare imprejurul ei. Sala e luminata printr-un geamlac de d-asupra.)

SCENA I

Victor ,singur, in frac, legatura alba, cipici de lac, cu un servet sub subsuoara stanga, sade pe un scaun in mijlocul scenii cu fata spre stanga si citeste o brosura

Simptomele unei pasiuni contrariate sunt: mai intai, pierderea treptata a memoriei, s-apoi o indiferenta din ce in ce mai mare pentru tot ce ne inconjoara... (se aude in coridorul din fund zbarnaitura unei sonerii electrice. Victor se opreste din citire pentru a reflecta. Zbarnaitura se repeta prelungit, apoi cu pauze scurte si cu un tact muzical si nervos. Victor trezit din reflectile lui priveste gales spre fund.) Voila, voila, on y vole! (inainteaza incet in fata cugetand adanc) ... mai intai o pierdere treptata a memoriei... (punandu-si mana la frunte si mijind ochii ca si cum ar voi sa-si incerce memoria, apoi cu amaraciune.) Memoria n-am pierdut-o inca de tot, dar nu mi-a mai ramas multa: datoriile uit totdeauna sa le platesc, dar tot mai tin minte la cine si cat sunt dator; da, dar daca va urma nenorocirea mea (trist) cine stie daca nu voi uita si aceasta! (soneria zbarnaie cu putere.) Voila, voila, on y vole! (merge pana la usa din stanga, ofteaza greu, si pleaca incet spre fund reflectand. Soneria merge mereu inainte.) ...s-apoi o indiferenta din ce in ce mai mare pentru tot ce ne inconjoara. (soneria, cu hotarare.) Nu! la indiferenta inca n-am ajuns. (cand voieste sa iasa in fund se intalneste cu Liza si cu Furtunescu, care intra.) 
O soacra - Scena 1
O soacra - Scena 2
O soacra - Scena 3
O soacra - Scena 4
O soacra - Scena 9
O soacra - Scena 5
O soacra - Scena 6
O soacra - Scena 7
O soacra - Scena 8
O soacra - Scena 10
O soacra - Scena 11
O soacra - Scena 12
O soacra - Scena 13
O soacra - Scena 14
O soacra - Scena 15


Aceasta pagina a fost accesata de 6989 ori.